İlke Özyüksel Mihrioğlu Kimdir? Kimdir? Nereli ve Kaç yaşında?

Milli pentatlet İlke Özyüksel Mihrioğlu Kimdir? Nereli ve Kaç yaşında? İşte tüm detaylar...

2024 Paris Olimpiyatları'nda Türkiye'yi pentatlon branşında temsil eden "İlke Özyüksel Mihrioğlu Kimdir? Nereli ve Kaç yaşında? İşte kariyerine ve hayatına dair tüm detaylar...

İlke Özyüksel Mihrioğlu Kimdir?

İlke Özyüksel, 26 Şubat 1997 tarihinde Ankara'da doğmuş olan Türk modern pentatlettir. Türkiye'nin modern pentatlon branşında olimpiyat mücadelesi veren ilk sporcusudur. Başarılarla dolu kariyerinde birçok ulusal ve uluslararası başarıya imza atmıştır.

Özel Yaşamı

İlke, emekli bir baba ve rehberlik öğretmeni olan bir annenin tek çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi, göz tansiyonu sebebiyle 15 yaşında görme yetisini kaybetmiş ancak üniversite eğitimini birincilikle tamamlamıştır. İlke, doğumundan kısa bir süre sonra hemanjiom (damar çoğalması) hastalığına yakalandı ve beş kez ameliyat geçirdi. Bu süreçte tedavi için ABD'den gelen bir doktorun dikkatini çekmiş ve lazer tedavisiyle sağlığına kavuşmuştur.

Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünden mezun olan İlke, 2019 yılında babasını kaybetmiştir. Aynı yıl, hayatını konu alan "İlke" adlı bir kısa film çekilmiştir. 2022 yılında Harun Mihrioğlu ile evlenmiştir.

Kariyeri

İlke Özyüksel, modern pentatlon kariyerine erken yaşta başlamıştır. 9 yaşındayken Dünya Yıldızlar Şampiyonası'nda şampiyon olmuştur. Ancak, ilerleyen yıllarda beş farklı dalda pentatlon antrenörü bulmakta zorlanmış ve bir dönem pentatlonu bırakmayı düşünmüştür. 2014 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle Macaristan'a gönderilmiş ve burada yeniden eğitim almaya başlamıştır. Ancak, Macaristan'da rakip olarak görülmesi nedeniyle eğitim almakta zorluk yaşamış ve Türkiye'ye dönmüştür. Bakanlık tarafından sağlanan destekle 10 kişilik bir ekiple hazırlık yaparak, 19 yaşında Rio 2016 Yaz Olimpiyatları'na katılma hakkı elde etmiştir. Bu, Türkiye'nin olimpiyat tarihindeki ilk modern pentatlon katılımıdır. Rio 2016'da 34. sırada yer almıştır.

2015 yılında Arjantin'de düzenlenen UIPM Gençler "A" Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanan İlke, 2017 Avrupa Modern Pentatlon Şampiyonası'nda bronz madalya elde etmiştir. Polonya'da düzenlenen UIPM 2017 Dünya Kupası'nda bronz madalya kazanmış ve gençler dünya rekoru kırmıştır. 2018 Avrupa Gençler Modern Pentatlon Şampiyonası'nda altın madalya alarak dünya rekoru kırmıştır.

Mısır'da düzenlenen UIPM 2021 Dünya Şampiyonası'nda dünya sıralamasındaki yerini koruyarak Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları'na katılım hakkı kazanmıştır. Tokyo 2020'de modern pentatlonda 5. sırada yer alarak büyük bir başarı elde etmiştir.

İlke Özyüksel, modern pentatlon dalındaki başarılarıyla Türkiye'yi uluslararası arenada temsil etmeye devam etmekte ve gelecekte daha büyük başarılara imza atmayı hedeflemektedir.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri