Kıbrıs adasında Ekim ve Mart ayları arasında yağışların çok az olması kuraklık alarmına neden oldu. Kıbrıs Rum Meteoroloji Dairesi, istatistik bilgilerini yayınlayarak 2013-2014’te 6 aylık yağış sezonunda, 113 yılın en büyük kuraklığının yaşandığını açıkladı. Türkiye’den Kıbrıs’a Temmuz ayında borularla ulaşacak su, Kıbrıslı Türkleri rahatlatacak. Rumlar ise, Türklerden su alma konusunda anlaşma olmazsa, susuz bir yıl geçirecek.
Kıbrıs’ta kış aylarında sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti, önümüzdeki aylarda ise sıcaklık normal derecelere düşse de yağış beklenmiyor. Rum meteoroloji dairesinin 1901-2014 yılları arasındaki istatistik kayıtlarına göre yağış miktarı, 1901 yılı seviyesinin de gerisine düştü. 2013’ün Ekim ve 2014’ün Mart ayları arasında Ada’ya metrekare başına 212.7 milimetre yağmur düştü. En kötü ikinci yıl 272.3 milimetre ile 2007-2008 döneminde yaşandı. Ortalama yağış miktarının 503 milimetre olması gerekiyor.
Rum uzmanlar, yağışların az olması nedeniyle baraj ve göletlerde toplanan su miktarlarında da büyük düşüş görüldüğünü ve doluluk oranının yüzde 48.7 olduğuna dikkat çekti. Rum kesimindeki gölet ve barajlardaki doluluk geçen yıl Mart sonunda yüzde 87.8 oranındaydı.
ANAMUR’DAN SU TEMMUZ’DA GELİYOR
Türkiye’den Temmuz ayında Ada’ya ulaşması hedeflenen su, KKTC’nin imdadına yetişecek. Türkiye’nin asrın projeleri arasında sayılan deniz altından askılı boru sistemiyle gelecek su, KKTC’nin kullanma ve sulama ihtiyacını karşılayacak.
Anamur’daki Dragon çayından taşınacak su Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 40’ıncı yıldönümü 20 Temmuz’da Ada’ya ulaşacak. Projeye göre, KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su gelecek. KKTC’nin ihtiyacı yılda 36 milyon metreküp.