Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de 68 havaalanından aletli iniş sistemi (ILS) bulunmayan 20 havalannının adını verdi, cihazların konulmayış nedenlerini açıkladı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de 68 havaalanından 20'sinde aletli iniş sistemi (ILS) bulunmadığını belirterek, cihazın bazı havaalanlarına teknik imkanlardan dolayı konulmadığını söyledi. Yıldırım, Isparta'da düşen uçağın ILS cihazının bulunmamasıyla ilgisi olmadığını bildirdi.
TBMM Genel Kurulunda milletvekillerinin sözlü soru önergelerini yanıtlayan Yıldırım, İzmir-Ankara bölünmüş yolunda çalışmaların sürdüğünü, ancak kaynak yetersizliği nedeniyle istenilen düzeye gelmediğini belirtti. Yolun, Afyonkarahisar'dan sonraki bölümüne bu yıl ağırlık vereceklerini ifade eden Yıldırım, buraya daha fazla kaynak aktaracaklarını söyledi. Yıldırım, trafik yoğunluğu fazla olan ve ''Susurluk mevkinde sorunlu bulunan İzmir-İstanbul yolunu da bu yıl içinde bitirmeyi amaçladıklarını'' kaydetti.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün gündeminde bin 700'ün üzerinde proje bulunduğuna, bunların en eskisinin 35 yıllık olduğuna işaret eden Yıldırım, 53 katrilyonluk toplam maliyetin 23 katrilyonunun bugüne kadar harcandığını vurguladı. Geriye kalan bölümünün bütçe imkanlarıyla ancak 15-20 yılda bitirilebileceğine dikkati çeken Yıldırım, projelere ek kaynak yaratmak amacıyla ulaştırma altyapı projelerinin finansmanıyla ilgili tasarının yakında Meclise geleceğini söyledi.
Yıldırım, ''Koridor oluşturmak şeklinde yol güzergahlarına ağırlık vereceğiz. İl içinde başlayıp biten yol güzergahları yerine, ilden ile olan yol güzergahlarına daha fazla ağırlık vereceğiz'' dedi.
-UÇAK KAZALARI-
Yıldırım, uçak kazalarıyla ilgili soruyu yanıtlarken, Türkiye'deki 68 havaalanından 20'sinde aletli iniş sistemi (ILS) bulunmadığını bildirdi.
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün, ILS konulacak havaalanlarının teknik çalışma sonucu belirlediğini anlatan Yıldırım, Adıyaman, Zonguldak Çaycuma, Kahramanmaraş, Mardin, Isparta, Van, Tokat, Erzincan havaalanlarına ILS konulmasının mümkün olmadığını, bazı havaalanlarına ise tahditli olarak konulabileceğini kaydetti.
Yıldırım, halen GAP, Hatay ve Elazığ havalanlarında ILS sisteminin bu yıl içinde faaliyete geçeceğini, Konya havaalanında ise montajın bu ay sonunda biteceğini belirtti.
ILS cihazının maliyetinin 1 milyon 270 bin YTL olduğuna dikkati çeken Yıldırım, ''Maliyeti ne olursa olsun, teknik olarak o yere olup olmaması önemlidir. Yoksa insan hayatının bedeli olamaz. Yunanistan'da 25, ABD'de 2 bin 400 havaalanında bu cihaz yoktur. Çünkü konulamıyor. Uçuşun seyrüsefer güvenliğini tek sağlayan alet bu değildir. Bu cihaz, uçak pist sahasına yaklaştığında otomatik olarak devreye girip, uçağı salimen indiriyor'' dedi.
Yıldırım, Isparta'daki uçak kazasının ILS cihazının olup olmamasıyla ilgili bulunmadığını, kaza tetkik heyetinin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Düşen uçağın elverişlilik denetiminin yapılmadığına ilişkin iddiaların da doğru olmadığını ifade eden Yıldırım, söz konusu denetimlerde uçağın uçuşuyla ilgili bir sıkıntı görülmediğini kaydetti.
Türk sivil havacılığının büyük gelişme gösterdiğini belirten Yıldırım, ''Artık vatandaşımız uçuyor. Hava yolu, halkın yolu oldu, artık imtiyazlı bir yolculuk değil. Kapanan meydanlar teker teker açılıyor. Sivil havacılık eşi ve benzeri görülmediği şekilde büyüdü. Bunu görmemezlikten gelmek insafsızlıktır'' diye konuştu.
-''ELAZIĞ'A BUSİNESS CLASS KOYUN''-
Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in ''Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde ehliyetsiz ve yandaş atamaları yapıldığı''iddiasını içeren soruyu da yanıtlayan Yıldırım, ''Burada, Genel Müdürden başka kimseyi değiştirmedik, hep kurumun personeli terfi etti. Kanunu incelemiş olsaydınız bunun mümkün olmayacağını görürdünüz. Eğer bir kurumda her şey genel müdür ise vay halimize... Genel müdür temsil makamıdır'' dedi.
Genç'in ''Elazığ seferini yapan uçaklarda neden Business Class yok'' sorusu üzerine Yıldırım, AK Parti sıralarında oturan Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya'ya ''Var mı yok mu?'' diye sordu.. Çetinkaya'nın, bunun olmadığını söylemesi üzerine Yıldırım, ''Yalnız değilsiniz. Başka yerlerde de yok. Business Class, 5-10 saatlik uçuşlarda konuluyor. Dünyada da yurt içi seferlerde kaldırılıyor'' dedi.
''Biz oraya gidiyoruz koyun, sayın bakan'' diyen Genç'e, Çetinkaya'nın, ''normal sınıfta uç, ne var?'' diye karşılık vermesi üzerine Yıldırım'ın anlattığı temel fıkrası, Genel Kuruldaki milletvekillerini güldürdü.
AA