Haber61 – Haber Servisi – 2017 yılında yapılan çalışma ile Türkiye genelinde Kimliklerde ve sürücü belgelerinde değişim yapıldı. Bu kapsamda bütün vatandaşların kimliklerini ve sürücü belgesi olanların sürücü belgelerini değiştirmeleri gerekiyor.
SON BAŞVURU TARİHİ
2017’den itibaren devam eden süreçte kimlik ve ehliyet değişimi için son başvuru tarihi 31.12.2020’dir. Bu tarihe kadar herkesin kimlik ve ehliyetlerini değiştirmesi gerekmektedir.
EHLİYET DEĞİŞİMİ İÇİN RANDEVU ALMA
Daha önceden Emniyet Müdürlükleri tarafından yapılan işlemler yeni düzenleme ile Nüfus Müdürlükleri tarafından yapılıyor. Ehliyetlerini değiştirmek isteyenler internet üzerinden ve ALO 199’dan randevu alabiliyor. Randevusu da işlem yapılabiliyor ancak randevulu olan vatandaşlara öncelik tanındığı için randevusuz işlem yapılmaması daha doğru olur. Randevu için Nüfus Genel Müdürlüğü’nün resmi sayfası https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/randevu-al adresine giriş yapılması gerekiyor. Bu siteye girerek Sürücü belgesi randevu al sekmesine tıklayıp açılan bilgi notunu okuyup anladığınızı onaylamanız ve bilgi formunu dikkatlice doldurmanız gerekiyor. Formu doldurduktan sonra il ve ilçe seçimi yaparak daha sonra açılan sayfadan ekle seçeneği ile kendinizi yada randevu almak istediğiniz bir başka kişiyi ekleyerek randevunuzu tamamlayabilirsiniz.
EHLİYET DEĞİŞİMİ İÇİN ÜCRET ÖDEME
Ehliyetlerini değiştirmek isteyenlerin belli bir ücret ödemesi gerekiyor. Eski tip ehliyetlerini yenilemek isteyen veya eski tip ehliyetlerini çaldıran, kaybedenlerin yeni tip ehliyet almak için ödeyeceği rakam Polis Vakfı Payı 2 TL ve Değerli Kağıt Ücreti 13 TL olmak üzere toplamda 15 TL’dir.
2017 yılında yapılan düzenleme sonrasında yeni tip ehliyet alıp, kayıp, çalınma veya herhangi bir nedenden dolayı yenilemek isteyenler için ise ödeyecekleri rakam Polis Vakfı payı 30 TL ve Değerli Kağıt Bedeli 166 TL olmak üzere toplamda 196 TL’dir.
ÇOK DİKKAT – BUNU YAPMADAN GİTMEYİN
Ehliyet ücreti ödeme işlemini anlaşmalı bankalar ve PTT Bank şubelerinden yapabilirsiniz. Ayrıca Verdi Dairesi internet sitesi üzerinden de ödeme işlemi gerçekleştiriliyor. Buraya çok dikkat edin. Vergi dairesi üzerinden yapılan ödeme işlemlerinde sadece Değerli Kağıt Bedeli olan 13 TL ücret tahsil ediliyor. Polis Vakfı Payı olan 2 TL’yi ise anlaşmalı olan bankalara ödemeniz gerekiyor. 2 TL ödemeyi yapmadan ehliyet değişim işleminiz yapılmıyor. Ehliyet değişimi için bütün şartları yerine getirdiğinizi düşünüp, Nüfus Müdürlüğü’ne gidip, 2 TL’lik ödeme için geri dönebilirsiniz.
DEĞİŞİM İÇİN GEREKLİ BELGELER
Ehliyet değişimi için gerekli belgeler, eski ve yeni tip ehliyetlerin herhangi nedenden dolayı değiştirmek isteyenler için de aynıdır. Değişim için Kimlik belgesi (Nüfus Cüzdanı - Yeni Kimlik Kartı ya da Pasaport), eski sürücü belgeniz, Yeni çıkarılmış sürücü sağlık raporu (bu raporu Aile Hekimlerinden de alabilirsiniz), Değerli Kağıt Bedeli ve Polis Vakfı Payı ödeme dekontu. Bunun yanında daha yaptığınız Kimlik değişimi sırasında verdiğiniz Parmak izi işleme dahil ediliyor. Eğer daha önce parmak izi vermediyseniz işlem sırasında parmak iziniz alınacaktır.
ÖDEME YAPILABİLECEK BANKALAR
Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Şekerbank, İNG Bank, Albarakatürk, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Denizbank, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Akbank, Aktif Bank, PTT Bank, QNB Finansbank, ICBC. Bu bankalardan yalnızca Ziraat Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Polis Vakıf payını birlikte tahsil etmektedir. Diğer bankalar Polis Vakıf Payı ve Değerli Kağıt Bedelini ayrı ayrı tahsil etmektedirler. Bankalar tarafından havale ücreti alınmamaktadır.