Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, sosyal güvenlik şemsiyesi altında çalışan sayısında son yıllarda artış yaşandığını söyledi. Bumin, özellikle kamu ihale yasasındaki iyileştirme ile taşeron şirketlerine SSK'lı işçi çalıştırması mecburiyetinin getirilmesinin kayıt dışını önlediğini kaydetti. SGK İl Müdürü Bumin, çağrı merkezlerinin kurulması, hidroelektrik santrali inşaatlarının artış göstermesi ve kamu kuruluşlarına güvenlik, temizlik gibi hizmet sunan taşeron firmaların sayısının artış göstermesinin sigortalı işçi sayısının artmasında önemli etken olduğunu ifade etti. Bumin, son 8 yılda 27 bin kişinin SSK'lı olduğuna vurgu yaparak,"Kamuya hizmet sunan taşeron firmaların ve hidro elektrik santrallerinin varlığı nedeniyle 8 yılda 27 bin kişi SSK kapsamına alındı." diye konuştu.
120 BİN KİŞİNİN PİRİMİ ÖDENİYOR
Erzurum il genelinde 65 bin SSK'lı çalıştığını dile getiren SGK İl Müdürü Bumin, bu çalışanların 13 binin kamuda, 52 binin ise özel sektörde hizmet sunduğunu anlattı. Bağkur'a kayıtlı 12 bin kişinin bulunduğunu ve bunların kendi nam ve hesaplarına çalışan vergi mükellefleri olduğunu söyleyen Bumin, tarım sigortasına tabi çalışan sayısının ise 13 bine ulaştığını hatırlattı. Bumin, tarım sigortasına tabi çalışan sayısının oldukça düşük olduğuna da dikkat çekti.
NÜFUSUN ÜÇTE BİRİ YEŞİL KARTLI
Kamuda çalışan ve emekli sandığına kayıtlı 30 bin memurun da bulunduğunu hatırlatan Bumin, SGK nüfusa göre sosyal güvenlik kapsamında çalışan sayısının yüksek olmamasına karşılık yeşilkartlı sayısının fazla olduğuna dikkat çekti. Bumin, 780 bin nüfuslu Erzurum'da 247 bin kişinin yeşil kart sahibi olduğunu açıklayan Bumin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Erzurum'da 247 bin yeşil kartlı var. Bu rakamlar iyi değil. İller bakımından değerlendiğimizde bizden daha kötü olanlar var. Mesela Van'da 580 bin, Şanlıurfa 500 bin kişi yeşil kartlı. Üretim ve istihdamın fazla olduğu 4 milyon nüfuslu Ankara'da 180 bin, 11 milyon nüfusa sahip İstanbul'da 230 bin yeşil kartlı var."