Fatmagül'ün suçu belli oldu

Bunlardan biri de Türkiye'deki dizilerde kadına şiddet fikrinin normal gösterildiği.Kadına şiddeti araştırmak için kurulan Meclis Komisyonu'nun raporunda ilginç bilgiler yer aldı. Rapora göre, dünyadaki 15-44 yaş arası kadınlar; kanser, trafik kazaları ve

Bunlardan biri de Türkiye'deki dizilerde kadına şiddet fikrinin normal gösterildiği.

Kadına şiddeti araştırmak için kurulan Meclis Komisyonu'nun raporunda ilginç bilgiler yer aldı. Rapora göre, dünyadaki 15-44 yaş arası kadınlar; kanser, trafik kazaları ve savaşların neden olduğu ölüm ve sakatlıklardan daha fazla, şiddetten ölüyor ya da sakat kalıyor.

Meclis'in yaptığı araştırma, kadına şiddetin tüm dünyada büyük bir sorun olduğunu ortaya koydu. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki ''Kadın ve aile bireylerine yönelik şiddet alt komisyonu'' çalışmalarını raporlaştırdı. Bugün'ün haberine göre, raporda, ''Dünyadaki 15-44 yaş arası kadınların; kanser, trafik kazaları ve savaşların neden olduğu ölüm ve sakatlıklardan daha fazla, şiddetten öldüğü ve sakat kaldığı'' vurgusu yapıldı.

Başkanlığını AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel'in yaptığı alt komisyon raporunda, "Aile içi şiddetin maliyetinin Kanada'da 1.16 milyar dolar, ABD'de 5.8 milyar dolar, Avustralya'da ise yılda 11.38 milyar dolardır'' görüşüne yer verildi.

BREZİLYA'DA FUTBOL KULLANILDI
Raporda, şiddeti önleme politikaları konusunda dünyadan örnekler verildi. Buna göre, Zambiya;da genç kızlar için okullarda güvenli yerler oluşturuldu. Guatemala'da GPS sisteminden yararlanarak genç kızların nerede saldırıya uğradıkları, nerelerin güvenli bölgeler olduğu haritada gösterildi. Dünyada, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda erkekler de sürece dahil edildi.

Brezilya ve Güney Afrika'da, şiddetin önlenmesi için futboldan yararlanıldı. Brezilya'da düşük gelirli erkeklerin katıldığı ''Kadına karşı şiddete son'' futbol turnuvası düzenlendi. Lübnan'da, ilk kez 1991'de Kanada'da uygulanan beyaz kurdele kampanyası yapıldı ve bugün 55 ülkeye yayıldı.

Evlilik için çiftlere eğitim verilmeli

Komisyon raporunun sonuç bölümünde Türkiye'de kadına ve aile bireylerine yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla çeşitli öneriler sıralandı.

-'Stratejik Eylem Planı' hazırlanmalı. Plan, 2013'ten itibaren 5'er yıllık dönemler itibariyle uygulanmaya konulmalı.

-Ana sınıfından itibaren kadın ve aile fertleri arasındaki şiddet konusunun işleneceği eğitim verilmeli.

-Şiddet gören kadın karakola müracaat etmekten imtina ettiği için, bu sorunları çözebilecek ön mekanizma kurulmalı.

-Adliye ve emniyette, ''Kadına yönelik şiddetin başvuru noktası'' bölümleri oluşturulmalı.

-Eşlere; evlilik öncesinde evlilik, ev, eş olma sorumlulukları ve aile içi iletişim konularında eğitime verilmeli. Araç kullanabilmek için eğitim gerekirken, aile müessesesi kurma ve çocuk yetiştirme konusunda hiçbir eğitim öngörülmemiş olması önemli bir eksiklik olarak düşünülmeli.

FATMAGÜL'E ALTYAZI KONULSUN
Türkiye'deki dizilerde kadına şiddet fikrinin normal gösterildiğini savunan İngiltere Kadın Platformu Başkanı Nilgün Yıldırım, "Şiddet sahnelerinin olduğu sırada altyazıyla şiddete uğrayan kadınların başvuracakları telefon numaraları yayımlansın" önerisinde bulundu.

İzmir Üniversitesi'nde Kadın ve Toplum dersinin konuğu olan Yıldırım, dizilerde kadınların şiddete uğramasının, kadınlara cinsel istismarda bulunanların uzun süre yakalanıp cezalandırılmamasının toplumun şiddet konusundaki algısını olumsuz etkilediğini söyledi. "Tecavüze uğrayan bir kadın, suçluların yakalanmadığı iki sezon süren diziyi izleyince şikâyetinden vazgeçiyor.

Diziler gerek fiziksel, gerek zihinsel, gerek ekonomik örnekleri ile her kadının şiddet göreceğini fikrini normalleştiriyor" diyen Yıldırım şu öneride bulundu: "Dizi yayınlanırken şiddet sahnesine yer verilecekse, o sırada altyazı ile şiddete uğrayan kişi ya da yakınlarının yardım için başvuracakları telefon numaraları verilmelidir."

GAYET OLUMLU
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Arif Verimli:

Soruna dikkat çekmek adına söz konusu sahneler esnasında şikayet edilecek iletişim bilgilerinin verilmesi gayet olumlu. Nitekim bunu bir TV dizisinde uyguladık. Diziler bilinçdışı uyarılarla kanaat değişikliği oluşturur. O nedenle dizilerde demokrasi, insan hakları, ayrımcılık karşıtlığı, dini, etik değerlere saygı, psikiyatrik sorunlara destek ve şiddet gibi sosyal problemlerin konu edinmesinde fayda var.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri