Fiskobirlikten önemli açıklama

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Türkiye'de dengeli, istikrarlı bir fındık politikası olmadığını söyledi. Bayraktar, Garanti Bankası'nın Garanti Anadolu Sohbetleri etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Fındığın Geleceğinde Neler Olacak” k

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Türkiye'de dengeli, istikrarlı bir fındık politikası olmadığını söyledi.

Bayraktar, Garanti Bankası'nın Garanti Anadolu Sohbetleri etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Fındığın Geleceğinde Neler Olacak” konulu konferansta yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan, fındık fiyatının geçen yıl verilen fiyatın üzerine, bu yılki enflasyon farkının koyulmak suretiyle açıklanmasını talep ettiklerini belirtti.

Sonuçta karar verecek olan kişinin Başbakan Erdoğan olduğunu ifade eden Bayraktar, “Bu yıl fındık erken oldu ve üretici fındığı pazara erken indirdi. Çok acil ve kısa zamanda fiyat açıklanmalıdır. Tabii ki karar merci Başbakandır. Sayın Başbakan baba ocağını ziyaretinde zannedersek hafta sonu veya Pazartesi günü fiyatı açıklayacaktır” dedi. Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in fındık sektörünün olmazsa olmazı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“FİSKOBİRLİK'in alana girmesi, üretici memnuniyetini artıracaktır. Üretici memnun olunca fındığa olan talep artacaktır. Fındığın geleceğini garanti altına alabilmenin tek yolu, FİSKOBİRLİK'in net bir dili olmasıdır. Fındık sektöründe faaliyet gösteren kişiler olarak bir masa etrafına toplanıp, fındığın geleceğini tartışmamız lazım. Türkiye'de dengeli, istikrarlı bir fındık politikası yok. Türkiye'de fındık entegre tesisleri çok istenilirse, Türkiye'nin fındığının tamamını 3 ay içerisinde işleme kapasitesine sahiptir. Ama bu işletmelerimiz, bu sefer 9 ay boş kalacak bu da yurt dışına haksız rekabete sebep olacaktır. Fındık kesinlikle diğer ürünlerden ayrılmalı ve fındık politikası özel bir konuma sahip olmalıdır.”

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Turgay Gönensin ise, fındıkta yaşanan tartışmaların hasada ve taban fiyatına odaklanırken, çikolata sanayisinin fındık yerine badem ve fıstığa yöneldiğini söyledi. Fındığın Karadeniz insanının temel geçim kaynağı olmayı sürdürebilmesi için fındığın taban fiyatı kadar kalitesi, cinsi, alternatif hangi ürünlerde kullanılabileceği ve katma değeri yüksek bir ürün haline nasıl getirilebileceğinin araştırılması ve yeni yatırımlar yapmaya daha fazla yoğunlaşılması gerektiğini ifade eden Gönensin, “Dünya fındık pazarını elinde tutan Türkiye, bir an önce fındık borsasını kurmalıdır” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri