Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Slovakya vatandaşlarının Türkiye'ye girişinde vize muafiyeti sağlanması noktasında adım atılacağını bildirerek, ''Bu konuda Slovakya'nın da özellikle işadamlarımız, akademisyenler, öğrenciler, sanatçılar, sporculara yönelik böyle bir vize muafiyetini sağlaması, getirmesi inanıyorum ki ilişkileri çok daha iyi bir noktaya taşıyacaktır'' dedi.
Erdoğan, Slovakya Başbakanı Robert Fico ile Slovakya Başbakanlığı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından, düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Slovakya Başbakanı Fico'ya daveti ve heyetine gösterdiği ilgi nedeniyle teşekkür eden Başbakan Erdoğan, ''Slovakya'nın aslında bağımsızlığının 20. yıl dönümündeyiz ve ilk bağımsızlığını tanıyan ülkelerden biri olmanın yanında da Slovakya'yı Başbakan olarak Türkiye'den ilk ziyaret eden Başbakan olmanında şu anda ayrıca memnuniyeti içerisindeyim'' dedi.
"NATO'DA BERABERİZ"
İki ülke ilişkilerinin kısa sürede çok ciddi gelişmeler kaydettiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Askeri alanda ilişkilerimiz var, NATO'da beraberiz. Özellikle Patriot süreci içerisinde verdikleri destek sebebiyle teşekkür ediyoruz. İkili ilişkilerimizden sonra heyetler arası görüşmelerde, Türkiye-Slovakya ve bölgedeki gelişmeleri ele almak suretiyle, Avrupa Birliği konularını ele almak suretiyle bu ziyaretimizi detaylandırma fırsatı bulduk. Slovakya'nın AB sürecinde Türkiye'ye verdiği destek dolayısı ile ayrıca şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Tabii Robert ile bir benzer yanımız var. Üç dönemdir Slovakya'da iş başında. Bende Türkiye'de üç dönemdir işbaşındayım. Başarılarının artarak devamını diliyorum. Tabii bu süreç içerisinde özellikle ekonomik alandaki gelişmeler hakikaten memnuniyet verici. Ticaret hacmimiz yaklaşık olarak 1,5 milyar doları aşmış vaziyette ve 2012 yılı içerisinde Slovakya'dan ülkemize gelen turist sayısı 100 binin üzerinde. Bu vesileyle Slovak halkına ülkemize gösterdikleri ilgi nedeniyle ayrıca teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bugün iş formunda işadamlarımızın, 125 kadar işadamı ile Slovakya'ya geldim, Slovak işadamlarıyla yaptıkları görüşmelerle bu ekonomik ilişki çok daha ileri noktalara taşınacaktır.''
Vize konusuna da değinen Başbakan Erdoğan, ''Döner dönmez, özellikle Slovak halkının Türkiye'ye girişini kolaylaştırma noktasında vizeye olumlu baktığımı söyledim ve böylece vize muafiyetini sağlama noktasında adımımızı atacağız. Bu konuda Slovakya'nın da özellikle işadamlarımız, akademisyenler, öğrenciler, sanatçılar, sporculara yönelik böyle bir vize muafiyetini sağlaması, getirmesi inanıyorum ki ilişkileri çok daha iyi bir noktaya taşıyacaktır'' dedi.
''Bu yıl içerisinde de dozerler çalışmaya başlayacaktır''
''Parlamentomuzdan yatırımların teşvikiyle ilgili anlaşma geçmiş bulunuyor'' diyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Sosyal güvenlik anlaşması aynı şekilde Parlamentomuzdan geçmiş bulunuyor. Bunlarda aramızdaki ticari ilişkilerin süratle, artarak gelişmesine vesile olacaktır. Enerji işbirliği konusunda Türkiye-Slovakya arasında önemli bir adımı atabiliriz. Tabii bu konuda bir şeyi altını çizerek vurgulamam lazım, özellikle Slovakya'nın AB'de olması bakımından bu önem arz ediyor, Nabucco Projesi'nde maalesef herhangi bir ilerleme söz konusu değil. Tabii Nabucco'da doğalgazın tedariki Nabucco yönetimine, yani Avrupa Birliği yönetimine ait bir sorundur ve 30 milyar metreküp yılda doğalgaz tedarik etmeleri gerekmektedir ama şu anda buna yönelik herhangi bir ciddi gelişme yok. Şu anda biz tabii yeni bir adım daha attık bu da TANAP Projesi'dir ve Azerbaycan'la attığımız bu adım parlamentolarımızdan geçmiştir ve öyle zannediyorum ki bu yıl içerisinde de dozerler çalışmaya başlayacaktır. Yine bu konularla ilgili olarak, doğalgaz ve petrol hatlarıyla alakalı güvenlik noktasındaki müşterek çalışma tekliflerine olumlu bakıyoruz. Nükleer enerji araştırma çalışmaları noktasında müşterek çalışmaya olumlu bakıyoruz, Slovakya ve Türkiye arasında merkezi İstanbul'da olacak bir bilim merkezine olumlu bakıyoruz.''
