Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) sayım işlemine geçildiği sırada mühürsüz oy pusulalarını geçerli sayma kararının yanı sıra oylama ve sayım sırasındaki usulsüzlükler, referanduma yönelik tartışmaları derinleştirdi. Açıklanan sonuçlara göre, özellikle Doğu illerinde geçersiz oy kullanımı Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. İllere göre dağılımına bakıldığında en az geçersiz oy kullanılan il Tunceli oldu. Bu ildeki geçersiz oy oranı yüzde 1.1 olarak belirlendi. Tunceli'yi 1,4 ile Kayseri, 1,41 ile Malatya, 1,41 ile İstanbul, 1,46 ile Hatay, 1,49 ile Ankara ve 1.50 ile İzmir izledi.
En fazla geçersiz oy Bingöl’de
Geçersiz oy oranının en yüksek olduğu il ise Bingöl oldu. Bingöl’de kullanılan oyların yüzde 3,58’i geçersiz sayıldı. Bingöl’ü yüzde 3,52 ile Şırnak, 3,29 ile Van, 3,27 ile Batman, 3,21 ile Siirt ve 3,2 ile Hakkâri izledi. Referandumdaki geçersiz oyların sayısının pek çok ilin seçmen sayısını geride bırakacak düzeyde olması da dikkati çekti. Türkiye’de geçersiz oyları oluşturan seçmen sayısı 865 bin 46 rakamının altında kalan 69 il bulunuyor.
Geçersiz oy sayısı şaşırttı
Anayasa değişikliği referandumunda oylama ve sayım sürecinde yaşanan tartışmalar sonuçla ilgili meşruiyet tartışması yaratırken, geçersiz oy sayısının yüksekliği de dikkati çekti. Sandığa gidenlerin yüzde 1,74’ünü oluşturan 865 bin 46 seçmenin oyu geçersiz sayıldı.