Türkiye'de bir çok başarılı operasyona imza atan Özel Harekatçılar, ülkenin güvenliğini korumak için gece-gündüz tetikte. Geçtiğimiz aylarda Gümüşhane'de teröristlerin yakalanmasında da büyük rol oynayan Özel Harekatçılar da bir polis statüsünde.
Askeri kıyafetleri andıran üniformaları ve çok önemli özelliklere sahip teçhizatlarıyla yaptıkları birbirinden başarılı operasyonlarda önemli rol üstlenen Özel Harekatçılar bu ülkenin yılmaz bekçilerinden...
Merak Edenler için işte Özel Harekatçıların özellikleri: Terör örgütlerinin meskun mahal veya kırsal alanlardaki silahlı eylemlerini engellemek, gerçekleştirilen eylemlerin faillerini etkisiz hale getirmek veya yakalamak, uçak, araç, bina gibi kapalı alanlarda rehin alınan kişi veya kişleri kurtarmak özel maharet gerektirdiğinden modern silah, mühimmat, araç ve gereçlerle donatılmış çağımızın çeşitli taktik ve tekniklerini kullanabilecek özel eğitim görmüş birime ihtiyaç duyulmuş ve 1983 yılında Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde merkezde "Özel Hareket Şube Müdürlüğü" ve Ankara, İstanbul, İzmir illerinde ise "Özel Harekat Grup Amirlikleri" şeklinde teşkilatlandırılmıştır.
Günün değişen ve gelişen şartları neticesinde 1987 yılında Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinden alınarak Terörle Mücadele ve Harekat Dairesi Başkanlığı bünyesinde "Özel Hareket Şube Müdürlüğü"olarak 1993 yılına kadar faaliyet göstermiştir.
Özellikle bölücü terör olaylarının artması nedeniyle 1993 yılında "Özel Harekat Şube Müdürlüğü" Özel Harekat Dairesi Başkanlığı'na dönüştürülerek hizmete başlamıştır.
Özel Harekat Daire Başkanlığı merkezde Eğitim, Personel, Destek ve Operasyon Harekat Planlama ve Değerlendirme Şube Müdürlükleri şeklinde ve (48) ilde Özel Harekat Şube Müdürlüğü şeklinde teşkilatlanmıştır.
Özel Harekat Daire Başkanlığı merkezde Emniyet Genel Müdürüne, İl Özel Harekat Şube Müdürlükleri İl Emniyet Müdürüne doğrudan bağlı olarak görev yapar.
Özel Harekat birimine alınacak personel seçiminde; Emniyet Genel Müdürlüğü, gönüllü amir ve memurları arasından polislik mesleğine girişte aranan şartları haiz, spor ve bedeni geliştirme çalışmalarına yatkın fiziki güce sahip, soğukkanlı, disiplinli, atıcılıkta üstün başarı ve eğitimde başarılı olabileceği anlaşılan, azimli ve dayanıklı olanların seçimi yapılarak en az (3) ay süreli olmak üzere özel harekat eğitimine tabi tutulurlar.
Özel harekat eğitimine tabi tutulan personele özel harekat birimlerinde kullanılan her türlü silahlarla atış eğitimleri, keskin nişancılık, silah kullanma teknikleri, arazi ve dağcılık, kapalı alanlarda (bina, uçak, tren, otobüs) rehine kurtarma, spor ve yakın savunma, Atatürk İlke ve İnkılapları, insan hakları konularında eğitim verilir. Özel harekat temel eğitimini başarı ile bitirenler Özel Harekat Şube Müdürlüklerine atanırlar.
Kuruluştan günümüze kadar 29 dönem halinde özel harekat kursu açılmış ve bu kurslardan Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait amir ve memur 8928 personel ile Özbekistan içgüvenlik birimlerinden (5), K.K.T.C. içgüvenlik birimlerinden (44) personel yetiştirilmiştir.
Teşkilatın, diğer birimlerinin ve Türkmenistan, Filistin ve Makedonya içgüvenlik birimlerinin talepleri doğrultusunda uçak, bina, araç gibi kapalı alanlarda rehin alma olaylarına müdahale konularında kurslar düzenlenerek, diğer birimlerimizde çalışan polislerin yaptıkları operasyonlarda başarı oranının artması, dost ve kardeş ülke konumunda olan ülke polislerinin de modern uygulama biçimlerini kendi ülkelerinde uygulama imkanlarının yaratılması amaçlanmıştır.
Hizmetlerin olumlu yönde başarı ile yürütülmesi, verimliliğin artması amacıyla değişen ve gelişen taktik ve teknikler ile gelişme gösteren silah, mühimmat, araç-gereç, teknik malzeme yenilikleri takip edilmekte ve mali kaynakların imkanları ölçüsünde temin edilmektedir.
Hedef; önümüzdeki yıllarda yeniden yapılanma düşünülerek modern silah, mühimmat, araç, gereç ve teknik malzemeler ile donatılmış, hareket kabiliyeti yüksek, az sayıda personel ile polis sorumluluk bölgesinde meydana gelebilecek rehin alma olaylarına etkili müdahele etmektir.