''Gerçekten aramızda güzel elçiler var''
Erdoğan, Slovakya Ulusal Meclis Başkanı Pavol Paska ve Cumhurbaşkanı Ivan Gasparoviç ile de bir araya gelecek olmaktan duyduğu mutluluğu da dile getirdi.
Erdoğan, mevkidaşı Fico ile bugün aynı zamanda Türk-Slovak İş Formu'nun açılışını yapacaklarını da bildirdi.
''Gerçekten aramızda güzel elçiler var'' diyen Başbakan Erdoğan, ''Ülkemizde Fenerbahçe gibi takımlarda oynayan milli futbolcularınız yer alıyor, Stoch gibi. Tabii bütün bunların yanında ayrıca kış oyunlarında gerçekten Slovakya başarılı bir ülke gerek antrenör noktasında, gerek sporcu noktasında. 15'i aşkın şu anda ülkemizde Slovakyalı temsilciler var, sporun değişik alanlarında da müşterek çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Büyükelçiliğine yapılan saldırının aydınlatılması için güvenlik güçlerinin, istihbaratın, ABD'den gelen birimlerle ortak çalışma içerisinde olduğunu belirterek, ''ABD'den gelenler de dahil olmak üzere, gerek Almanya, gerek Fransa bütün buralarla yapılan görüşmeler neticesinde, bizim İmralı'yla yapmış olduğumuz çalışmayı engellemeye yönelik böyle bir adım dahi olsa, bu bizim çalışmalarımızı engelleyemez'' dedi.
"NOKTAYI BİZ DE KOYARIZ"
Türkiye-AB ilişkilerine yönelik ''Sizin için belirli bir nokta var mı? Bu noktadan sonra 'artık yeter' deyip bu noktadaki çabaları kesecek misiniz ve Türkiye kendi içerisinde sorunları olan bir birliğe üye olma konusunda ne düşünüyor'' şeklindeki soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin 1959'da AB'nin kapısını çaldığını, AB'nin kuruluş çalışmaları neredeyse beraber olduğunu ve resmi müracaatın da 1963'te yapıldığını anımsatarak, ''50 yıl geçti biz hala kapıdayız'' dedi.
Erdoğan, şöyle devam etti:
''Bize 'şunu yapamadınız' diyemediler. Siz birisine olumsuz cevap vermek istiyorsanız bahaneler çoktur, yani bu bahaneleri uydurabilirsiniz. Ben tabii Robert'i istisnalar içerisinde olan bir arkadaşım olarak görüyorum.
Bizde bir fıkra var; kurt kuzuyu yiyecek. 'Ne yaptım da beni yiyorsun' diyor. 'Suyu bulandırdın' diyor. Kurt, kuzuyu yiyor. Bugüne kadar hep böyle geldi. Ama biz kuzu değiliz. Bunu da görüyorlar. Fakat biz sabırla devam ediyoruz ve sabırla devam etmeye kararlıyız ama bu nereye kadar olur ayrı bir konu. Tabii bir yerde de herhalde biz de artık noktayı koyarız.''
ABD Büyükelçiliğine yönelik saldırı
Başbakan Erdoğan, ''ABD büyükelçiliğine yönelik saldırının İmralı'yla yeniden başlayan müzakere sürecini sabote etmeye yönelik olduğunu düşünüyor musunuz ve birçok kere Avrupa'nın terörle mücadele konusunda Türkiye'yi yalnız bıraktığını ifade etmiştiniz, Türkiye'ye gelecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel'e bu rahatsızlığınızı iletmeyi düşünüyor musunuz'' şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:
''Bu saldırıyla ilgili dışımızda birçok değerlendirmeler, yorumlar yapılıyor. 'Bu budur' veya 'yüzde yüz böyledir' demek mümkün değil. Şu anda güvenlik güçlerimiz, istihbaratımız, ABD'nin de göndermiş olduğu bu noktadaki birimlerle müşterek bir çalışmanın içerisindeler.
Şunu çok açık söylemeliyim; ABD'den gelenler de dahil olmak üzere, gerek Almanya, gerek Fransa bütün buralarla yapılan görüşmeler neticesinde, bizim İmralı'yla yapmış olduğumuz çalışmayı engellemeye yönelik böyle bir adım dahi olsa, bu bizim çalışmalarımızı engelleyemez. Şu anda takvim çalışmaktadır.''
Saldırıyla ilgili ortada bir canlı bombanın bulunduğunu, olayın failler zincirini ortaya çıkarmanın kendileri için asıl olduğunu vurgulayan Erdoğan, saldırganı kimlerin yönettiği, nasıl geldiği ve kimlerle ilişkili olduğunun ortaya çıkartılması gerektiğini söyledi.
Erdoğan, ''Belirli bağlantıları zaten açıklandı, o ortadadır. Daha önceden nelerle bağlantılı olduğunu, nereden geldiğini, bunlar hep istihbaratımız tarafından da bazı ülkelere bildirilmiştir. Ama ne yazık ki iş hep ucundan tutulduğu için buraya gelmiştir'' dedi.