Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık için harekete geçtiği bildirildi. TMO görevlileri fındık tarımı yapılan illerde kurum, kuruluş ve STK'larla görüşmelere başladı.
Toprak Mahsulleri Ofisi görevlileri, Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman FİSKOBİRLİK yöneticileri, Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Temel Yanıkoğlu ve Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmenin içeriği ile ilgili bir açıklama yapan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, hükümetin gücünü fındık üreticisinin yanında görmekten mutluluk duyduklarını söyledi.
Bakan Çelik'in talimatıyla TMO'nun fındıkla ilgili sahada bir çalışma başlattığını belirten Karan, "Şuanda TMO görevlileri fındık tarımı yapılan illerde bir saha çalışması yapmakta. Giresun'a da gelen görevliler kurum, kuruluş ve odaları ziyaret ederek yetkililerle görüştü. Yapılan görüşmelerde "TMO'nun acilen en kısa süre zarfında illerde depolar kiralayarak, üreticinin ürünün güvence altına alarak emanet tehdidini ortadan kaldıracağı" ifade edildi. Fındık konusunda hükümetimizin devrede olması son derece sevindiricidir. Ayrıca tarım bakanımız geçtiğimiz ay Trabzon'da yapılan toplantıda, bundan sonra fındık rekoltesinin tek elden belirleneceğini ve bakanlık bünyesinde fındık daire başkanlığı kurulacağını açıklamıştı. Bu gelişmeler fındığın geleceği açısından son derece olumlu adımlar olacaktır. Biz inanıyoruz ki, hükümetimiz fındık üreticisini ve Türkiye için son derece önemli bir tarım ürünü olan fındığın kaderini birkaç alıcının insafına bırakmayacaktır" dedi.
200 BİN TON FINDIK NEREDE?
Ziraat Odası Başkanı Karan açıklamasında, geçtiğimiz günlerde basına yansıyan "Üretici Piyasaya Fındık Yağdırdı, Tüccar Fındığa Doydu" yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, "Ticaret Borsaları verilerine göre, 15 Ağustos 2015-15 Ocak 2016 tarihleri arasında 405 bin ton kabuklu fındığın işlem gördü. Tüccarın elinde var olduğu ileri süren 200 bin ton fındık nerede o zaman?" ifadelerini kullandı.
Alınıp satılan fındığın borsada işlem görmek zorunda olduğunu hatırlatan Karan, "Tüccarın elinde 200 bin ton fındık bulunduğunu ve bunu bir koz gibi göstermeye çalışanlar bunu hangi resmi kayda göre söylüyor? Alınıp satılmayan fındığın kaydı olmaz. "Tüccar fındığa doydu, üretici piyasayı fındığa boğdu" yönünde bir yaklaşım spekülatif bir açıklamadan öte bir söylem değildir. Geçen yıl Tarım Bakanlığı 676 bin, Türkiye Ziraat Odaları Birliği tahmini fındık rekoltesini 530 bin ton, KFMİB 730 bin ton, TÜİK de 646 bin ton olarak açıklamıştır. Bu rakamların 405 bini 15 Ocak 2016 tarihi itibariyle alınıp satılmıştır. Doğrudur geride ortalama 200 bin ton kabuklu fındık bulunmaktadır. Ancak tüccarın elinde değil, üreticinin elindedir. Bu 200 bin ton fındıkta 100 bin ton iç fındık eder. Daha yeni ihracat sezonuna 5,5 ay gibi süre var. Merak ediyoruz bu 100 bin ton ihracatçıların ihtiyacını karşılayacak mı?" diye konuştu