EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bazı dağıtım şirketlerinin tüketici haklarını ihlal ettiklerine yönelik şikayetler aldıklarını belirterek, tüketiciyi üzenleri misli ile üzeceklerini söyledi.
Konya Selçuk Üniversitesi'nde düzenlenen 6. Türkiye Enerji Zirvesinin açılışında konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, kurum olarak kırmızı çizgilerinin adalet olduğunun altını çizerek, bazı dağıtım şirketlerinin tüketici haklarını ihlal ettiklerine yönelik şikayetler aldıklarını ifade ederek, "EPDK olarak tüketiciyi üzenleri biz misli ile üzeriz. Biz EPDK olarak hiçbir tüketicinin mağdur olmasına göz yummayacağız" dedi.
Ankara'da yaşanan terör saldırısında hayatlarını kaybeden vatandaşlara rahmet dileyerek konuşmasına başlayan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, "Bizim yüreklerimiz toplu attıkça bu terör bizi sindiremeyecek ve biz bu terörün üstesinden geleceğiz inşallah" diye konuştu. Türkiye enerji piyasasının OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen piyasa olduğunun altını çizen Mustafa Yılmaz, "Piyasamız AB'nin 2.5 katı hızla büyüyor. Bu noktaya ulaşmak hiç kolay olmadı. Özellikle son 12 yılda zorlu bir sürecin üstesinden el birliği ile gelmeyi başardık. Bunu başarırken siyasi otoritenin verdiği destek bizler için hayati nitelikteydi" açıklamasında bulundu.
"KURULU GÜCÜMÜZ SON 12 YILDA 2 KATTAN FAZLA ARTARAK 72 BİN MEGAVATI AŞTI"
Türkiye'nin stratejik temellere dayanan enerji politikasının temel ilkelerinin çok net olduğunu belirterek, "Transit ülke rolümüzün güçlendirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının en üst düzeyde değerlendirilmesi, yerli maden kaynaklarımızı maksimum ölçüde kullanarak üretim kapasitemizin artırılması. Kurulacak nükleer santraller ile enerji çeşitliliğinin sağlanması bu ilkelerden bazılarını oluşturmaktadır" açıklamasında bulunan Yılmaz, bu ilkeler doğrultusunda hareket ederken çevreye rağmen değil, çevre ile uyumlu bir vizyon ortaya koymanın öncelik teşkil ettiğini kaydetti. Yılmaz, "Kurulu gücümüz son 12 yılda 2 kattan fazla artarak 72 bin megavatı aştı. Bu kapasitenin üçte birinden daha azı kamu ait. Üçte ikisinden fazla özel sektöre ait. Bu çarpıcı değişimin gerisinde özel sektörün bu katkısını unutmamamız gerekiyor. Bu noktada risk alan, yatırım yapan, istihdam sağlayan ve ülkemizin geleceğine tuğla koyan, enerjisine enerji katan özel sektörümüzü kutluyorum" diye konuştu.
"TÜKETİCİYİ ÜZENLERİ BİZ MİSLİ İLE ÜZERİZ"
"İçinde bulunduğumuz süreçte elektrik enerji sektörümüz konjonktürel nitelikte sorunlarla karşı karşıya" açıklamasında bulunan Yılmaz, sektörün karşı karşıya olduğu riskleri azaltmayı öngören düzenlemeleri hayata geçirmeyi hedeflediklerini ve bu konuda çalışmalara devam ettiklerini açıkladı. EPDK'nın kırmızı çizgilerini açıklayan Yılmaz, "Kurum olarak kırmızı çizgimiz adalet. Piyasa oyuncularını da, tüketicileri de adil şekilde gözeten bir düzenleme için el birliği ile çalışıyoruz. Ancak ne yazık ki bu süreçte bazı dağıtım şirketlerinin tüketici haklarını ihlal ettiğine dair şikayetlerle karşı karşıyayız. EPDK olarak tüketiciyi üzenleri biz misli ile üzeriz. Onun için hiçbir dağıtım şirketinin tüketiciyi üzmemesi gerekir, bu hususta çok hassas davranması gerekiyor. Biz EPDK olarak hiçbir tüketicinin mağdur olmasına göz yummayacağız daha önce göz yummadığımız gibi. Tüketicilere yeterli, kaliteli, düşük maliyetli elektrik sunumu yanında mali açıdan güçlü, istikrarlı bir elektrik piyasasını derinleştirmek için çalışmamıza devam edeceğiz. Elektrik piyasasında rekabeti esas alan ve her geçen gün gelişen bir piyasayı el birliği ile oluşturuyoruz" şeklinde konuştu.
