İsmi geçen herkes yargılanmalı

Kamuoyunun Dink ve Malatya cinayetleriyle bağlantılı emniyet görevlilerinin yargılanması beklentisinin haklı olduğunu kaydeden Şahin: İçişleri Bakanlığı üstüne gitmeli, yargı da görevini yapmalı..Tüm Türkiye'nin artık ezbere bildiği bir ceza maddesi var:

Kamuoyunun Dink ve Malatya cinayetleriyle bağlantılı emniyet görevlilerinin yargılanması beklentisinin haklı olduğunu kaydeden Şahin: İçişleri Bakanlığı üstüne gitmeli, yargı da görevini yapmalı..

Tüm Türkiye'nin artık ezbere bildiği bir ceza maddesi var: 301. Bu madde nedeniyle çok sayıda aydın ve yazar yargılandı. Bunlardan biri de bu yargılama sürecinde hedef haline gelen ve geçen yıl öldürülen Hrant Dink oldu. Bu maddenin ifade özgürlüğü önünde engel teşkil etmesi nedeniyle Avrupa Birliği yetkilileri, Türkiye'yi sık sık eleştirdi. Sonunda hükümet de 301. maddede değişiklik yoluna gitti. Hem de Hrant Dink cinayetinin yıldönümünde. Maddede yer alan ve yazarların yargılanmasına neden olan "Türklüğe hakaret" kavramı "Türk Milleti'ne hakaret", "Cumhuriyet'e hakaret" ise "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne hakaret" diye değiştirildi. Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan yeni düzenleme, teklif olarak Meclis'e sunulması için AK Parti'de. Önümüzdeki günlerde de Meclis'e gelecek. Biz de 301'in yeni içeriğini, bu maddenin Türkiye'ye verdiği zararları, Hrant Dink cinayeti davasındaki ihmalleri Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile konuştuk.

* Hrant Dink cinayeti davasının soruşturma ve yargılama seyrini nasıl buluyorsunuz?
Bu cinayeti hiç kimse tasvip etmedi. Halkımızın tepkisi de büyük oldu. Sanığın hemen yakalanması da önemliydi. Sanığın yaşıyla ilgili bir problem vardı. 18'den küçük olduğu için ayrı bir yargılama usulüne tabiydi. Ama Adli Tıp Kurumu, sanığın cinayeti işlediği gün 19 yaşında olduğunu tespit etti. Artık bir yetişkin olarak yargılanacak. Adalet Bakanı olarak yargılaması devam eden konularla ilgili konuşmayı doğru bulmuyorum. Çünkü bu konuda yapacağım her türlü yorum ve eleştiri yargıyı etkileyebilir.

* Dink cinayeti dosyasında adı geçen güvenlik güçleri yargı önüne çıkartılmadı...
Bu cinayetlerle ilgili kimi emniyet görevlilerinin bağlantıları konuşuluyor. Bu konuda iddialar var. Kamuoyunda da bu konunun üzerine gidilmesi gerektiği yönünde bir beklenti var. Haklı bir beklenti. Üzerine gidilmeli. Tabii ki idari olarak İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, bu tür marjinal kalmış düşüncelerin ürünü olarak suç işleyen çocuklarla veya olaylarla bağlantısı varsa bunlar tespit edilip, idari işlem yapmalı. Yargı aşamasında bunlar tespit edilirse yargı da üzerine düşeni yapmalıdır.

* Hem Dink cinayeti hem de Malatya'daki yayınevi katliamı dosyasında ifadelerin kaybolması, telefon kayıtlarının yok edilmesi gibi skandallar yaşandı. Siz bunlarla ilgili haberleri okuduğunuzda ne diyorsunuz?
Bunların üzerine şiddetle gidilmeli. Mesela bazı savcıların, başka dosyalarda telefon kayıtlarında ismi geçti, hemen Teftiş Kurulu Başkanı ve Cezaevi İşleri Genel Müdürü'nü görevlendirerek olayın doğru olup olmadığının araştırılmasını istedim. Hem İçişleri Bakanı hem de Emniyet Genel Müdürü olayın üzerine ciddiyetle gitmeli. Çünkü bunlar kamu vicdanını rahatsız eder. Devlet yetkisini kullanan kamu görevlileri, devletin itibarını sarsacak, devleti güç durumda bırakacak davranışlarda bulunmamalı. Eğer bu tür insanlar varsa bunlar kurumda ayıklanmalı. Yaptıkları suçsa, bu cezayı mutlaka çekmeliler. Ancak bu, bu konudaki her iddia doğru anlamına gelmiyor. Ama her iddiayı ihbar kabul edip üzerine ciddiyetle gitmek gerekir.

YENİ 301'İNCİ MADDE HAZIR
* Peki 301. maddedeki yeni düzenleme ne zaman yasallaşacak?
Bir yılı aşkın süredir üzerinde çalışıyorduk. Benden önceki Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Başbakanımız gibi bu konuda söz söyleme hakkı bulunan kişiler ve sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınarak bu çalışma yapıldı. Bu önerileri bir araya toplayarak, müşterek bir metin ortaya çıkarmaya çalıştım. Bunu yaparken AB standartlarını yakalamaya çalıştık. Fransa ve İtalya gibi AB ülkelerinin ceza yasalarında da 301 benzeri maddeler var. Buradaki önemli nokta, hem ifade özgürlüğünü sağlayacaksınız hem de kurumların saygınlığını koruyacaksınız. Bu maddelerden dolayı o ülkelerde de davalar açılıyor. Mahkûmiyetler de var. Biz de 301'i değiştirerek, AB standartlarına uygun hale getiriyoruz. Bir an önce komisyona gelmesi için de tasarı olarak değil de öneri olarak sunma kararı aldık. Metni hazır, ilgili arkadaşlarımız birkaç gün içinde değişiklik teklifini Meclis Başkanlığı'na verecek. Bu ay içinde yasalaştırmayı planlıyoruz.

* Değişiklik anlamlı olsun diye, özellikle mi Hrant Dink'in cinayetinin yıldönümüne denk getirildi?
Bu maddenin parlamentoya sunulmasını ölüm yıldönümüne rast getirmek gibi bir düşüncemiz olmadı. Bir rastlantı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri