Gül'ün telefonlarına çıkmıyor!

Fransa Meclisi Perşembe günü "soykırım"ı inkara ceza getiren tasarıyı görüşecek. Onun öncesinde Ankara atağa geçti. Başbakan'ın mektubunun ardından Meclis Başkanı Cemil Çiçek de bir mektup gönderdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Nicolas Sarkozy'yi aradığı

Fransa Meclisi Perşembe günü "soykırım"ı inkara ceza getiren tasarıyı görüşecek. Onun öncesinde Ankara atağa geçti. Başbakan'ın mektubunun ardından Meclis Başkanı Cemil Çiçek de bir mektup gönderdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Nicolas Sarkozy'yi aradığı, ancak Sarkozy'nin telefonlarına çıkmadığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Fransa Meclisi'ndeki yasa teklifine ilişkin tepkisini iletmek üzere 2 gündür Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e telefonla ulaşmaya çalıştığını, ancak Sarkozy'nin ''cesaret edemeyerek Gül ile telefonla görüşmekten kaçtığını'' bildirdi.

Sever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gül'ün Fransa Meclisi'ne getirilecek 1915 olaylarına ilişkin yasa tasarısı hakkındaki tepkisini ve uyarılarını iletmek için Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'e iki gündür telefonla ulaşmaya çalıştığını söyledi.

Sarkozy'nin çeşitli bahanelerle Gül ile görüşmeyi ertelediğini ifade eden Sever, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin ''cesaret edemeyerek Gül ile telefonla görüşmekten kaçtığını'' kaydetti.

Sever, bu gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Gül'ün yazılı bir açıklama yaparak, tepkisini kamuoyuna ilettiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'ye ve Türk milletine yönelik haksız ve asılsız ithamları reddetme özgürlüğünü ortadan kaldırmaya matuf yasa çalışmasını kabul etmenin söz konusu olmadığını belirtmişti.

Gül, açıklamasında, ''Fransa'yı ifade özgürlüğüne saygı göstermeyen ve objektif bilimsel araştırma yapılmasına dahi izin vermeyen bir konuma düşürecek bu girişimden en kısa sürede vazgeçilmesini temenni ediyorum. Bir ülkenin tarihi hakkında siyasi bir kurum olan Parlamento aracılığıyla yargıda bulunmak, tarihi siyasi amaçlarla tahrif etmek en hafif tabiriyle izansızlıktır'' değerlendirmesinde bulunmuştu.

TEPKİLER


Ankara'da tüm ihtimaller masada. Türkiye, Fransa'daki adıyla "soykırım"ı inkar edenlere ceza getiren tasarıya karşı dört koldan atakta. Tasarı Fransa Meclisi'nden geçerse Paris büyükelçisi geri çekilecek.

İlk olarak Başbakan Erdoğan adım attı. Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy'e mektup göndererek, "tasarı geçerse bedeli ağır olur" dedi. Bir mektup da Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten gitti. Çiçek Fransa Ulusal Meclis Başkanı'nı uyardı: "Seçimlerde belli kesimlerin desteğini ve oyunu alabilmek adına, bu türlü istismar çabalarından, gayretlerden kaçınılması lazım"

Konuya ilişkin Dış İşleri Bakanı Davutoğlu,AB Bakanı Egemen Bağış ve Ekonomi Bakanı Çağlayan da açıklamalarda bulundu.

Ve devreye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül girdi. "Telafisi mümkün olmayan adımlar atmayın" demek için Sarkoy'yi aradıysa da Sarkozy, Gül'ün telefonlarından kaçıyor.

Tasarı Perşembe günü meclis gündeminde olacak. TBMM'den giden heyet Paris'te temaslarına başladı. Parlamenterleri ikna etmeye çalışıyorlar. TOBB başkanlığındaki iş adamı heyeti de Fransız işadamlarına tasarının geçmesinin ilişkilere olası yansımalarını anlatıyor.

Ankara her kozu masaya sürdü ama tüm bunlara rağmen tasarının geçmesi halinde yapılacaklar da belli. Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Ankara'ya çekilecek. Şu aşamada henüz bir ambargo ise söz konusu değil...

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri