Diyarbakır'da camilerden yükselen Kürtçe hutbeler bölge halkını heyecanlandırdı. Ülkenin birliği, beraberliği ve barışı adına Kürtçe olarak edilen dualara müminler hep bir ağızdan 'amin' dedi. Hacı Sıddık Cami İmamı Abdülvasi Yaz, Kürtçe hutbeyle halka dini konuları daha rahat anlatabildiklerini söyledi. Daha önce de Kürtçe hutbe verdiğini belirten Yaz, "5 yıldır Kürtçe hutbe okuyorum, vatan bölünmedi. İnsanlar beyninden bu korkuları atsınlar. Vatan Kürtçe hutbe okumakla bölünmez." dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Mardin'de sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderlerinin gündeme getirdiği Kürtçe vaaz talebine "Önemli olan hangi dilde söylediği değil, ne söylediğidir. Hutbelerin içinde zaten Arapça var. Türkçe olarak bugüne kadar anlatılıyor. Birileri 'ben Kürtçe daha iyi istifade ediyorum' diyorsa hocaefendilerin bunu karşılaması lazım" diyerek yeşil ışık yakmıştı. Ardından Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan imamların, talep olması halinde, o bölgenin diliyle hutbe verebileceklerini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de, Kürtçe hutbe okunması konusunda bir sınırlamanın söz konusu olmadığını belirterek, "Almanya'daki camilerde hutbe okunduktan sonra hutbenin Almanca özeti verilir. Fransa'da Fransızca özeti verilir. Bazı insanlar bunu bir hak olarak görüyor. Herhangi bir dile rezerv koyulması mümkün değil. Din de Allah'ın, dil de Allah'ın." ifadelerini kullanmıştı.
Bu açıklamaların ardından Diyarbakır'daki camilerden 'Kürtçe hutbe' sesleri yankılandı. Şehirdeki camilerde Kürtçe bilen imamlar, cemaate Kürtçe olarak vaazda bulundu. Hacı Sıddık Camii'de Kürtçe sohbet yapılıp, hutbe okunan camiler arasındaydı. İmam Abdülvasi Yaz, hutbede birlik beraberlik mesajları verdi. İmam Yaz'ın Kürtçe dualarına müminler hep birlikte 'amin' dedi. Avrupa'daki insanların barış içinde yaşadığını ifade eden Yaz, Hz. Peygamber'in (SAV) barış konusundaki hassasiyetinden bahsederek, 'Yoksa biz barışı beceremiyor muyuz?' diye sordu. Hutbenin ardından cuma namazı eda edildi.
Kürtçe sohbet ve hutbeyi dinleyen cami cemaati, Kürtçe'ye yeşil ışık yakılmasının isabetli bir karar olduğunu ifade etti. Ancak uygulamada çok geç kalındığını belirten cami cemaati, "10 yıl önce bu uygulama yapılsaydı şimdi çok farklı bir noktada olurduk. Belki de barış hakim olmuş olurdu. Kürtçe hutbe dinledik çok güzel oldu. Anadilimizde hutbe dinlemek çok güzel bir uygulama. Barış ve çözümün arkasındayız." şeklinde konuştu.
Hacı Sıddık Cami İmamı Abdülvasi Yaz, 5 senedir Kürtçe vaaz ve hutbe okuduğunu söyledi. Uzun süreden bu yana Kürtçe hutbe konusunda çağrıda bulunduklarını ifade eden Yaz, Kürtçe hutbeye yeşil ışık yakılmasından çok memnun olduklarını dile getirdi. Daha önceden Kürtçe hutbe okumada endişe etmediğini vurgulayan Yaz, "İslam'ı, kardeşliği vurgulamaktan endişe etmedim. Çünkü gayemiz milletimizin ve topluluğumuzun birlik ve beraberliğidir. Böyle bir gayesi olan bir insanın endişesinin olması mümkün değildir." diye belirtti.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in de Kürtçe hutbeye yeşil ışık yakmasının kendilerini iyice rahatlattığını söyleyen Yaz, Görmez'in imamlara Kürtçe hutbe konusunda 'Cenab-ı Allah'tan hangi dilde anlıyorlarsa o dille hitap edin diyor. Öyleyse biz de toplumumuza o dilde hitap etmeliyiz. Toplumun çoğunluğu Kürtçe biliyorsa Kürtçeyle dini duygularımızı Kürtçeden aktararak ifade edebiliriz. Aksi takdirde ne cemaat bizden bir şey anlıyor, ne biz cemaate tam istediklerimizi veriyoruz.' şeklinde teşvikte bulunduğunu dile getirdi.
Sürece halkın destek vermesi gerektiğinin altını çizen Yaz, "Düşünceleri ne olursa olsun ittifakımızı seven herkes bu sürece destek vermesi boynunun borcudur. Aksi takdirde sürece destek vermeme gibi bir lüksümüz yok. Yoksa çocuklarımızın kanı akıyor, memleketimizin istikbali kayboluyor." diye konuştu. İmam Yaz, Kürtçe'nin ülkeyi böleceği endişelerine şu cevabı verdi: "5 yıldır Kürtçe hutbe okuyorum, vatan bölünmedi, vatan bölünmez. İnsanlar beyninde bu korkuları atsınlar. Vatan Kürtçe hutbe okumakla bölünmez." Cenab-ı Allah'ın münakaşaları barışla çözülmesini emrettiğini dile getiren Yaz, "Savaş ve kan dökmek için verilen mücadelenin yüzde 10'u barış için verilse bu memlekette kardeşlik duyguları yükselir." ifadesine yer verdi