BAŞBAKAN TAYYİP ERDOĞAN: Hükümetin başı ve siyasi riskleri ile birlikte sürecin her aşamasını yöneten isim. Atılan her adım, yapılacak her görüşme ve açıklama Başbakan'ın bilgisi dahilinde gerçekleşiyor. İmralı'ya gidecek heyetteki isimler de onayından geçiyor.
BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARI EFKAN ALA: Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sağ kolu. Görüşme ve müzakerelerin alt yapısını hazırlıyor. Kendisine bağlı ekiple teknik bazı çalışmaları yürütüyor. Mevzuatla ilgili çalışmalar yapıyor. Kurumlar arasında ve bürokrasideki koordinasyonu sağlıyor.
MİT MÜSTEŞARI HAKAN FİDAN: Başbakan Erdoğan'ın, "sır küpüm" dediği, "devlet adına" İmralı ve diğer aktörlerle görüşmeleri, müzakereleri yürütüyor. Doğrudan Başbakan Erdoğan'a bağlı çalışıyor. Süreç konusunda tek yetkili ve kendisine bağlı dar bir ekiple süreci yürütüyor.
ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN: İmralı cezaevi, O'nun sorumluluğunda. Ziyaret için belirlenen isimler onayından geçiyor. Avrupa'dan gelen heyetlerle görüşüyor. Açılımın, demokratikleşme ayağında rolü önemli. Demokrasi paketleri ve yasalar hazırlıyor.
BAŞDANIŞMAN YALÇIN AKDOĞAN: Açılım sürecinin stratejist ve fikir adamlarından. Başbakan Erdoğan'ın sürekli yanında. Sürecin kamuoyuna doğru anlatılması ve algı yönetiminde önemli sorumlulukları var. Sır küpü sayılabilecek isimlerden. Başbakan'ın açıklama yapma konusunda yetkilendirdiği isim.
Kürt sorununda İmralı görüşmeleriyle başlayan çözüm süreci yol almaya devam ederken TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in "İmralı sürecini ayrıntılı bilen sayısı 5'i geçmez" sözleri dikkatlerin süreci yöneten ve tüm ayrıntılara hakim olan 5 isme çevrilmesine neden oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bizzat yönettiği süreci "devlet adına" İmralı ve diğer taraflarla görüşmeler yapan MİT Müsteşarı Hakan Fidan yürütüyor.
Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan da sürecin teorisyenlerinden ve kamuoyuna açıklama yapma konusunda Başbakan Erdoğan'dan sonra gelen tek yetkili isim.
Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Erdoğan'ın sağ kolu olarak sürecin içinde yer alıyor ve koordinasyonu sağlıyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de İmralı cezaevi yönetimi aracılığıyla süreçten haberdar oluyor. Heyetlerin cezaevine gidiş iznini Bakan Ergin imzalıyor. Bu 5'li dışındaki diğer isimler süreçten kendi faaliyet alanları çerçevesinde dolaylı haberdar oluyor.
ASLINDA ÇOK GİZLİ
Hükümet 2009'daki ilk Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ne kıyasla daha şeffaf yürütüldüğünü söylediği İmralı sürecini aslında çok gizli ve dar bir çerçevede yürütüyor. Süreçle ilgili konuşabilen tek isim Başbakan Erdoğan. 2009'daki süreci yöneten, çeşitli toplantılar ve görüşmeler yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay yeni dönemde biraz daha geri planda. Atalay, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu başkanlığı gibi görevleri ve katıldığı bazı toplantılar nedeniyle süreçten haberdar olabiliyor.
GÜL'E BİLGİ VERİLİYOR
2009'daki süreçte konumu nedeniyle teşvik edici olan ve sürecin ayaklarından birini oluşturan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu kez süreçle ilgili bilgilendiriliyor. Cumhurbaşkanı Gül, haftalık görüşmelerde Başbakan Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'dan süreçle ilgili bilgi alıyor.
MGK toplantılarında genel çerçeve dışında sürecin detaylarıyla ilgili hiçbir konu konuşulmuyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise "entegre strateji"nin Avrupa, ABD ve Kuzey Irak, yani yurt dışı ayağı nedeniyle sürecin içinde. İçişleri Bakanı Muammer Güler ise çok boyutlu bu stratejinin kendi alanı olan güvenlikle ilgili çalışmaları içinde.
Daha önce Hakan Fidan'ın pozisyonu olan dış politikadan sorumlu Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı'nda olan İbrahim Kalın ise sürecin kamu diplomasisi koordinatörlüğü ayağını yürütüyor.