Türkiye'nin denizlerden elde ettiği balıkların yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan hamsiyle ilgili bilgi toplamak ve geleceğe yönelik çalışmalar yapmak amacıyla 2011 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan proje ile TÜBİTAK, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü ve Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün organize çalışması devam ediyor.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, hamsinin Türkiye için ekonomik öneme sahip çok önemli bir balık türü olmasına rağmen bugüne kadar hakkında çok az bilgiye sahip olunduğunu söyledi.
Projeyle önemli bilgiler elde etmeye başladıklarını dile getiren Gücü, "Sürekli söylenen 'aşırı avcılık ve hamsinin sonu geldi düşünceleri gerçek değil. Yani endişe edilecek bir durum olmadığını gördük. Hamsi çok üretken ve çok verimli bir balık. Üzerindeki baskı ne olursa olsun birkaç yıl içerisinde kendisini hemen toparlıyor. Örneğin 2011 yılında bu projeye başladığımızda o sene hamsi neredeyse hiç çıkmadı. Ondan sonraki sene baktığımızda ise yeni yavruların denizde olduğunu gördük ve şu anda bu sezon onlar avlanıyor" dedi.
İğneada-Hopa arasında üç yıldır devam eden proje kapsamında hamsinin, 'Tuna havzası ve Azak Denizi'nde yumurtlayıp Karadeniz'e geldiği' bilgisinin doğru olmadığı, Türk karasularında da yumurtladığı anlaşıldı.
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, "Elde ettiğimiz verilere göre, bugüne kadar birçok bilimsel tez çökmüş durumda. İyi bir hamsi avcılığı ve yöneticiliği yaparsak mevcuttan daha fazla av yapabiliriz" dedi.