Ehliyet sahipleri dikkat! Son tarih yaklaşıyor

Milyonlarca sürücü için ehliyet yenileme sürecinde kritik tarih yaklaşıyor. Yetkililer, başvuruların son güne bırakılmaması konusunda uyarıda bulunuyor.

Ehliyet yenileme işlemleri için nüfus müdürlüklerindeki yoğunluklar artmaya başladı. Henüz eski tip sürücü belgelerini yenilemeyen vatandaşlar, "Ehliyet yenileme randevusu nasıl alınır? Gerekli belgeler nelerdir?" gibi sorulara yanıt arıyor. İşte ehliyet yenileme sürecine dair tüm detaylar:

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren geçici 10. maddesi uyarınca, sürücü belgelerinin değiştirilmesi işlemleri için belirlenen süre beş yıldı. Ancak Kovid-19 salgını nedeniyle İçişleri Bakanlığı, 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen eski tip sürücü belgelerinin yenileme süresini 31 Aralık 2022'den 31 Aralık 2024'e kadar uzattı. Buna göre, ehliyet yenileme işlemleri 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek.

ÖDEMEK ZORUNDA KALACAK

Eski tip sürücü belgeleri, 31 Aralık 2024'e kadar indirimli bir şekilde yenilenebilecek. 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı olmak üzere toplam 15 lira ödenerek ehliyetler yenisiyle değiştirilebiliyor. Ancak, 1 Ocak 2025'ten itibaren eski tip sürücü belgelerini yenilemek isteyenler, sürücü belgesi harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı dahil olmak üzere tam ücret ödemek zorunda kalacak.

YENİDEN BELİRLENECEK

2024 yılı için B sınıfı sürücü belgesi yenileme tutarı toplamda 5 bin 165 lira olarak belirlenmiş durumda. 2025 yılı için ödenecek tutar ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek. Dolayısıyla, yıl sonuna kadar başvuruda bulunmayan sürücüler, 5 bin liranın üzerinde ek ödeme yapmak zorunda kalabilir.

Kanuni süre içerisinde yenilenmeyen eski tip sürücü belgeleri geçersiz sayılacak. Ehliyetini yenilemeyen sürücüler, araç kullanırken yaptırımlarla karşılaşacak ve ceza ödemek zorunda kalacak.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri