Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nazım Mutlu, emekli Orgeneral Şener Eruygur'un, gerekli tetkikler yapılarak dün itibariyle başarılı bir beyin ameliyat geçirdiğini bildirdi.
Mutlu, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. SavaşCeylan ile düzenlediği basın toplantısında, 17 Eylülden beri hastanede tedavi gören Şener Eruygur'un, yapılan konsültasyonlar sonucunda Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından beyin ameliyatı geçirmesinin uygun görüldüğünü belirterek, "Gerekli değerlendirmeler yapıldı ve dün itibariyle başarılı bir ameliyat gerçekleştirildi" dedi.
GECİKEN ADALET YERİNE GELDİ
İstanbul ve Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi hastanelerinden yöneticilerin, Eruygur'un başka hastaneye sevkinin yapılabileceğini, transfer konusunda hazır olduklarını ailesine ilettiklerini de ifade eden Mutlu, "Ailesi oluşabilecek riskleri en aza indirmek açısından hastanemizde tedavisini uygun gördü. Biz de gerekli işlemlere ve tedaviye hastanemizde devam ediyoruz" dedi.
AİLESİNİN ONAYIYLA AMELİYAT EDİLDİ
Prof. Dr. Savaş Ceylan ise Şener Eruygur'un yoğun bakım servisinde klinik takip ve tedavilerinin yapıldığını, süreç içinde beyin ve sinir cerrahisi olarak hastanın nörolojik tablosunu değerlendirdiklerini bildirdi.
Ardı sıra yapılan tomoğrafik ve manyetik rezonans (MR) tetkiklerle hastanın travmaya bağlı orta şiddetli beyin injürisi geçirdiğini tespit ettiklerini dile getiren Ceylan, şunları söyledi:
"Travmaya bağlı olarak travmanın olduğu yer, karşı taraf ve beynin daha değişik bölgelerinde hemorajik odaklar vardı. Bu odaklar iki bölgedeydi. Takiplerimiz süresince bu hematomda hacimsel değişiklik gözlemedik. Pazartesi günü çekilen son tomografisinde yine kanamada bir hacimsel değişiklik olmamasına karşın bu tip kanamalarda olabilecek ikincil etkiler dediğimiz ödem ve diğer etkilere bağlı olarak beyindeki bası bulgularında artış sağlanması üzerine operasyona karar verildi. Ailenin de onayı alındıktan sonra dün saat 15.00 civarında hasta ameliyata alındı."
AMELİYAT 3.5 SAAT SÜRDÜ
Ameliyatla her iki lobdaki hemorajik odakların temizlendiğini, ilave olarak beyni rahatlatacak cerrahi müdahaleler de yapıldığını vurgulayan Ceylan,
şöyle devam etti:
"Ameliyat 3.5 saat sürdü. Erken dönemde hastanın beyin takibinin yapılabilmesi için basınç monitörü yerleştirildi. Süreç içerisinde Eruygur'un uyutulmasına devam edildi, daha sonra uyutulması sonlandırıldı. Tablo olarak dün ve ondan önceki güne göre biraz daha iyi. Gözleri açıktır. Takip etme noktasındadır. Bu tip hastaların değerlendirilmesinde matematiksel olarak kolay olması için normal bir insan için 15 puan olarak söylenecek nörolojik tablo Şener Eygur için 10-11 puandadır. Yoğun bakımda takibi gerekir. Yoğun bakımda takip edildiği sürece de hayati tehlikesi var demektir."
YAKIN TAKİP EDİLMESİ GEREKİR
Prof. Dr. Savaş Ceylan, bu tip hastalarda özellikle akciğer, kalp ve diğer fonksiyonların yakın takip edilmesi gerektiğini belirterek, "Bunlarla ilgili olarak şu an da oldukça stabil durumdadır. Takiplerimiz böyle devam ederse beklentimiz solunum fonksiyonlarının kendisi tarafından sağlandıktan sonra yoğun bakımdan servise alınmasıdır. Bu sürenin kısa olmasını ümit ediyoruz. Gün, saat belirlemek bu tip hastalarda zordur" diye konuştu.
Eruygur'un gelecekteki nörolojik tablosu için bugünkü verilerden hareket ederek bilgi vermenin yanıltıcı olabileceğini, süreci değerlendirmeleri gerektiğini ifade eden Ceylan, geleceğe yönelik kesin bulgular söylemenin mümkün olmadığını kaydetti.
SAĞ TARAFINDA FELÇ HALİ VAR
Birtakım nörolojik eksikliklerin söz konusu olduğuna da işaret eden
Ceylan, "Ayrıca hastanın sağ tarafında silik de olsa bir felç hali vardır, bu en baştan beri vardı. Bu, travmaya bağlı beynin bir yarısındaki, özellikle kortikal bölgedeki hemorajik kortizonlara bağlı bir felç halidir. Ama tam yerleşmiş bir felç olmaması gelecek için umut vericidir" şeklinde konuştu.