İlişkimiz 'tek taraflı aşk' gibi!

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkileri ''tek taraflı aşka'' benzeterek, ''Aşkın karşılıklı olması lazım. Yani bizim aramızdaki bu ticari ilişki, aramızdaki müttefiklik, ticaretimize hiç yansımıyor ve sürekli Türkiye'nin

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkileri ''tek taraflı aşka'' benzeterek, ''Aşkın karşılıklı olması lazım. Yani bizim aramızdaki bu ticari ilişki, aramızdaki müttefiklik, ticaretimize hiç yansımıyor ve sürekli Türkiye'nin aleyhine gelişiyor'' dedi.

 

Devlet Bakanı Çağlayan, Chicago Ticaret Odası yetkililerini Bakanlıkta kabul ederek bir süre görüştü.

 

Geçen yıl Chicago'ya arkasından da ABD'deki 5 eyalete önemli bir ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatan Bakan Çağlayan, o ziyaretin ardından tekrar bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi. ABD ile Türkiye'nin 50 yıldan fazla müttefik ve dost olduğunu ancak bu dostluğun maalesef iki ülkenin ticaretine yansımadığını belirten Çağlayan, dünyanın en büyük ithalatçı ülkesi olan ABD'nin yaptığı ithalatta Türkiye'nin 48. sırada olduğunu kaydetti.

 

2010 yılında ABD'nin yaptığı ithalatın 2 trilyon dolara yaklaştığını ve Türkiye'nin bu ithalat da daha da geriye gittiğini anlatan Çağlayan, Türkiye'nin toplam ihracatının 2000-2009 arasında yaklaşık 3,5 kat arttığını bildirdi. 2000 yılında ABD'nin Türkiye'nin genel ihracatında yüzde 11'in üzerinde pay alırken şimdi bu oranının yüzde 3,2'ye düştüğünü anlatan Çağlayan, Türkiye'nin genel ihracatın 3,5 kat artarken, Amerika'ya ihracatının 3,5 kat gerilediğine işaret etti.

 

Çağlayan, ''2010 yılı ihracatımız 3,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 12,3 milyar dolar ithalatımız oldu. Amerika ile toplam 16 milyar dolar dış ticaretimiz var'' dedi.Türkiye'nin bu yılın ilk iki ayında ABD'den yaptığı ithalatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 93 artış göstererek 2,5 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, ''Gene siz kazanmışsınız'' dedi.

 

Türkiye'nin ABD'ye yaptığı ihracatın ise aynı dönemler itibariyle yüzde 24 artığını vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:

 

''Bu tek taraflı bir aşka benziyor. Aşkın karşılıklı olması lazım. Yani bizim aramızdaki bu ticari ilişki, bizim aramızdaki müttefiklik, ticaretimize hiç yansımıyor ve Türkiye'nin aleyhine sürekli gelişiyor. Ve ben gitmiş olduğum çoğu ülkede Amerika ile olan bu müttefiklik ve dostluk ilişkimizin ticari rakamları önüme konduğunda söylemek de zorlanıyorum. Tabii bu çerçevede biz Amerika ile olan ticari ilişkilerimiz geçen yıl artık eyaletler bazında sürdürmeye karar verdik. Bu çerçevede Chicago'ya yaptığımız ziyaret bunun göstergesiydi. Çünkü Illinois Eyaletinin Amerikan ekonomisindeki önemini ve yerini biliyoruz. Illinois dahil olduğu 6 eyalet Amerika'nın toplam milli gelirinin yüzde 45'ini oluşturuyor. Bu 6 eyalet Amerika'nın toplam ithalatının yüzde 60'ını yapıyor. Chicago ve Illinois dahil olmak üzere. Biz çalışmalarımızı eyaletler bazında sürdüreceğiz. Illinois'in bir endüstri bölgesi olması kara, demir yolları ve limanlarının ciddi gelişmiş olması bu konuda önemli lojistik merkezi haline gelmesini sağlamış olarak karşımıza çıkıyor.''

 

''4 TEKERLİ ARABA, İKİ TEKER ÜZERİNDE DAHA FAZLA GİDEMEZ''

Kimyasal ürünler, makine imalatının öne çıkan sektörler olduğuna işaret eden Çağlayan, iki ülke ticari ilişkilerini daha fazla arttırmak istediklerini bildirdi. Türkiye ile Illinois arasındaki ticari ilişkilere ait rakamları da açıklayan Çağlayan, Illinois'in ticaret hacminin daha büyük olduğunu söyledi. Çağlayan ''Yani tek taraflı aşk devam ediyor. Bunu mutlaka dengeli hale getirmemiz lazım. Bu balansı yapamazsak 4 tekerli araba 2 teker üzerinde daha fazla gidemez'' dedi.

 

Çağlayan, Illinois Eyaleti'nin 2009'da Türkiye'ye yaptığı ihracatın 185,8 milyon dolarken, 2010'da 443,7 milyon dolara çıktığını, Türkiye'nin Illinois'e ihracatın 2009'da 90,1 milyon dolarken 2010'da 142 milyon dolar ulaştığını söyledi. Zafer Çağlayan, ''Sizin artışınız son derece başarılı. Biz mütevazi olmaya devam ediyoruz. Ama ticarette mütevazi olmaktan sıkıldık artık. Dengeyi yapmalıyız'' dedi.

 

Illinois ile Türkiye arasında gıda ürünleri, demir çelik ve demir dışı metaller, makine ekipmanları, makine, otomotiv yan sanayi, mutfak ekipmanları ve tıbbi ekipmanlar konusunda ticari ilişkilerin geliştirilebileceğini vurgulayan Çağlayan, ''Ben burada bu bizim başlatmış olduğumuz birlikteliğin, bu yapmış olduğumuz temasların çok önemli kazanımlar getireceğini umuyorum'' dedi.

 

KONUK HEYETTEKİLER

Illinois Eyaleti Ticari ve Ekonomi Fırsatlar Bölgesi Başkan Yardımcısı Mary Roberts da sözlerine, ''Şunu söylemeden geçemeyeceğim, aynı cümlenin içinde hem iş yapmayı, hem aşkı kullanabilmeniz gerçekten çok etkileyici. Türk erkekleri her ikisinde de çok tutkulu oluyor. Her ikisini yapma konusunda çok tutkulular. İş alanında yapılan çalışmaları bir dengeye oturtup aynı tutkuyla bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum'' dedi.

 

Chicago Ticaret Odası Vakfı Başkanı Lance Presl de konuşmasında, Bakan Çağlayan'ın daveti üzerine Türkiye için geldiklerini söyledi. ABD ve Illinois eyaletiyle Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin dengede olmaması konusuna da değinen Presl, ''Bu denge olayı sağlanmalı. Tek taraflı aşk bitmeli'' dedi.

 

İki taraf arasındaki ilişkilerin bir ortaklık olarak gelişeceğini gördüğünü ve eşit iki taraf olarak devam edeceğini düşündüğünü kaydeden Presl, geleceğin her iki tarafın ellerinde durduğunu söyledi.

 

Konuşmaların tamamlanmasının ardından tekrar söz alan Çağlayan, Mary Roberts'ın konuşmasında ''Türk erkeklerinin iş ve aşkı beraber yürüttüğünü'' söylediğini anımsatarak ''Şimdi aynısını Amerika'dan da bekliyoruz. Ümit ediyoruz ki onlar da öyledir'' dedi.Daha sonra Bakan Çağlayan, konuklarına çini vazolar hediye ederken, konuk heyettekiler de Bakan Çağlayan'a bir şapka ve tabak sundu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri