G-20 zirvesine G-2 damgası!

G-20 zirvesi için Seul’de bulunan ABD Başkanı Obama ile Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ortak çalışma kararı aldı. Bu buluşma zirveye “G-2 damgası” vururken, Obama ekonomik büyümeyi sağlama almak için küresel işbirliği önerdi.DÜNYA ekonomisine yön veren ABD

G-20 zirvesi için Seul’de bulunan ABD Başkanı Obama ile Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ortak çalışma kararı aldı. Bu buluşma zirveye “G-2 damgası” vururken, Obama ekonomik büyümeyi sağlama almak için küresel işbirliği önerdi.

DÜNYA ekonomisine yön veren ABD ve Çin, Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi’nde ortak çalışma kararı alarak, görüşmelerin odak noktası haline geldi. Toplantıya katılan ülkeler ABD ve Çin’in ortak hareket konusunda anlaşmasının ardından iki büyük ekonomi için “G-2” benzetmesini yaptı. ABD Başkanı Barack Obama, Washington ile Pekin arasındaki ilişkilerin son yıllarda güçlendiğini söylerken, Çin Devlet Başkanı Hu Cintao da, diyalog oluşturma ve işbirliğini artırma konularında ABD ile çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Herkes üzerine düşeni yapsın

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak ile düzenlenen ortak basın toplantısında Başkan Hu, “Çin ve ABD’nin ilişkilerini olumlu, işbirlikçi ve kapsamlı bir çizgide ileri götürebilmek için, diyaloğu, değişimi ve işbirliğini artırmak için çalışmaya hazırız. Başkan Obama ise, ABD’nin küresel ekonomi için önemine vurgu yaparak, şunları söyledi: “ABD’nin dünyanın en büyük pazarı ve diğer ülkelerin büyümesi için itici güç olması nedeniyle, küresel büyümeyi sağlayabilmesi çok önemli bir konu. ABD’nin küresel büyümeyi tek başına başarması mümkün değil. Bütün ülkeler kendi üzerine düşeni yaptığında, hepimiz yüksek büyümeden faydalanırız.”

İhracata güvenmeyin

Küresel düzeyde ekonomik büyümeyi sağlama almak için küresel işbirliği çağrısında bulunan Obama, ülkelere “ekonomik sorunlardan kaçmak için ihracata güvenmeyin” uyarısı da yaptı. Obama, sözlerine şöyle devam etti: “Hepimiz kabul etmeliyiz ki ABD’li aileler tasarruf yapmayı durdurur ve borçlanmaya dayalı harcama yapmaya başlarsa güçlü ve sürekli toparlanma sağlanamayacak. Hiçbir ülke ortak amacımız olan güçlü, sürdürülebilir ve dengeli toparlanmayı kendi başına başaramaz. Nasıl ki ABD’nin değişmesi gerekiyorsa, ekonomileri ihracata dayalı ülkelerin de düşük taleplerindeki zayıflığı dengelemek için değişmesi gerekiyor.

ABD ‘müsrif tüketici’ kalmayacak

ABD ve Çin’in, ekonomik konuları müzakere etmede ilerleme sağladığını da belirten Obama, “Dünyanın önde gelen iki büyük ekonomisi olarak güçlü dengeli ve sürdürülebilir küresel büyümeyi garanti etmekle ilgili özel bir sorumluluğumuz bulunuyor” diye konuştu. Obama, sözlerini şöyle sürdürdü: “En önemli konu ABD’nin dünyanın en büyük pazarı ve diğer ülkelerin büyümesi için itici güç olması nedeniyle, küresel büyümeyi sağlayabilmesi. ABD, küresel büyümeyi tek başına başaramaz. Bütün ülkeler kendi üzerine düşeni yaptığında, hepimiz yüksek büyümeden faydalanırız. ABD borç para kullanan müsrif tüketici olarak kalamayacak.”

İngiltere Dünya Kupası reklamı yaptı

İNGİLTERE Başbakanı David Cameron, Dünya Kupası’na G20’den daha fazla zaman ayırdığı esprisini yaptı ve  2018’de İngiltere’de düzenlenecek Dünya Kupası için FIFA Başkan Yardımcısı Chung Mong-joon ile yarım saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Cameron Rusya’ya da  bir ziyaret gerçekleşti-receğini kaydetti.

Barosso: İrlanda’ya her zaman yardım ederiz

AVRUPA Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso, Avrupa Birliği’nin (AB) zor durumdaki İrlanda’ya yardım etmek için tüm gereksinimlere sahip olduğunu belirtirken, şu açıklamayı yaptı: “Ancak yatırımcıları korkutacak herhangi bir durum yaratmak istemediğimiz için böyle bir girişmde bulunmadık. Bilinmesi gereken tek şey, biz hem AB hem de Euro Bölgesi ülkelerine ihtiyaç olduğu taktirde her türlü yardımı sağlayacak güve sahibiz. Ancak herhangi bir spekülasyon yaratmak istemiyorum.”

Türkiye 956 milyar dolarla 15’inci sırada

Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünya nüfusu 6 milyar 908 bin kişi. Bunun yüzde 61’i G-20 ülkelerinde yaşıyor. G-20 ekonomik üretimin de yüzde 85’ini oluşturuyor.

G-20 Güney Kore-Seul 2010 ve IMF 2010 tahminlerine göre, G-20 üyesi 19 ülke içinde (AB kurumsal üye) G-20’nin en zengini de, en borçlusu da ABD. Bu ülkenin 14.6 trilyon milli geliri bulunuyor.

ABD’yi, Çin (10 trilyon 84,3 milyar dolar), Japonya (4 trilyon 308,6 milyar dolar), Hindistan (4 trilyon 1,1 milyar dolar) ve Almanya (2 trilyon 932 milyar dolar) izliyor.

Güney Afrika, G-20 ülkeleri arasında 524.3 milyar dolarla en düşük milli gelire sahip ülke oldu. Milli geliri 956.5 milyar dolar olan Türkiye G-20 ülkeleri arasında 15’inci sırada yer alıyor.

Sarkozy yeni uçağı ile gitti yemeğe yetişemedi

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, başkanlığını devralacağı G-20 zirvesine, alay ve eleştiri konusu olan 179 milyon Euroluk yeni uçağı ile uçtu. Medyanın ‘Obama kompleksinin’ en önemli göstergesi dediği ve Obama’nın uçağı “Air Force One”dan esinlenerek “Air Sarko One” adını taktığı Airbus 330 model uçak, ilk resmi uçuşunu yaptı. 1. Dünya Savaşı’nın bitişinin yıldönümü için düzenlenen 11 Kasım törenlerine katılan Sarkozy, G-20’nin geleneksel akşam yemeğine yetişemedi. Sarkozy’yi Ekonomi Bakanı Christine Lagarde temsil etti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri