Fahiş fiyatla mücadele! 889 milyon TL ceza kesildi

Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat ve stokçulukla mücadele kapsamında 889 milyon TL ceza kesti.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, adil ve rekabetçi bir iç piyasa oluşturmak ve tüketici mağduriyetlerini ortadan kaldırmak amacıyla, başta gıda ve temel ihtiyaç malzemeleri olmak üzere çeşitli sektörlerde yoğun denetim faaliyetleri yürütüldüğü belirtildi.

Bu kapsamda, motorlu kara taşıtları piyasasındaki arz ve talep dengesizlikleri nedeniyle ikinci el otomobil satışlarında yaşanan fiyat artışlarını ve stokçuluk sorunlarını çözmek için makroekonomik tedbirlerin yanı sıra gerekli düzenlemelerin de hızla hayata geçirildiği ifade edildi.

Motorlu kara taşıtları piyasasında aşırı ve adil olmayan fiyat artışlarının ve stokçuluğun önüne geçmek amacıyla uygulanan "6 ay-6 bin kilometre" düzenlemesi kapsamında bugüne kadar yaklaşık 52 milyon lira, son 1 yılda ise otomobil yetkili bayileri ve oto galerilere yaklaşık 17 milyon lira idari para cezası kesildiği açıklandı. Ayrıca, aynı düzenlemelerin motosikletler için de geçerli olduğu belirtildi.

İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına kısıtlama getirildiği ve bu düzenlemeye aykırı hareket edenlere son 1 yılda yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığı ifade edildi.

Açıklamada, ilk tescil motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili bayilerin tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunmasının yasaklandığı ve bu düzenlemeye aykırı faaliyet gösteren yetkili bayilere stokçuluk kapsamında Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu aracılığıyla yaklaşık 294 milyon lira, son 1 yılda ise yaklaşık 219 milyon lira idari para cezası uygulandığı belirtildi. Bu bayilerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edilerek, bu işletmelerin 1 yıl süreyle ikinci el taşıt ticaretiyle uğraşmaları engellendi.

Emlak sektöründe ise bilinçli fiyat artışlarını engellemek amacıyla 121 milyon lira idari para cezası uygulandığı bildirildi. Konut ilan fiyatlarında fahiş artış yaparak piyasayı ve serbest rekabeti bozan ve tüketici mağduriyetine sebep olan emlak işletmelerine son 1 yıl içinde yaklaşık 89 milyon lira idari para cezası kesildiği açıklandı. Ayrıca, otomotiv, emlak ve kuyum sektörlerinde yetki belgesi olmadan faaliyette bulunan işletmelere yaklaşık 75 milyon lira, son 1 yılda ise yaklaşık 72 milyon lira idari para cezası uygulandığı belirtildi.

81 ilde fahiş fiyat artışı kapsamında denetimlerin aralıksız sürdürüldüğü ve 2023 yılı temmuz ayından bu yana 81 ilde toplam 36 bin 59 işletme ve 261 bin 653 ürünün denetlendiği bildirildi. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu toplantılarında bugüne kadar 286 milyon lira, son 1 yılda ise 155 milyon lira idari para cezası kararı alındığı belirtildi.

Ayrıca, 29 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe giren "Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile fahiş fiyat ve stokçuluk fiillerine karşı cezaların artırıldığı ve fahiş fiyat fiiline karşı idari para cezası üst sınırının 1 milyon TL'ye, stokçuluk fiiline karşı idari para cezası üst sınırının ise 12 milyon TL'ye yükseltildiği, bir takvim yılında en az 3 defa stokçuluk yaptığı tespit edilenlerin iş yerlerinin 6 güne kadar kapatılmasının mümkün hale getirildiği bilgisi verildi.

Denetimlerin 81 ilde aralıksız devam edeceği ve manipülatif ve bilinçli fahiş fiyat artışlarının önüne geçileceği vurgulandı. Ticaret Bakanlığı olarak, ilave tedbirlerin alınması gerektiğinde tereddüt edilmeden hayata geçirileceği ifade edildi.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri