Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “TİB’de yapılan yönetim değişikliği ile birlikte tüm kayıtlar kontrol altında. ’Kayıtları siliyorlar’ gibi ifadeler yer aldı basında. Acaba kayıtları silenler kim, aslında paralel yapının kendisi” dedi.
Ahlatlıbel Tesisleri’nde 2014 yılı değerlendirme toplantısı düzenleyen Bakan Elvan, toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Hava şartları nedeniyle karayolu ve havayolu ulaşımına ilişkin soru üzerine Elvan, "Batman, Diyarbakır, Hatay, Bursa, Yenişehir ve Çanakkale’de uçakların inişlerinde sorunlar yaşanıyor. Batman, Diyarbakır’da sis nedeniyle, Bursa, Yenişehir ve Çanakkale’de kar nedeniyle zaman zaman aksamalar yaşıyoruz. Bir süre vermemiz şu an için söz konusu olmaz. Ama tüm teknik imkanlar sonuna kadar kullanılıyor. Ne kadar kısa sürede açabilirsek bizde tabi o kadar mutlu olacağız. Bizim gayretimizde o. Bize ulaşan herhangi bir yiyecek gibi bilgi söz konusu değil. Biz gereken her türlü desteği yapıyoruz. Dün gece Balıkesir yolunda kalan kardeşlerimizde Karayolları’nın misafirhanelerine yerleştirilmiş durumda. Herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmaları halinde bizim arkadaşlarımız, bölge müdürlerimiz çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyorlar” cevabını verdi.
Yolda kalan vatandaşlar için çağrıda bulunan Bakan Elvan, “Bizim numaramız var. 0312 415 80 00 - 0312 425 47 12 yol danışma hatlarımız. Her konuyu isteyebilirler, aktarabilirler. Bu konuda Adnan Bey yardım da dahil her konuda gerekirse biz bir masa oluşturalım, Genel Müdürlükte bu hattın dışında yardımla ilgili acil sıkıntısıyla ilgili derhal gerekli önlemleri alalım” dedi.
“YASA DIŞI DİNLEME, GEÇMİŞE DÖNÜK KAYITLARIN YOK EDİLMESİ KONUSUNDA HERKES, KİM YAPTIYSA ONUN HESABINI VERECEKTİR”
Telekomünikasyon Başkanlığı’na ilişkin bir soru üzerine Bakan Elvan, “17-25 Aralık sonrası iş başına getirdiğimiz Telekomünikasyon Başkanlığında yapılan yönetim değişikliği ile birlikte çok ciddi bir denetim, kontrol mekanizması oluşturuldu. Tüm kayıtlar kontrol altında muhafaza ediliyor. Çok enteresan bir yaklaşım kayıtları siliyorlar gibi ifadeler yer aldı basında. Acaba kayıtları silenler kim, aslında paralel yapının kendisi. O diskleri ortadan kaldıranlar kimler? Soruşturma devam ediyor. Herhalde günah çıkarıyorlar diye düşünüyorum. Şuan Telekomünikasyon Başkanlığı’nda herhangi bir sorun söz konusu değil. Özellikle yasa dışı dinleme, geçmişe dönük kayıtların yok edilmesi konusunda herkes, kim yaptıysa onun hesabını verecektir. Yargıdan kaçmaları söz konusu değildir. Teker teker hesabını verecek, biz de bunun takipçisi olacağız” dedi.
Bakan Elvan, Gökbel isimli Türk bandıralı kargo gemisinin İtalya’nın Ravenna Limanı’nın 4 mil açıklarında Belize bayraklı başka bir gemiyle çarpışmasına ilişkin, “Çarpışma neticesinde 11 personelimizden 2’sini kaybettik. 5 personelimiz kurtarıldı. 4 personelimizin de arama çalışmaları devam ediyor. İtalya Ulaştırma Bakanı ile görüştüm. İtalya başsavcılığı soruşturma başlattı. Kendilerinin ifade ettikleri kadarıyla diğer geminin bizim gemimize çarptığı ve diğer geminin hatalı olduğunu kendisi bana ifade etti. Bizde yakinen takip ediyoruz” diye konuştu.
Bakan Elvan, Norman Atlantik gemisi ile ilgili olarak personel dahil herkesin tahliye edildiğini de belirterek, “Personel ve yolcu listesinde yer alan 38 kişiye ulaşılamıyor. Arama çalışmaları devam ediyor. Kayıtlar arasında Türk vatandaşımızın olup olmadığını teyit edemiyoruz” şeklinde konuştu.
“SUÇ İŞLEYEN KİMSE MUTLAKA CEZASINI ÇEKECEKTİR”
Dinlemeler ile basında yer alan haberleri değerlendiren Elvan,“Soruşturmayı şuanda savcılık yürütüyor. 17-25 Aralık öncesi kayıtlar silinmiş, CD’ler kırılmış. Bu silinen kayıtları tekrar geri kazanmaya çalışıyorlar. Bu geri kazanılanlar neticesinde elbette yeni bilgiler ortaya çıkabilir, ilave illegal dinlemeler ortaya çıkabilir. Zamanla hepimiz bunları birlikte göreceğiz. Suç işleyen kimse mutlaka cezasını çekecektir” dedi.
Ulusal Entegre Veri Merkezi’ni önemsediğini ifade eden Bakan Elvan, “Bu alanda Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu tarafından bakanlığımıza görev verildi. Bakanlığımız, bu konuda çalışmalarını yönetiyor. Bir veya iki merkez düşünüyoruz. Bu merkezlerin nerede olacağı konusundaki çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
Yeni internet yasası ile ilgili soru üzerine Bakan Elvan, “Anayasa Mahkemesi’nden döner diyen arkadaşlarımız anayasayı okumamışlar herhalde. Anayasa ne söylüyorsa bizde onu yaptık. Dedik ki; ulusal güvenlik, kamu düzeni ile ilgili hususlarda kanun ile düzenleme yapılarak gerekli tedbirlerin alınabileceği ifade edildi. Bizde ne yaptık, anayasanın gereği ne söylüyorsa bizde onu yaptık. Ulusal güvenlik, kamu düzeni ile ilgili hususlarda gecikmesinde sakınca bulunan herhangi bir durum söz konusu ise Başbakanlık veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı geçici olarak erişimi engeller. Bunun nesi anayasaya aykırı. Anayasa Mahkemesi ulusal güvenliği ve kamu düzeninin bozulmasının ne olduğu konusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı karar veremez, ilgili bakanlık veya Başbakanlık bu konuda karar verir şeklinde görüş oluştuğunu düşünüyoruz. Bu nedenle biz bu değişikliği yaptık ve anayasaya da uygun olduğunu düşünüyoruz. Haberleşme hürriyetini engelleyen hiçbir husus yok. Türkiye’de haberleşme alanında olan bu hürriyet gelişmiş ülkelerde yok. Biz her şeyimizi yasalara uygun yapıyoruz. Biz her şeyimizle şeffafız, yapmış olduğumuz her düzenleme tamamıyla yasalara ve anayasaya uygun yapıyoruz. Basın hürriyeti açısından da söylüyorum. Bugün her türlü eleştiri Türkiye’de yapılıyor. Yazılı ve görsel basına bak. Gazetelerin yüzde 80’i, televizyonların 80’i hükümet aleyhine haberler yapıyor. Gazetelerde hakaretler, yalan haberler yazılıyor. Bunları gelişmiş ülkelerde yapamazsınız” dedi.