Halil İbrahim Ergün Kimdir?

Halil İbrahim Ergün Kimdir? İşte kariyeri ve hayatına dair tüm detaylar...

İstanbul, 14 Ağustos 2024 – Türk tiyatro, sinema ve dizi dünyasının duayen isimlerinden Halil İbrahim Ergün, 8 Eylül 1946 tarihinde Bursa’nın İznik ilçesinde dünyaya geldi. Sanat kariyerinde birçok önemli projede yer alan Ergün, televizyon izleyicilerinin hafızasına kazınan unutulmaz karakterlere hayat verdi.

Halil İbrahim Ergün Kimdir?

Eğitim hayatına İznik’te başlayan Halil İbrahim Ergün, lise eğitimini İstanbul Haydarpaşa Lisesi, Bursa Atatürk Lisesi ve Pertevniyal Lisesi'nde tamamladı. Ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenim gören Ergün, tiyatroya olan ilgisi sayesinde sanat dünyasına adım attı. Halk Oyuncuları’nda sahnelenen "Teneke" adlı oyunla profesyonel oyunculuğa başlayan Ergün, Vasıf Öngören, Mustafa Alabora ve Erdoğan Akduman ile birlikte Ankara Birlik Tiyatrosu’nu kurdu.

Sanat kariyerinde birçok başarılı projede yer alan Ergün, özellikle 2006-2010 yılları arasında Kanal D’de yayımlanan "Yaprak Dökümü" adlı dizide canlandırdığı Emekli Kaymakam Ali Rıza Tekin karakteriyle büyük beğeni topladı. Bu performansı ile geniş bir hayran kitlesi edinen Ergün, Türk televizyon tarihinin unutulmaz isimlerinden biri haline geldi.

Halil İbrahim Ergün’ün sanat kariyerinin yanı sıra politikaya olan ilgisi de dikkat çekti. 12 Mart Muhtırası döneminde tutuklanan Ergün, 1994 yerel seçimlerinde Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) adına Beyoğlu belediye başkan adayı oldu ancak seçimi Refah Partisi’nden Nusret Bayraktar kazandı. 1999 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adına yine Beyoğlu belediye başkan adayı olan Ergün, bu kez de Kadir Topbaş’a karşı seçimi kaybetti.

Toplumsal konularda da aktif olan Ergün, 2008 yılında “Ermenilerden Özür Diliyorum” kampanyasına katılarak geniş yankı uyandırdı. 2010 yılı anayasa değişikliği referandumunda ‘Evet’ oyu vereceğini açıklayan Ergün, cesur duruşuyla dikkat çekti.

Halil İbrahim Ergün, İstanbul’da yaşamını sürdürmekte olup, sanat ve politika alanında yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin önemli figürlerinden biri olmaya devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri