Greenpeace'den Çernobil uyarısı

 Resmi rakamlara göre 54 kişi hayatını kaybetti, 127 yerleşim yeri yandı, Rusya’nın 20 kadar bölgesi acil durum bölgesi ilan edildi, en azından üç milyon hektar orman yandı.Neyse ki nükleer maddeler bölgeden uzaklaştırıldı ve Snezhinsk nükleer araştırma m

 

Resmi rakamlara göre 54 kişi hayatını kaybetti, 127 yerleşim yeri yandı, Rusya’nın 20 kadar bölgesi acil durum bölgesi ilan edildi, en azından üç milyon hektar orman yandı.

Neyse ki nükleer maddeler bölgeden uzaklaştırıldı ve Snezhinsk nükleer araştırma merkezi yakınındaki yangınlar söndürüldü.

 

Ancak Snezhinsk'e 80 kilometre uzaklıktaki, dünyanın en büyük nükleer tesisi olan Mayak çevresindeki alan bir acil durum bölgesi. Uzmanlara göre burada 40 ton plütonyum bulunuyor. Eğer bu plütonyum yansaydı bölgede büyük bir felaket yaşanmasına neden olabilirdi.

 

Ayrıca, Hükümet yetkililerinin de sonunda kabul ettiği gibi yangınlar 1986 Çernobil felaketinden sonra kirlenen ormanları etkiliyor. Bu durum radyoaktif maddelerin atmosfere salınmasına neden olabilir. Riskler Çernobil felaketinin kendisiyle karşılaştırılamaz olsa da, dumandaki radyoaktif maddeler, bu duman solunduğunda oluşacak sağlık risklerini artıracak.

 

  Türkiye de tehdit altında 

  

Yangınların Çernobil Felaketinin en fazla etkilediği bölgelere yayılması sadece bölge ülkeleri için değil, Türkiye'nin de dahil olduğu komşu ülkeler için de risk oluşturuyor. Rusya'nın bu yangını kontrol etmekte yetersiz kaldığı ortada; bölge ülkelerinin, özellikle de Türkiye'nin bu yangınların kontrol altına alınmasında Rusya'ya yardım etmesi gerekiyor

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri