Erdoğan akademisyen tercihlerini yaparken yakın danışman kadrosunun yanı sıra demokratik açılım sürecini ve yeni anayasa çalışmalarını da esas almış gözüküyor.
Partide ilahiyatçı aday adaylarının sayısı da bir hayli fazla.
Taraf gazetesinin oluşturduğu listedeki isimler farklı özellikleriyle de dikkat çekiyor. İşte o isimler:
Nabi Avcı : Başbakan'ın başdanışmanlarından Prof. Dr. Nabi Avcı uzun süre gölgede kalmış ama Başbakan üzerinde etkili bir isimdi. ODTÜ mezunu ve Bilgi Üniversitesi'nde iletişim dersleri veren Avcı'nın adını yeni dönemde daha sık duyacağız. Kanal 7 ve Yeni Şafak'ta yöneticilikte yapan Avcı, gazetelerde yazılar yazdı, Molla Kasım takma adıyla yazdığı mizah yazıları kitaplaştırıldı. Avcı, Rene Guenon, Martin Lings ve Seyyid Hüseyin Nasr gibi gelenekselci İslam entelektüellerinin kitaplarını çevirdi, iletişim alanında kitaplar yazdı. Liberal görüşleriyle tanınan Avcı liberal ve sol akademiyle de güçlü bağlara sahip.
Naci Bostancı: Mümtaz'er Türköne'yi aday yapmayan AKP, Gazi Üniversitesi'nden ve Türkiye Günlüğü dergisi çevresinden arkadaşı Prof. Dr. Naci Bostancı'yı Amasya birinci sıraya koydu. Televizyon tartışmaları ve gazete yazılarından tanınan Bostancı, Başbakanlığı sırasında Mesut Yılmaz'a danışmanlık yapmıştı. Bostancı muhafazakar-demokrat görüşleriyle biliniyor.
Yalçın Akdoğan: Başbakan'ın konuşmalarını hazırlayan, vakanüvisti ve başdanışmanı Akdoğan, Muhafazakar Demokrasi kavramının da mucidi. Yasin Doğan mahlasıyla Yeni Şafak'ta yazılar yazan Akdoğan, Ankara birinci bölge altıncı sıradan aday. Siyaset Bilimi doçenti olan Akdoğan son dönemde Demokratik Açılım üzerine yaptığı çalışmaları ve yazılarıyla dikkat çekmişti.
Mustafa Şentop: AKP'nin hukuk doçenti Şentop'u İstanbul üçüncü bölge altıncı sıradan aday göstermesi, yeni anayasa çalışmalarında Şentop'un oynayabileceği rol hakkında bir fikir veriyor. Marmara Üniversitesi'nde hukuk fakültesinde hukuk tarihi dersleri veren Şentop son dönemde televizyon tartışmalarının da aranan isimlerinden biriydi.
İdris Bal: Kütahya'da AKP listesinin seçilmesi kesin olan üçüncü sırasında televizyon ve gazetelerden yakınan tanınan Polis Akademisi öğretim görevlisi İdris Bal var. Bal Ankara'da pek çok düşünce kuruluşunda görev yapan, özellikle demokratik açılım konusunda hükümete raporlar yazan bir akademisyen.
Suat Kolukırık: Isparta üçüncü sıradan aday gösterilen 41 yaşındaki doçent Kolukırık kültürel çalışmalar alanında özellikle de Çingeneler konusunda yaptığı çalışmalarla tanınmış bir isim.
Emrullah İşler: Başbakan'ın başmuşaviri ve yakın ekibinden olan İşler, Suudi Arabistan'da eğitim görmüş bir Arapça profesörü. İşler Erdoğan'ın Ortadoğu konusundaki danışmanlarından biriydi.
Zeynep Karahan Uslu: 2002-207 arası meclis'te AKP milletvekili olarak bulunan Uslu, AKP Şanlıurfa beşinci sıra adayı olarak Meclis'e dönmeye çok yakın. Sorbonne mezunu Uslu'nun babası muhafazakar camiada ve Urfa'da çok tanınan edebiyat hocası Prof. Dr. Abdülkadir Karahan'dı.
Seyit Serçelik: Ankara ikinci bölge dokuzuncu sırada yer alan Profesör Sertçelik milliyetçi bir akademisyen. Özellikle Ermeni Soykırımı'na karşı Türk tezlerini savunan çalışmalarıyla dikkat çekiyor.
Orhan Atalay: AKP'nin Ardahan birinci sıradan aday gösterdiği Atalay, üç dil bilen ve ılımlı görüşleriyle tanınan bir ilahiyat profesörü...