G-20 ve Dünya Bankası yıllık toplantıları için Washington'da bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin 2015 G-20 dönem başkanlığı için şimdiden hazırlıklara başladığını ifade etti. Babacan, dönem başkanlığı süresince Türkiye'nin G-20'nin dışa açılım faaliyetlerine, G-20'nin en az gelişmiş ülkeler açısından da nasıl daha yararlı hale gelebileceği gibi konulara odaklanacaklarını söyledi.
2008'den farklı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD'de borç tavanı krizinin çözülmemesi halinde bunun sadece Amerikan ekonomisi değil küresel ekonomi üzerinde de çok tehlikeli sonuçlarının olacağı uyarısında bulundu. Babacan, şunları söyledi:
"Bu kriz çözülemezse bunun sonuçları başta Amerikan ekonomisi olmak üzere küresel ekonomi için gerçekten çok ciddi sonuçları beraberinde getirecektir. 2008-2009'da yaşananlardan çok daha farklı gelişmeler yaşanacaktır. Yani lüzumsuz bir güç oyununa girip hem kendi ekonomilerini hem küresel ekonomiyi çok ciddi bir tehlikenin eşiğine getirmezler diye ümit ediyoruz. Ama uzlaşma olmayıp gerçekten Amerikan Hazinesi bir tahvilini, bir bonosunu ödeyemez duruma düşerse onun sonuçları tabii çok ciddi olur."
Babacan ayrıca, hükümetin hazırladığı son Orta Vadeli Program'ın da dünyanın içine girdiği bu yeni dönemin her türlü özelliğini dikkate alan bir program olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin görünümü iyi
IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarının adeta bir küresel ekonomi ve finans fuarı gibi geçtiğini söyleyen Babacan, "Yeni açıklamış olduğumuz Orta Vadeli Program'ın tanıtımını yapmak için de bizim için iyi bir fırsat oldu.
Türkiye'nin buradaki görünürlüğü gayet iyi" dedi. Babacan, uluslararası ekonomi ve finans çevrelerinin Türk ekonomisini ilgiyle takip ettiğini de dile getirdi.
FELAKETE 5 GÜN KALDI
Dünya Bankası yıllık toplantısında konuşan, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ABD'deki borç krizi yüzünden dünyanın felakete birkaç gün uzaklıkta olduğunu söyledi. Dünya Bankası Başkanı Kim ABD'li politikacıları perşembe gününe kadar anlaşmaları yönünde uyardı.
Anlaşma çıkmaması halinde dünyaya bu durumun çok büyük darbe vuracağını belirten Kim "Eğer anlaşma çıkmazsa bu, gelişmekte olan ülkelerde felaket yaratabilir. Gelişmiş ülkeler de bunun zararını görür" diye konuştu.
ABD acil tedbir almalı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da katıldığı, IMF'nin politikalarının oluşturulduğu Guvernörler Kurulu Uluslararası Para ve Finans Komitesi (IMFC) toplantısının ardından sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildiride, küresel toparlanmanın sürdüğü, büyümenin düşük kalmayı sürdürdüğü, aşağı yönlü risklerin yeni ortaya çıkan risklerle birlikte devam ettiği kaydedildi.
Büyümenin, birçok gelişmekte olan ekonomide ılımlı düzeyde seyrederken, gelişmiş ülkelerde artan aktivite işaretlerinin cesaret verici olduğu vurgulandı. Bildiride, "ABD, kısa vadeli mali belirsizliklerle başa çıkmada acil adım atmalı, Euro bölgesi bankacılık birliğine yönelik ilerlemeleri geliştirmeli ve mali piyasa parçalanmalarını azaltmalı, Japonya da orta vadeli mali konsolidasyon ve büyümeyi canlandırmak için yapısal reformlar uygulamalı" ifadesi kullanıldı.