Ehliyeti olanlar dikkat! Son tarih yaklaşıyor

Ehliyet yenileme son tarihi araştırmaları devam ediyor. Sene sonuna yaklaşırken 2016 yılında başlayan çipli kimlik uygulamasına daha geçmeyenler için kritik duyuru geldi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, ehliyet yenileme süreciyle ilgili önemli bir duyuru yaptı. 2016 yılı öncesinde alınan sürücü belgeleri, eski tip olarak kabul ediliyor ve henüz bu belgelerini yenilemeyen sürücüler için idari para cezası uygulanabileceği belirtiliyor.

Bu durum, "Ehliyet yenileme sürecinin son günü ne zaman?" sorusunu gündeme taşıdı. Peki, ehliyetini yenilemeyenler ne kadar ceza ödeyecek? İşte detaylar...

EHLİYET YENİLEME SÜRESİ UZATILDI

İçişleri Bakanlığı, eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için verilen süreyi 2 yıl daha uzatmıştı. 2022 yılında alınan kararla birlikte, sürücülerin ehliyetlerini yenilemek için son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar yenileme işlemlerini tamamlamayan sürücüler, ceza ile karşı karşıya kalabilirler.

Eski ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücüler, önce sağlık raporu almak ve gerekli harçları ödemek zorunda. Ardından, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerinden randevu alarak yeni tip ehliyetlerini kısa sürede temin edebilirler. Yenilenmiş ehliyetler, belirlenen adrese kargo ile gönderilecek. Yeni ehliyetlerin geçerlilik süresi 10 yıl olarak belirlenirken, bazı ehliyet sınıfları için bu süre 5 yıl olacak.

CEZALAR NE KADAR OLACAK?

Ehliyet yenileme süresini kaçıran ve eski tip ehliyetiyle trafiğe çıkan sürücüler, idari para cezasına tabi tutulacak. Mevcut durumda bu ceza tutarı 4.064 TL iken, 2024 yılında bu miktarın 12 bin TL'ye çıkması bekleniyor.

Eski tip ehliyetini yeni tip ile değiştirmek isteyenler 15 TL, yeni tip sürücü belgesini yenilemek isteyenler ise 769 TL ödeme yapacak.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri