İYİ Parti Trabzon Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi Dr. Hüseyin Örs kamuoyunda “Bedelli Askerlik” yasası olarak bilinen, Askeralma Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs “Askeralma Kanun Teklifi TBMM Genel Kuruluna inmeden önce Milli Savunma Komisyonunda görüşüldü. 64 maddeden oluşan Kanun teklifinin önce geneli, sonra da maddeleri üzerinde ayrı ayrı yapılan görüşmeler sonucu Milli Savunma Komisyonunda kabul edilerek TBMM Genel Kuruluna gönderildi.” dedi.
Örs, yapılan değişiklikle askere başvuranların bir kısmının bedelli, bir kısmının dövizli askerlik yapacağını, diğerlerinin de “yükümlü erbaş/er”, “yedek astsubay” ve “yedek subay” olacağını belirtti. Yeni sistemin lise ve altı mezunlarının yanı sıra lisans, yüksek lisans ve meslek yüksek okulu mezunlarının da istek ve ihtiyaca binaen askerlik görevini er olarak yapabileceğine dikkat çekti.
Bedelli dahil bir ay temel askerlik eğitimi yapılacağını kaydeden Örs “Bir aylık eğitimin ardından bedelli yapılanlar ayrılacak, bir aylık eğitim sonrası askerlik görevine devam etmek isteyenler, kıtalara gidecek 5 ay daha görev yapacak. Bu askerlerimize bazı imkânlar tanınacak ve aylık asgari ücret civarında bir ücret verilecek” dedi.
İYİ Parti Trabzon Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi Dr. Hüseyin Örs, Kanun teklifinde bedelli askerlik için yapılması gereken ödeme ile ilgili söz alarak yaklaşık 31 Bin TL seviyesinde öngörülen bedelin yüksek olduğunu ifade etti.
Örs, komisyonda yaptığı konuşmada, “Çok yakın bir zamanda 15 bin lira iken 31 bin liraya geçişin böyle çok sert olması noktasında kaygılarımız var. Yani daha henüz 15 bin lira ödeyenlerin askerlik için sıra beklerken bu gelen teklifteki 31 bin liranın çok ağır olduğunu düşünüyorum. Bununla ilgili bir orta yolun bulunması noktasında neler yapılabilir? İyice düşünmeli ve ona göre hareket etmeliyiz. Toplumda “altı ay evvel öyleydi, şimdi nasıl böyle oldu gibi” farklı noktalara gidecek bir tartışmanıñ önüne geçmeliyiz. En azından ciddi manada düşündüğümüz düzenlemenin, reform diye nitelendirdiğimiz bu düzenlemenin toplumda, millet nazarında daha kabul görmesi, toplumun bütün katmanlarında, dar gelirlisinde, orta gelirlisinde daha kabul görmesi açısından burada aşamalı bir plan uygulanması daha iyi olur kanaatindeyim. ” dedi.