rdu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 2500 yıllık tarihi geçmişe sahip Kurul Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan Kibele heykelini turizmin hizmetine sunacaklarını belirtti.
Vali İrfan Balkanlıoğlu, Kurul Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmaları esnasında, kalenin giriş kapısının yanında bulunan ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği 2100 yıllık Kibele heykelini yakından inceledi. Bolluk ve bereketi simgeleyen 'ana tanrıça Kibele' adına yapıldığı belirtilen ve tamamı mermerden yapılan heykeli inceledikten sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Balkanlıoğlu, “Kurul Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında, Kral VI. Mithridates döneminde nam salan Pontus İmparatorluğu'nun en parlak dönemlerinden kalma buluntulara ulaşıldı. Kentin girişinde, kaleyi korusun diye yapılıp, buraya yerleştirildiği düşünülen Kibele heykeli, orijinal haliyle oturduğu taht dahi mermerden orijinal bulundu. Bu boyutlarda bir Kibele heykeli bozulmamış halde Türkiye’de nadir bulunuyor. Tam 2100 yıllık bir tarih biçiliyor. Çünkü, çevresinde bulunan sikkelerin tarihi 2100 yıl kadar geriye gidebiliyor” dedi.
“KAZI ESERLERİ TURİZMİN HİZMETİNDE OLACAK”
Kurul Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarına, Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin 1 milyon TL’lik ödenek sağladığını belirten Vali Balkanlıoğlu, “Biz, Ordu’yu her açıdan turizme açmak istiyoruz. Karadeniz Bölgesi'nde sit alanları ve tarihi buluntular çok fazla değil. Bu hiç olmadığı anlamına gelmiyor. İşte Kurul Kalesi’nde başladık. Önümüzdeki dönmede tabiat güzelliklerinin yanı sıra nadide ve çok güzel tarihi buluntular ve eserler de Ordu turizminin hizmetinde olacak. Kurban Bayramı boyunca 15 bine yakın kişi bu tarihi eseri yakından görmek için Kurul Kalesine geldi. Kazı çalışmalarını büyük bir titizlikle yürüten Prof. Dr. Yücel Şenyurt hocamıza ve ekibine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“KAZILAR DEVAM EDECEK”
Kurul Kalesi’nin, bünyesinde eşsiz eserler barındırdığını dile getiren Vali Balkanlıoğlu, “Bu kurtarma kazılarının sonuna kadar sürdürülmesi lazım. Tarihini bilmeyen insanlardan hayır gelmez. Tarih ibretlerle doludur. 2500 sene önce de burada bir medeniyet varmış. Kibele heykelini yapabilecek sanatçılar varmış. Bunlardan alınacak bir çok ders var bizler için. Birçok tarihi eserler, sikkeler, definecilerin ve yağmacıların elinden kurtarılması lazım. Gelecek nesillere bu tarihi kültürümüzü ve zenginliğimizi aktarmamız açısından. Böyle ehil kişilerin kuyumcu hassasiyetiyle buralarda çalışması, buldukları her eseri de insanların istifadesine sunmaları çok önemli” şeklinde konuştu.