Türkiye Petrol Jeologları Derneği, TMMOB Petrol ile Jeofizik Mühendisleri Odaları tarafından Sheraton Otelinde ''IPETGAS 2009 17. Uluslararası Petrol ve Gaz Kongre ve Sergisi'' düzenlendi.
Kongrede konuşan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, son 10 günde 3 müjde aldıklarını belirtirken, bunlardan birisinin Adıyaman çevresinde 12 yıl önce kuyusu açılan ancak petrol bulunmadığı için kapatılan Elbey-1 kuyusunda petrol bulunduğunu söyledi.
O günkü teknolojilerle petrol bulunmadığı için çimento ile kapatılan kuyuda, yeniden yapılan değerlendirmeler sonucu petrol varlığının tespit edildiğini anlatan Uysal, ''Bu bizim için önemli daha önce petrol yok diye terk etmiştik. Burada Adıyaman sahasının üretimine ciddi katkı sağlayacak bir rezerv olabileceğini ümit ediyoruz. Rezervin 5 milyon varilden daha az olduğunu düşünmüyoruz'' diye konuştu.
İkinci olarak da Gaziantep civarında Doğubaşpınar-1 kuyusunu kazdıklarını ve test işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu kuyuda petrol bulduklarını bildiren Uysal, burada bulunan petrolün kalitesinin de kendilerine ümit verdiğini ifade etti.
Üçüncü olarak da Yuvaköy-1 kuyusunda da 11 Mayıs tarihi itibariyle 6 bin 112 metreye inildiğini belirten Uysal, bunun da derinlikte 22 yıl önce kazılan Demre-1 kuyusunu geçtiğini ve bir rekor kırdığını söyledi.
Söz konusu kuyuda hedefin 6 bin 500 metre olduğuna, 7 bin metreye kadar da inmeyi deneyeceklerine işaret eden Uysal, ''Bu bizim sondajlarımız açısından zor bir kuyuydu, bizim için çok önemli artık bir doktora çalışması niteliğinde oldu'' dedi.
TPAO yatırımlarının artarak devam ettiğini belirten Uysal, Karadeniz'de de petrol arama çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.
Denizlerde petrol aramak için Petrobras ve Exxonmobil şirketleri ile ortaklık anlaşmaları yaptıklarını hatırlatan Uysal, ''2009 sonu, 2010 ve 2011, Karadeniz'de üç yıl peş peşe petrol potansiyelinin ortaya çıkarılacağı dönem olacak. Bu potansiyeli dünya ekonomisine kazandırmış olacağız'' dedi.
TPAO'nun yurt dışındaki çalışmaları hakkında da bilgi veren Uysal, Irak'ta açılacak petrol ve doğal gaz arama-işletme ihalelerine katılmak için konsorsiyum çalışmalarının devam ettiğini ve Irak'ta bir ofis açma konusunda çalışmaların başladığını hatta bir ofis kiraladıklarını kaydetti.
-MÜSTEŞAR YARDIMCISI YAZAR-
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Yazar da Türkiye'nin enerji kaynakları açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtirken, bölgede stratejik konum açısından da söz sahibi bir ülke olduğunu söyledi.
Türkiye'nin ana hedefinin dışa bağımlılığı azaltmak ve bunu sıfır hale getirmenin yollarını aramak olduğunu ifade eden Yazar, bu kapsamda da yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verdiklerini kaydetti.
Bu kapsamda rüzgar enerjisine verilen teşvikler sayesinde rüzgarda kurulu gücün 16 megavattan 500 megavat düzeyine ulaştığını anlatan Yazar, ''Önümüzdeki dönemde aynı gelişmeleri güneş enerjisi için bekliyoruz'' dedi.
Enerji politikasında yerli ve yenilebilir kaynaklara önem verme açısından yeni adımlar atıldığına işaret eden Yazar, 2023 yılına kadarki hedeflerinin de bu doğrultuda yeniden gözden geçirildiğini ifade etti.
-PİGM GENEL MÜDÜRÜ-
Petrol İşleri Genel Müdürü Erdal Gülderen de petrol arama çalışmalarında faaliyet gösteren şirket sayısının 2002 yılında 21 iken 2008'de 24'ü yerli, 24'ü de yabancı olmak üzere 48'e çıktığını belirtirken, arama yatırımlarının da 100 milyon dolardan 680 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.
Türkiye'de petrol arama maliyetinini petrol zengini ülkelere göre 4-5 kat daha fazla olduğuna dikkati çeken Gülderen, açılan kuyularda olumlu sonuç alabilme oranının ise yüzde 10 olduğunu bildirdi
Bugüne kadar karaların yüzde 20'sinin denizlerin ise yüzde 1'inin sondajlı olarak aranabildiğine işaret eden Gülderen, yapılan arama çalışmalarının meyvelerini verdiğini, yeni rezervlerin de keşfedilerek üretime geçilmesi noktasında çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.
-BOTAŞ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ARIKAN-
BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Şakir Arıkan ise Türkiye genelinde yaklaşık 12 bin kilometre yüksek basınçlı çelik boru hattı ve yüz binlerce kilometre şehir hatları ile 10 milyona yakın abonenin doğal gaza erişiminin sağlandığını belirtti.
Bununla birlikte gerek elektrik, gerekse sanayi ve evsel kullanımda doğal gaza olan talebin devam ettiğine işaret ede Arıkan, etkisi devam eden ekonomik krize rağmen bu taleple birlikte 2020'li yıllarda doğal gaz tüketiminin 60-70 milyar metreküp seviyesinde olacağının tahmin edildiğini kaydetti.
Bu kapsamda da böylesi büyük bir piyasanın sağlıklı politikalar ve mevzuatsal düzenlemeler ile gelişebilmesinin yanında gerek teknik ve ekonomik bir altyapı ile inşa edilmesinin ve desteklenmesinin ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Arıkan, ''Bu yönden baktığımızda ülkemizde maalesef önemli boşlukların olduğunu görüyoruz. Gerek saha çalışması, gerekse teknik standartlar bazında ülkemiz özelinde yapılması gereken önemli çalışmalar, kat edilmesi gereken ciddi çalışmalar vardır'' diye konuştu.
TMMOB Petrol Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Kul ise Türkiye'de petrol ve doğal gaz talebin her geçen gün arttığına işaret ederek, bu kapsamda özellikle petrol konusunda arama üretim çalışmalarının artırılması, AR-GE çalışmalarının güçlendirilmesi, arama çalışmalarının denizlerde de yaygınlaştırılması, yeni teknolojiler kullanılması gerektiğini söyledi.