Emekliye 13. maaş masada Emeklilerin yıllardır gündeme getirdiği 13'üncü maaş hayali, toplu sözleşme masasına taşınıyor.
Yaklaşık 10.9 milyon emeklinin promosyon beklentisinin yaşama geçirilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da harekete geçti. Bakanlık, bankalarla görüşme trafiğini yeniden başlattı.
TOPLU SÖZLEŞME HAZIRLIĞI
Kamu çalışanı ve emeklilerine yapılacak zam, sosyal ve özlük haklarına yönelik iyileştirmelerin belirleneceği 2016-2017 yıllarını kapsayan üçüncü toplu sözleşme süreci, 3 Ağustos'ta başlıyor. Memur- Sen, hem çalışanların hem de emeklilerin taleplerini birebir Çalışma Bakanı Faruk Çelik'le paylaştı. Bakanlık da bu taleplere yönelik kapsamlı bir ön çalışma yaptı. Ek ödemelerin emekli maaşına yansıtılması, aile yardımı, promosyon, 4B ve 4C'lilerin kadroya alınması, izin hakları başta olmak üzere 30'a yakın başlık toplu sözleşme masasında ele alınacak.
PROTOKOL GEREKİYOR
Bu arada, Çalışma Bakanlığı'nın bankalarla yürüttüğü promosyon görüşmelerinde önemli bir mesafe alındı. Bakanlık, emekliler arasında ayrım olmaması için işçi ve Bağ-Kur emeklisini de promosyon kapsamına almak istiyor. Çalışma Bakanlığı, geçen yıl hem özel bankalar hem kamu bankaları ile görüştü ancak bir sonuç alınamadı. Bankalar memur emeklisine promosyona sıcak bakarken, işçi ve esnaf emeklisine ise mesafeli davranıyor. Bu da memur emeklisinin maaşının yüksek olmasından kaynaklanıyor. Promosyon uygulamasının yaşama geçmesi için SGK'nın bankalarla bir protokol imzalaması gerekiyor.
2 SEÇENEK VAR
Emeklilere promosyon konusunda çeşitli seçenekler ortaya konuluyor. Tüm emeklilerin en yüksek promosyonu veren bankadan maaş alması ya da memur emeklilerinin kamu bankalarından, diğerlerinin de özel bankalardan alması gibi seçenekler bulunuyor.
SGK'YA DiLEKÇE YAĞMURU
Emekliler promosyon alabilmek için SGK'yı dilekçe yağmuruna tutuyor. Maaşlarının yattığı bankaların yılda 1 maaş tutarında promosyon ödemesini isteyen emekliler, özel bankaların tekliflerinin dikkate alınmasını talep ediyor. Maaş ödemelerinde kamu bankaları yüzde 80 paya sahip. PTT ile beraber bu oran yüzde 90'a ulaşıyor. Özel bankaların payı ise yüzde 10 civarında bulunuyor. Bu tablo nedeniyle pazarlık daha çok kamu bankaları üzerinden yürütüldü. Bakanlık, özel bankalarla da masaya otururken, ayrım olmadan tüm emeklilerin kapsama alınmasını istiyor.