Kamu işçisinin zam pazarlığında artık sona yaklaşılıyor. Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nden önce imzalanması bekleniyor.
Süreç, kara yolları, demir yolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlıkları, hastaneler ve üniversitelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiriyor.
Peki bu zamana kadar kim ne talep etti? Hangi teklifler masaya geldi? Kamu işvereni hükümet, ilk teklifi taban ücretin 11 bin 500 liraya yükseltilmesi ve 2023'ün ilk altı ayında yüzde 30 zam yapılması olarak masaya getirmişti. Ardından pazarlıkta ikinci teklif geldi. O teklif ise taban ücretin 12 bin liraya yükseltilmesi ve ilk altı ay yüzde 40 zam oldu.
Ancak işçi kesimi bu tekliften de memnun kalmadı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bu teklif güzel, olumlu ama bizim için yeterli olmadığını söyledik. Zannediyorum bayrama kadar yetişeceğini zannetmiyorum, bayram bitiminde bize bu görüşmelere göre teklif sunacaklarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
İşçi kesimi olarak süreci Türk-İş ve Hak-İş ortak sürdürüyor. Talep ise aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, ardından tüm ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi ve daha sonra birinci altı ay için yüzde 45 zam yapılması. Şimdi gözler pazarlığın nasıl sonlanacağına çevrildi.