EBK'da ölü hayvan etlerinin satıldığı iddiaları sektörde isyana neden oldu. Sektörün iddialarına göre vurgun görünenden daha büyük.
Hayvancılığın yeni kriz konusu Et ve Balık Kurumu’ndan çalışanların da dahil olduğu iddia edilen ‘bozuk et’ operasyonu. Radikal'in haberine göre Savcı, hazırladığı iddianamede ‘şaplı, veremli ve ölü hayvanların etlerinin piyasaya sürüldüğü’ iddiasına yer verdi, piyasa karıştı. Et ve Balık Kurumu, iddiaların merkezinde olan Büyükkarıştıran kesimhanesinden, 5 bin 902 kilo etin operasyon başlamadan veterinerlerin uyarısı ile imha edildiğini ve piyasaya sağlıksız et sürülmediğini iddia etti.
Geçen haftalarda Et ve Balık Kurumu’nda Ticaret ve Pazarlama Daire Başkanı Mustafa Sami Cüceloğlu’na kadar uzanan bir dizi tutuklama gerçekleşti. Tutuklananlar arasında EBK çalışanları, EBK adına ithalat yapan Ürdünlü Hijazi firması ve Büyükkarıştıran Mezbahanesi sahibi Turgut İtikyıldırım da yer aldı. Tutuklanan isimlerle ilgili olarak hazırlanan iddianamede ise, “EBK’ya ait etlerin çalındığı, kuruma ait sağlıklı hayvanlar yerine piyasadan hastalıklı hayvanlar toplandığı, verem veya şap hastalığına yakalanmış veya ölü hayvanların etlerinin piyasaya sürüldüğü” iddiaları yer aldı. EBK ise yaptığı açıklamayla piyasaya sağlıksız et sürülmediğini iddia etti ve suçlamaların merkezindeki mezbahaneden gelen 6 bin kiloya yakın etin operasyon başlamadan önce veteriner uyarısıyla imha edildiğini belirtti. Ancak soruşturmaya konu olan sağlıksız etlerin tamamının imha edilip edilmediği bilinmiyor. Soruşturma kapsamında Türkiye ’deki yetkilileri tutuklanan Hijazi firmasının EBK’dan kazandığı ihalelerin durumu da belirsiz. Bilgi veren yetkililer ise, “Söz konusu ihalelerle ilgili bir sıkıntı yok, sonrasındaki işlemlerle ilgili iddialar var” demekle yetiniyor. Konuyla ilgili olarak EBK ve Tarım Bakanlığı teftiş kurulları da inceleme yapıyor.
SIFIR GÜMRÜK İTİRAZI
Sektör temsilcileri de söz konusu iddiaların çok uzun süredir konuşulduğunu belirtirken “Sıfır gümrükle EBK’ya hayvan getirme yetkisi tanındı. Sıfır gümrük çok ciddi bir imtiyaz demektir ve bu imtiyazdan yararlanmak isteyen kötü niyetli birilerinin çıkması kaçınılmazdı” görüşünü dile getiriyor. Sektör temsilcilerine göre, bu son olayla birlikte Et Balık Kurumu’nun durumunun ve imtiyazlarının gözden geçirilmesi kaçınılmaz.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise, “Devletin kasaplığı bu kadar olur” görüşünde. Kısa bir süre önce EBK’nın 100 kasaba bayilik verdiğini anımsatan Yalçındağ, “Şimdi bu bayiler o kadar masraf yaptı, kim gidip onlardan alışveriş yapacak. Allahaşkına zaten devletin kasaplıkta ne işi var. Kim bu saatten sonra EBK’dan alışveriş yapacak, ben yapmam. Siz siz olun güvendiğiniz kasabınızdan alışveriş yapın, görmediğiniz ürüne para vermeyin” diye konuşuyor.