Eski askerden flaş açıklamalar...

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Güneydoğu'da terörle mücadele profesyonel asker uygulamasını hayata geçirmesiyle ilgili açıklamasına Emekli Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Esef Merdoğlu'dan yanıt geldi:"TSK'da uzman erbaş kalmadı. Herkes istifa ediyor, e

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Güneydoğu'da terörle mücadele profesyonel asker uygulamasını hayata geçirmesiyle ilgili açıklamasına Emekli Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Esef Merdoğlu'dan yanıt geldi:

"TSK'da uzman erbaş kalmadı. Herkes istifa ediyor, emekli olanın yerine kimse gelmek istemiyor. 2009'da 67 bin olan kadro, 2012'de 43 bin oldu. Emeklilik ve istifalarla 1 Ocakta bu sayı 30 binin altına düşecek. 8 binin üzerinde uzman erbaş, istifa dilekçesini TSK'ya teslim etti. 5 bin 700 erbaşın ilişiği, 45 yaşına geldiği için kesiliyor.
 
Sözleşmesi biten yenilemiyor ve ayrılıyor. 2013 yılı için açılan 50 bin kişilik kadroya sadece 15 bin kişi başvurdu. Müracaat yok. Şimdi diyorlar ki terörle mücadelede profesyonel askerler kullanılacak, erler Güneydoğu'ya gitmeyecek. Profesyoneller yok ki terörle mücadele etsin."
 
BİR YILDA 80 UZMAN ERBAŞ ŞEHİT
 
Amatör anlayışla profesyonel ordunun oluşturulamayacağına dikkat çeken Merdoğlu, "Teröristten çok sistemle mücadele edenler yıpranıyor ve görevi bırakıyor. Son bir yılda 80'e yakın uzman erbaş şehit oldu. Ancak sorunumuz şehitlik değil. Profesyonel asker dediğiniz uzman erlerin hayatları, teröristin namlusu ucunda değil Devletin namlusu ucunda. En ufak öksürmede, tıksırmada, rahatsızlıkta kapının önüne konacak özlük haklarına sahipler.
 
Kimse uzman olmak istemiyor. Yeniden sözleşme imzalamıyor. Çünkü; Uzman Erbaş Kanun'u, bir yılda 90 gün doktor raporu alan uzman erbaşı işten atıyor. Yani dağlarda ölmeyip sağ kalanlar, eğer dağlarda hastalanmışsa ve doktor 90 günden fazla rapor vermişse sözleşmesi iptal edilip işten atılıyor. Hastalanma hakları dahi yok" diye konuştu.
 
"KURŞUN DEĞİL SİSTEM ÖLDÜRÜYOR"
 
Merdoğlu, özlük haklarda yaşanan sıkıntıyı şöyle sıraladı: "TSK'nın tüm personelinin mahrumiyet bölgesindeki görevi iki yıl. Uzman erbaşın ise 5 yıl. Buradaki mahrumiyet; evlisiniz, çocuklarınız var ve eşinizi çoluk çocuğunuzu oraya götüremiyorsunuz. Yılda iki kez evine gitme şartı nedeniyle birçoğu ailesini görmeden yaşamaya dayanamıyor ve istifa ediyor. Subay ve astsubaylarla eşit düzeye getirmek gerekiyor.
 
Mali özlük hakları nedeniyle genç personelle 20 yıl uzman erbaşlık yapan personel aynı maaşı alıyor. Yıllar içinde genişleyen aileler ve artan masraflar tüm kamu kuruluşlarında ek gösterge adı altında kıdem ödenmesine ek ücret ödeniyor ama uzman erbaşlara ödenmiyor. Şehit düşmeleri halinde geride kalan varislere 52 bin lira ödeniyor ve 2 bin lira civarında maaş bağlanıyor o da varislere bölüştürülüyor.
 
Halen Orduevlerine giremiyoruz. Lojmanlardaki sosyal tesislerden, çocuklar dahi yararlanamıyor. Son 3-4 yıldır alınan genç uzman erbaşlara kötü muamele var. Küfür, 'yaparsan yap, yapmazsan kapı orada', 'atarız', 'sözleşmeni feshederiz'.
 
Uzman erbaşlar şunu söylüyor; 'karşımdaki teröristin sıktığı mermi değil de komutanımın bana söylediği sözler dokunuyor'. Terörle mucadelede sözleşmeli personel kullanması akla mantığa aykırı. 'Profesyonel ordu var' diyoruz, profesyonelce iş istiyoruz ama özlük haklarını amatörce düzenlemiyoruz! Önce özlük haklar sorunu çözülmeli."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri