Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kara harekâtını bitirmesi tartışmalara yol açarken, operasyonun ayrıntıları, gelecekte yaşanması muhtemel vahim olayların önlendiğini gösteriyor.
PKK'NIN CEPHANESİ ELE GEÇİRİLDİ
Teröristlerin yanı sıra PKK'nın lojistik altyapısını imha etmeyi planlayan Mehmetçik, Zap kampında devasa büyüklükte cephane depolarıyla karşılaştı.
Kayalıkların altındaki depolarda, yaklaşık 2 ton C4 ve A4 patlayıcı, yüzlerce RPG roketatar ile milyonlarca mermi ele geçirildi. Zap Çayı'nın kenarındaki, her birine en az 100 kişinin saklanabildiği mağaralarda ise terör örgütüne aylarca yetecek gıda maddesi bulundu. Bomba ve yiyecekleri imha eden özel birlikler, askerlerin patlamadan zarar görmemesi için 1 kilometre çapında güvenlik çemberi oluşturdu. Ardından da Kandil'den sonraki en büyük kamp, kullanılamaz hale getirildi.
HEDEF ZAP'TI
Mehmetçiğin 8 gün süren sınır ötesi harekâtı, Hakurk'tan Kanimasi'ye kadar uzanan bölgedeki kampların karargâhı konumundaki Zap'ı hedef aldı. Zırhlı araçlar Habur, Çukurca ve Uludere'den Irak'a girerken, teröristlerin bulunduğu noktalara helikopterle özel birlikler indirildi.
İLK SICAK TEMAS
PKK'lılarla ilk sıcak temas Mezi bölgesinde sağlandı. Şiddetli çatışmaların ardından geri çekilen teröristler, Zap vadisinin derinliklerine gizlendi. Bunun üzerine Zap ile Kandil arasında bulunan Çemço bölgesine uçarbirlik harekâtıyla komandolar indirildi. İki koldan ilerleyen Mehmetçik, uçaksavarların da bulunduğu Zap vadisindeki PKK mevzilerini savaş uçaklarının yardımıyla geçti. Teröristler en büyük kaybı burada verdi. Adeta taş üstünde taş bırakmayan askerler, harekâtın dördüncü gününde Zap'ın kontrolünü ele geçirdi.
BASINA DAĞITILAN FOTOĞRAFLAR O BÖLGEDEN
Yurda dönerken Çukurca'da görüntülenen Mehmetçikler, takviye güç olarak Mezi bölgesinde bekletildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın basına dağıttığı fotoğraflar da bu bölgede çekildi. Düzenli olarak yeni birliklerle yer değiştiren Mehmetçik, geceyi iki kişilik çadırlarda ve uyku tulumunda geçirdi. Taciz atışı ve bubi tuzaklarına karşı tedbirli davranan askerler, arama tarama faaliyetlerine büyük dikkat gösterdi.
ZAP'A ÖZEL BİRLİKLER GİRDİ
Zap'a giren özel birlikler, teröristlerin bütün ihtiyaçlarını karşılayacak malzemeler ele geçirdi. Yaklaşık 2 ton C4 ve A4 patlayıcı ile yüzlerce RPG roketatar ve milyonlarca mermi imha edildi. Çuvallar dolusu çay, şeker, un, kuru fasulye, bulgur ve patatesin yanı sıra tenekelerce reçel ve yağ kullanılamaz hale getirildi.
KORUCULAR DA HAREKATA KATILDI
PKK'ya yönelik 8 günlük kara harekâtına köy korucuları da katıldı. Yaşadıklarını anlatan Şırnak Sögüt Tugayı'nda görevli bir korucu, elverişsiz havanın kendilerini zorladığını söyledi. Aşırı soğuk sebebiyle donma tehlikesi yaşadıklarını belirten korucu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Irak topraklarına girdiğimizde 1,5 metre karla mücadele etmeye başladık. Yanımıza üç günlük erzak aldık. Geceleri genellikle yürüdük, gündüzleri ise arama tarama yaparak hakim tepelere doğru yöneldik. Ara sıra geçiş yolumuzda bulunan mayınlı tuzaklara rastlıyorduk. Tuzaklar hem ilerlememizi engelliyor hem de pusuya düşme konusunda tedirginliğimizi artırıyordu.
DONMA TEHLİKESİ
Hakim tepelerden ağır makineli silahlarla ateş eden teröristleri kobra helikopterleri etkisiz hale getirdi. Gece hava çok soğuktu. Yüz ve kulak gibi açıkta kalan yerlerimiz kabuk atmaya başladı. Üçüncü günde hava iyice bozdu. Dördüncü gün büyük bir pusuya yakalandık. Teröristlerin hakim noktaya yerleştirdiği uçaksavar bataryası, Biksi makineli tüfeği ve Kanas nişancıları vardı. En çok burada sıkıntıya düştük, kımıldayacak durumda değildik. Hemen telsizden koordinatlar verildi. Kısa bir süre sonra çatışma bölgesine gelen F-16 ve Kobra helikopterler tepeyi bombaladı. Bu sayede uçaksavar susturuldu. Birliğimiz de tepenin etrafını çevirerek kaçmaya çalışanları etkisiz hale getirmek için çember oluşturdu. Çatışma iki gün devam etti. Sonunda buradaki bütün teröristleri etkisiz hale getirdik. Zap bölgesi civarında çok sayıda mağara, sığınak gibi yerleri bulduk ve imha ettik."