Berber, teklif yasalaşırsa içki ruhsatları yetkisinin belediyelerden alınarak, valilere verileceğini anımsatarak, “Valilikler yasaya aykırı içki ruhsatlı yerleri yeniden gözden geçirecek. 100 metre kuralını ihlal eden çok yer var” dedi.
BASKI OLUYOR
Teklifin ilk imza sahibi olan Berber, alkollü içeceklerle ilgili düzenlemenin farklı yorumlara neden olmasıyla ilgili değerlendirme yaptı. Berber, içkili lokantalara ruhsat verilmesi veya verilmemesinin belediye başkanları üzerinde baskıya neden olduğunu belirterek, bunun özellikle seçim dönemlerinde sıkıntı yarattığını söyledi. Berber, şunları söyledi:
VALİLİKLER YETKİLİ
“Belediyeler üzerinde baskı oluyor, özellikle seçim dönemlerinde zor durumda kalıyorlar. Onların üzerindeki bu baskıyı almak istedik, artık ruhsatla ilgili kararı valiler verecek. İçkili lokantaların bahçelerinde içki içilmeyecek diye bir şey yok. Zaten ruhsatlar verilirken, bahçe ve iç mekan beraber ruhsatlandırılıyor. Teklifte kastetdiğimiz şey, bu tür yerlerin bahçe dışı mekanlara içki servisi yapamayacağıdır. Sokakları ve kaldırımları kastediyoruz.
Yasaya uygun içki ruhsatına sahip işyerleriyle ilgili bir değerlendirme sözkonusu değil. Ancak valilikler, yasaya aykırı ruhsat verilen yerlerle ilgili yeniden değerlendirme yapacaklar. Örneğin, bu tür işyerlerinin okul ve camilere 100 metre uzakta olması gerekiyor. Ama birçok yerin buna uygun olmadığı biliniyor.”
100 METRE ŞARTI
Umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması hususundaki başvurular yetkili idareler tarafından bir ay içinde sonuçlandırılır. Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, resmî ve özel okul binalarından ve ilk ve orta öğretim öğrencilerinin barındığı öğrenci yurtları ile anaokullarından, kapıdan kapıya en az 100 metre uzaklıkta bulunması zorunludur. İzin almadan açılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, yetkili idarelerin ilgili birimleri tarafından sebebi bir tutanakla kapatılır.
SÜRÜCÜLERE SİGARA YASAĞI
Teklife göre, sigara ve diğer tütün ürünlerinin, özel araçların sürücü koltuklarında da içilmesi yasak olacak. Nargile ve elektronik sigara da tütün ürünü sayılacak ve bu kanun hükümlerine tabi olacak. Yapılacak bir başka düzenleme ile de biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinden alınacak eğlence vergisinin miktarlarını tayin ve tespit etme yetkisi Bakanlar Kuruluna veriliyor.