İstihbarat zaafiyetine MİT el koydu

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı görevine 1,5 ay önce başlayan Dr. Hakan Fidan’ın, artan teröre karşı, kamuoyuna da yansıyan istihbarat zafiyetlerini en aza indirmek için 24 saat mesai yaptığı belirtiliyor. MİT’in, Türkiye’deki stratejik kuru

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı görevine 1,5 ay önce başlayan Dr. Hakan Fidan’ın, artan teröre karşı, kamuoyuna da yansıyan istihbarat zafiyetlerini en aza indirmek için 24 saat mesai yaptığı belirtiliyor. MİT’in, Türkiye’deki stratejik kurum ve kuruluşlardan bilgi sızdırılmasını önlemek amacıyla başlattığı çalışmaları da hızlandırdığı öğrenildi. MİT’in istihbarat faaliyetlerini iç ve dış istihbarat olarak ikiye ayırma yönünde bir çalışmasının ise şu aşamada bulunmadığı kaydedildi.

 İhmaller harekete geçirdi

Taraf’ın ortaya çıkardığı 2008 yılındaki Dağlıca ve Aktütün saldırılarında TSK bünyesindeki istihbarat zafiyeti, Şemdinli’de çıkan çatışmada 11 askerin şehit düşmesi olayında bölge komutanının, “Ateş açan PKK’lıları çoban sandık” sözleri ve son olarak Hatay’da iki köylünün kekik toplarken PKK’lı sanılıp öldürülmesi güvenlik güçlerinin istihbarat sorunlarını ortaya koymuştu. Edinilen bilgiye göre Fidan, MİT adına bu zafiyetlerin en aza indirilmesi amacıyla Güneydoğu illerindeki MİT birimlerini sık sık ziyaret ediyor. Fidan, eyleme hemen dönüşebilecek sıcak istihbaratın askere anında ulaştırılmasını sağlıyor ve bu hassas bölgelerden bizzat bilgi alıyor. Fidan’ın bu anlamda, farklı stratejiler izlediğine dikkat çekiliyor.

Kurumu daha verimli kılmak için neler yapılabileceğini tesbit etmek amacıyla neredeyse 24 saat mesai yaptığı belirtilen Fidan’ın, MİT’in iç ve dış istihbarat şeklinde ikiye ayrılması yolunda bir çalışma başlatmadığı öğrenildi.

 Sanayi casusluğuna karşı atak

MİT’in karşı istihbarat adı verilen dairesi de, bir yıldır devam eden yabancı istihbarat teşkilatlarının Türkiye’deki stratejik kurum ve kuruluşlardan bilgi sızdırma faaliyetlerine karşı çalışmalarını hızlandırdı.

İstihbarata karşı koyma ve bilgi güvenliği konularında Enerji Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) gibi kurumların ilgili personeli, karşı tarafın değer vereceği bilgileri gizleme konusunda bilgilendiriliyor.

Türkiye’de askerî projelerin önemli bölümünü yürüten SSM ile çalışan Havelsan, Aselsan, Rekotsan gibi askerî firmaların yanı sıra bu alanda faaliyet gösteren özel sektör savunma sanayii firmaları da MİT’in bilgilendirme yaptığı sektörler arasında.

Türkiye’nin, zırhlı araçlar gibi askerî ekipmanları uzun yıllardır terörle mücadelede kullanıyor olması nedeniyle dünyada bu anlamda referans teşkil ettiğine işaret ediliyor. Hasımların, bu tip askerî ekipmanların terörde denenmiş olması nedeniyle, yöntemler konusunda teknik bilgi almaya çalıştıkları belirtiliyor.

Olumsuz imaj silinecek

Bazı MİT mensuplarının, geçmişte adlarının örgütlü çete oluşumlarında geçmesi ve kimilerinin yargılanıp hüküm giymeleri, bu kurumun kamuoyu nezdindeki imajını da olumsuz etkiledi. MİT, artık kurum olarak vatandaşa kendisini iyi tanıtmak ve bu olumsuz imajı silmek istiyor.

Önemli ölçüde sivilleşen MİT’te, son 5 ila 10 yılda emekli asker çalışan sayısının 10’u bile bulmadığı kaydediliyor. Muvazzaf asker çalışan ise bulunmuyor. 

İsrail’le istihbarat etkilenir

İsrail ablukası altındaki Gazze’ye insani yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara gemisine İsrailli komandoların saldırısı sonucu biri ABD vatandaşı 9 Türk’ün öldürülmesi olayıyla Türkiye ve İsrail ilişkileri önemli ölçüde hasar gördü. Bu durumdan, Türkiye ve İsrail arasındaki yoğun istihbarat işbirliğinin de etkilenmesi olasılığı yüksek. İlişkiler gergin olunca MİT ve MOSSAD arasındaki diyalog da gönülsüz olacak.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri