Kamu saltanatına 3 milyar TL

Kamuda araç ve bina kirasına yapılan harcamaların önüne geçilemiyor. Bu yılın 11 ayında 3 milyar liraya yakın para; bina ve araç kiralarıyla yakıt masrafına gitti. Yeni düzenleme ile lüks araçların satın alınması, ucuz araçların kiralanması yoluna gidilec

Kamuda araç ve bina kirasına yapılan harcamaların önüne geçilemiyor. Bu yılın 11 ayında 3 milyar liraya yakın para; bina ve araç kiralarıyla yakıt masrafına gitti. Yeni düzenleme ile lüks araçların satın alınması, ucuz araçların kiralanması yoluna gidilecek.

Kamu kurumlarında son dönemde adeta saltanata dönüşen kiralık lüks hizmet binası ve lüks araç kiralama savurganlığına yeni önlemler geliyor.

Hazırlanan yeni tasarruf tedbirlerine göre kamu kurumlarına hizmet binası kiralamada metrekare başına personel kriteri dikkate alınacak. Buna göre metrekare başına düşen personel adedi belirli bir sayının üstüne çıkması halinde kurumlara hizmet binası kiralama yetkisi verilecek. Kiralamada maliyet-hizmet dengesi gözetilecek. Benzer kriter yeni hizmet binası yapımında da uygulanacak.  

Yeni kriterlerin uygulanmasıyla birlikte halen özel sektöre ait lüks binalarda kiracı konumunda bulunan kamu kuruluşları için geçiş süreci işletilecek. Geçiş süreci içerisinde, yüksek kira bedelleri ödeyen, ancak personel sayısı belirlenecek kriteri tutturamayan kamu kurumları oturdukları lüks binalardan çıkarılacak.

Taşıt kiralama konusunda da yeni kriterler gelecek. Üzerinde çalışılan taşıt kiralama taslağında, lüks araç gruplarında kiralama yerine satın alma yöntemine gidilmesi, buna karışlık daha ucuz araçlarda ise kiralama yapılması benimsendi.

Taşıtlarda en önemli gider kaleminin şoför olarak istihdam edilen personelde yaşandığına dikkat çeken yetkililer, bu maliyeti azaltmak için taşıtların satın alınması, buna karşılık şoförlerinin hizmet alımı yoluyla kiralanması yöntemini de tartıştıklarını bildirdiler.

Maliye tarafından açıklanan bütçe sonuçlarına göre kamu kurumları bu yılın 11 aylık döneminde kiralık taşıtlara 413 milyon 293 bin lira para ödedi. Aynı dönemde özel sektörden kiralanan uçak ve helikopter gibi lüks hava taşıtlarına 150 milyon 472 bin lira, şirketlerden kiralanan personel servisi araçlarına da 384 milyon 451 bin lira kira ödendi.

Yine bütçe verilerine göre özel sektörden kiralanan lüks hizmet binalarına 292 milyon lira kira ödendi. Kiralık lojmanlara ödenen kira bedeli de 27 milyon 112 bin lirayı aştı. Lojmanların satılacağını açıklayan hükümet yeni lojman alımını da sürdürdü. Bu yıl kamuya 12 milyon 16 bin lira ödenip yeni lojman binası satın alındı.

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri