Düzenlemenin yasalaşmasının ardından ise iki milyondan fazla kişi emekli olmaya hak kazanacak. Diğer yandan 8 Eylül 1999'dan önce hizmette bulunan bir kamu çalışanın yıpranma payının tamamı emeklilik süresinden düşüyor. Ayrıca hizmet beyannamesinde bulunan hatalı kodların düzeltilmesi gerekiyor.Haftaya meclise sunulması beklenen EYT yasa teklifinin meclisten geçmesi halinde yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak.
Prim eksiği olanlar ise eksik günlerini tamamlamalarının ardında sisteme dahil edilecek. Uzmanlar hatalı işe giriş tarihi, primlerin düzeltilmesi, eksik günlerin tamamlanması, yanlış meslek kodların kontrol edilmesi gibi detayların mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor. EYT’de en çok merak edilen konular arasında ise yıpranma payı. Kırkın üzerinde iş kolunda geçerli olan yıpranma payı hakkı erken emeklilik yolunu açıyor.
HATALI KOD NASIL DÜZELTİLİR?
Hizmet döküm ekranında doğru kodun yer alması emeklilik işlemlerinde büyük önem taşıyor. Yanlış bir kod girişi yapıldıysa sigortalı işe giriş ekranında bulunan güncelleme butonu kullanılarak hatalı kod yerine doğru meslek kodu seçilerek güncelleme yapılabiliyor. Düzeltme yapıldıktan sonra, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde doğru meslek kodunun yer alması gerekiyor.
YIPRANMA PAYI EMEKLİ AYLIĞINI ETKİLİYOR
8 Eylül 1999'dan önce hizmette bulunan bir kamu çalışanın yıpranma payının tamamı emeklilik süresinden düşüyor. Bu tarihten önce başlayan memurun yıpranma payının yarısı da emeklilik yaşından indiriliyor. Yıpranma payı hem emekli aylığını hem de ikramiyeleri olumlu yönde etkiliyor.
İŞÇİLERDE 3600 GÜN ÇALIŞMA ŞARTI ARANIYOR
İşçilerde de yıpranma payı ise eklenen prim gün sayısının yarısı kadar doldurulması gerekli olan yaştan düşürülür. İşçinin yıpranma payı kapsamında olan işlerde minimum 3600 gün çalışmış olması gerekiyor.
MEMURLUKTAN SONRA YIPRANMA PAYI HİZMET SÜRESİNE EKLENİR Mİ?
Memurluktan sonra 1260 gün SSK'lı olarak çalışan emekli olurken kamuda kazanılan yıpranma payını hizmet süresine ekletebilir. Buna rağmen emeklilik yaşından düşülmez. Farklı sigortalılık statüsünde ödenen primler birleştirilerek toplam hizmet süresi üzerinden emekli olunabilir.