Türkiye’de son üç yılda elektrik abonelerinden 13,5 milyar TL kayıp kaçak bedeli alındı. Ülke genelinde 39 milyon civarında elektrik abonesi olduğu dikkate alındığında tüketicilerden 2014 yılı içinde 5 milyar lira, 2013 yılında yaklaşık 5 milyar lira, 2012 yılında ise 3,5 milyar lira kayıp kaçak bedeli alınmış oldu. Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Vekili İbrahim Güllü de bu konuya dikkat çekerek, son 10 yılda elektirik tüketicilerinden kayıp kaçak bedeli adı altında yaklaşık 40 milyar lira olarak gasp edildiğini söyledi. Güllü, hükümet tarafından kayıp kaçak bedelinin yasallaştırılmasıyla ilgili de Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını ifade etti.
Elektrik Piyasası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı, 28 Ocak 2015 tarihinde Bakanlar Kurulu’nda imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderildi. Antalya’da tüketici dernekleri kayıp kaçak bedellerinin hükümet tarafından yasallaşarak vatandaştan alınmasına tepki göstermek için bir araya geldi. Tüketici dernekleri adına açıklamayı TBF Genel Başkan Vekili İbrahim Güllü yaptı. Güllü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın ocak ayı içinde bu konuda sistemi ve tüketicileri rahatlatacak bir yasal düzenleme yapılacağını söylediğini, ancak durumun şuanda çok daha farklı olduğunu vurguladı. Güllü, "Tasarı incelendiğinde, Bakan Yıldız’ın söylediğinin aksine; kayıp-kaçak bedelini yasallaştıran, dahası bu bedel ile ilgili olarak yargılama yetkisini sınırlayan düzenlemeler bulunduğu görülmektedir." dedi.
Kayıp kaçak bedelinin geri alınması ile ilgili 39 milyon abonenin hayal kırıklığına uğradığını açıklayan Güllü, bu düzenleme ile tüketicinin her türlü hak arama özgürlüğünün kısıtlandığını ve kazanılmış haklarının da geri alınmasına neden olacağını belirtti.
"KONUYU YARGIYA TAŞIYACAĞIZ"
Söz konusu yasa tasarısı girişiminin evrensel insan haklarına aykırı olduğunu kaydeden İbrahim Güllü, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları İlke Kararlarına ve Evrensel Tüketici Hakları'na da yapılanın aykırı olduğunu ifade etti. Bu tasarısının yasallaşması durumunda ise Güllü, "Tüketicinin yargı yolu ile geri aldığı haksız bedeller ve yargı kararında yer alan sair giderler, dağıtım şirketi ya da tedarikçiler tarafından faturaya yansıtılacak ve tüketiciden fatura yolu ile geri alınabilecektir. Ayrıca açma kapama bedeli, sayaç okuma gibi kalemlerde yasal hale getirilmiş olacaktır." diye konuştu.
Anayasa’daki 'sosyal devlet, hukuk devleti, vatandaşların hak arama özgürlüğü'nü vatandaşın elinden almaya kalkan tasarının geri çekilmesini istediklerini belirten İbrahim Güllü, "TBF ve tüketici örgütleri olarak, tasarının bu haliyle yasalaşacak olması halinde Anayasa Mahkemesi ve AİHM aşamalarına kadar yargısal tüm girişimlerde bulunacağız."