Yeni anayasa çalışmalarının askıya alınmasını değerlendiren Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, “Cumhurbaşkanını artık halk seçecek. Bu anayasa ile Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında yetki çatışması olacak. AKP içinde kardeşlik hukuku vardır denebilir. Ama kardeşlik de bir yere kadar” dedi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarındaki tıkanıklığı aşamadı. Komisyonun başkanı Cemil Çiçek, “Bu komisyondan anayasa çıkmaz” dedi. Akabinde de Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AKP’li üyeleri Başbakan’la görüştü ve bundan sonraki toplantılara katılmama kararı aldı.
YARI BAŞKANLIĞA GEÇİŞ
Taraf gazetesinin haberine göre; TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise muhalefetin hassas olduğu konuları dikkate alarak yeni bir çalışma yapılabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanını artık halkın seçeceğine dikkat çeken Burhan Kuzu, şöyle konuştu: “Bu zaten yarı başkanlığa geçiş demektir. Ancak bu anayasa ile Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında sürtüşme bitmeyecek. Yetki çatışması süratle yayılacak. AK Parti içinde kardeşlik hukuku vardır falan denilebilir. Kardeşlik de bir yere kadar. Mirasta bile kavga çıkıyor. Cumhurbaşkanı diyecek ki sen parlamento içinden çıktın, ben direk geldim. Sen yüzde 20 oy aldın ben yüzde 80, yani senden dört kat fazla meşruluk ve temsil gücüm var dediğinde sorunlu dönem başlar.”
İki yıl önce, “Kasım 2013’e kadar çalışmalar bitmezse bir daha anayasa yapılmaz” dediğini hatırlatan Burhan Kuzu, bugün söylediği noktaya gelindiğini kaydetti. Kuzu, şöyle devam etti: “Gelin yeni bir anayasa için emek sarf etmeyelim. Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Halk seçecek ve bu zaten yarı başkanlık sistemine geçiş demektir. Çözüm, seçilecek olan cumhurbaşkanının parti ile bağının kesilmesidir. Yetki anlamında ileride sıkıntı yaşanır. Aynı partiden olmak da yetmez görüşünü dile getirmiştim.”
10-15 MADDEDE DEĞİŞİKLİK
Kuzu, parlamenter rejimde kalınacaksa daha önce çıkartılan 26 maddelik pakete 10-15 madde değişikliği ilave edilebileceğini söyledi. Kuzu şöyle konuştu: “Mesela BDP vatandaşlık tanımı gelsin diyor. MHP’nin de söyleyecekleri vardır bizim de evet diyebileceğimiz. Anayasanın başlangıç bölümü sorunlu, yeniden yazılabilir. CHP açısından tutuklu milletvekilleri sorunu var. Cezalarını vekilliğin sonunda çeksin diyorlar. Bu da olabilir. Biz de hepimizin ortak sorunu olan fiili duruma çözüm buluruz. Kırmızı çizgiler baştan belliydi, partiler bunlara dokundurtmam diyorsa masaya oturmanın o zaman bir anlamı yok ki. Artık kırmızı çizgiden öte geçip yeni bir şey yapmamız lazım. Yeni anayasa yerine bu çalışma en makul ve işe yarayan formüldür. Her şey bitmiş değil. İki yılda bir yol alınmasa bile bunu on beş günde çıkartırız.” Bu önerisini daha önce Başbakan Erdoğan’a da ilettiğini kaydeden Burhan Kuzu, “Ama uzlaşma komisyonu devam ederken bunu yapamıyorsunuz. O zaman adım atamamıştık. Şimdi tam zamanı” açıklaması yaptı.