Gelişmiş ülkelerin elektrik piyasasında var olup Türkiye'de olmayan ticari platformun artık kalmadığını belirten ve sektör temsilcilerine bir çağrı yapan Yılmaz, "Gün içi piyasasında daha aktif olmanızı bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte artan rekabete bağlı olarak enerji dengesizlik maliyetlerinin daha da artabileceğini göz önünde bulundurmanızı istiyoruz. Bu açıdan gün içi piyasasını sektörümüzün geleceği için bir fırsat olarak görüyorum" ifadelerini kullandı.
"SADECE DAĞITIM SEKTÖRÜNDE 12 MİLYARIN ÜZERİNDE YATIRIM YAPILDI"
Türkiye'de 72 şehirde doğal gaz kullanıldığını belirten ve yıl sonunda bu rakamın 76'ya ulaşacağını açıklayan Yılmaz, hedefin tüm şehirlerde doğal gaz kullanımını sağlamak olduğunu kaydederek, "Bazı rakamlar vardır inancın ve alın terinin saklı olduğu bir başarı hikayesini anlatmak için yeterlidir. 2002 yılında doğal gaz tüketimi 17 milyar metreküptü, bu miktarın yüzde 60'ı elektrik üretimi amacıyla kullanılıyordu. 2002 yılında sadece 6 ilimizde doğal gaz sanayi ve mesken tüketimine sunulabiliyordu. Bugün doğal gaz tüketimimiz neredeyse üç kat artarak 50 milyar metreküpe ulaştı. Bu yıl 50 milyar metreküpü aşacağız inşallah. Bu noktaya gelmesi kurumumuz tarafından tasarlanan ve özel sektörümüzün aktif katılımı ile başarılı bir şekilde uygulamaya geçirilen Doğal Gaz Dağıtım Lisansı İhaleleri sayesinde oldu. Sadece dağıtım sektöründe 12 milyarın üzerinde yatırım yapıldı. Bu başarı devlet bütçesinden tek kuruş harcanmadan tamamıyla dağıtım şirketleri eliyle yapıldı. Bugün 72 şehrimiz doğal gaz kullanmakta. Yıl sonunda bu sayının 76'ya ulaşmasını bekliyoruz. Hedefimiz tüm şehirlere doğal gaz konforunu ulaştırmak" açıklamasında bulundu.
"PİYASA YAPILAN DÜZENLEMELERLE İSTİKRARLI BİR YAPIYA KAVUŞTU"
Türkiye'nin bir başka lokomotif sektörünün ise petrol piyasası olduğunu belirten Yılmaz, "Piyasa yapılan düzenlemelerle istikrarlı bir yapıya kavuştu. Şeffaf, istikrarlı ve rekabete dayalı bir piyasa oluşturmak için yaptığımız düzenlemeler neticesinde petrol piyasası gerek ürün kalitesi gerekse dünya piyasaları ile entegre yapısıyla Avrupa standartlarına uygun bir hale geldi, hatta bir çok akaryakıt tüketim noktalarımız Avrupa standardının çok üzerinde. Kurumumuz petrol piyasasının düzenlenmesi, izlenmesi, yönlendirilmesi ve denetim faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürmeye devam edecektir. Geçtiğimiz ay EPDK bu açıdan başarılı bir sınav verdi. Dağıtım şirketleri ile 5 yıllık sözleşmeleri dolan bin 300 bayinin hiçbir sorun yaşamadan yeni döneme geçişini sağladık" dedi.
"YILLIK YAKLAŞIK 3.7 MİLYON TONLUK TÜKETİM İLE ÜLKEMİZ ÖNEMLİ LPG PAZARLARINDAN BİRİSİ HALİNE GELDİ"
LPG piyasasında yaşanan gelişmelerinde ayrı bir gurur kaynağı olduğunu belirten ve 10 bin 500 istasyon ve 8 bin tüp bayisi ile önemli bir istihdam sağlayan LPG piyasasının Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 4'ünden fazlasını karşıladığını ifade eden Yılmaz, "Yıllık yaklaşık 3.7 milyon tonluk tüketim ile ülkemiz önemli LPG pazarlarından birisi haline geldi. 4.2 milyon LPG'li araç sayımız ile ulaşımda kullanılan LPG miktarı bakımından ülkemiz Güney Kore'den sonra ikinci sırada yer almakta. LPG'li araçlar sayesinde Türkiye her yıl 1.2 milyon ton daha az karbon emisyonu salmaktadır. Hızla artan araç sayısına rağmen bu düşüşteki en büyük pay LPG sektöründedir. Yaklaşan Paris İklim Değişikliği Taraflar Konferansı öncesi Türkiye'nin oto gaz sektörü alternatif ve temiz yakıtlarda tüm dünyaya örnek olabilecek gurur kaynağımızdır" diye konuştu.