Büyükşehir Belediyesi Ankara'nın su sorununu Kızılırmak'tan gelecek su ile çözmeye çalışıyor, Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) ise Kızılırmak suyunun zehirli olduğunu söylüyor.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Ankara'daki su sıkıntısına dönük iktidarın olaya el atması gerektiğini vurgulayarak, ''içerdiği ağır metaller yüzünden zehirli olan Kızılırmak suyunu diğer kaynaklardan gelen sularla karıştırmak zehiri Ankaralı tüketiciye seyreltilmiş olarak içirmek anlamı taşır'' iddiasında bulundu.
Ali Çetin, Kızılırmak projesinin beklemeye alınarak, Gerede projesinin acilen devreye sokulması gerektiğini söyledi.
Ankara'nın susuz kalmasının tek sorumlusunun Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek olduğunu iddia ederek, belediyenin su yerine yol, köprü, alt-üst geçit için harcama yaptığını ileri sürdü.
Çetin, Ankara Serbest Muhasebe Mali Müşavirler Odasında yaptığı basın açıklamasında, Ankara'daki su sorununa dönük tek yönlü bilgilendirilmelerin yapıldığını ifade ederken, ''su dağıtımı görevinin belediyelerde, su getirme görevinin DSİ'de olduğu'' yönünde bilgilerin yanlış olduğunu söyledi.
Nüfusu 100 bini aşan şehirlerde 1053 sayılı Kanunla su sorununu çözmekle Devlet Su İşlerinin (DSİ) görevlendirildiğini ancak bunun yapılan protokolle, DSİ'den Ankara Su Kanalizasyon İdaresine (ASKİ) devredildiğini hatırlatan Çetin, 5126 sayılı Kanunla da barajları ve diğer tesisleri kurmak, kurdurmak, su kanalizasyon hizmetlerini yürütmekle Büyükşehir Belediyesinin görevlendirildiğini kaydetti.
İçme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyaçlarının sağlanması, kaynaklardan abonelere ulaşıncaya kadar her türlü tesisin yapılması için ASKİ ve Büyükşehir belediyesinin görevini yerine getirmediğini savunan Çetin, kendilerinin de Ankara'nın su sıkıntısı çözmek için hiç bir şey yapmadıkları gerekçesiyle Melih Gökçek ve ASKİ Genel Müdürü İhsan Fincan hakkında 6 Temmuzda suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
Belediyenin seçimler sonrası su kesinti programına başlamasını da eleştiren Çetin, Gökçek'in Ankara'ya içme suyunu getirecek Gerede projesini ve Japonya'dan içme suyu için sağlanan krediyi su yerine metro önceliğinden dolayı reddettiğini iddia etti.
''KIZILIRMAK'IN ZEHİRLİ SUYU ANKARALILARA İÇİRİLMEMELİ''
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanının, Kızılırmak Projesinin bitirilmesinin 10 yıl olarak belirlendiği halde kendilerinin söz konusu projeyi 8 ayda rekor kırarak yapmaya çalıştığını ifade ettiğini hatırlatan Çetin, Kızılırmak suyunun ''içerdiği ağır metaller yüzünden zehirli olması'' ve ülkede bulunan teknoloji ile bu suyun arıtılmasının mümkün olmaması nedeniyle DSİ'nin bu projesinin 2027 yılından sonra devreye alınmasının planlandığını ileri sürdü.
İçerdiği ağır metaller yüzünden zehirli olan Kızılırmak suyunu diğer kaynaklardan gelen sularla karıştırmanın da ''zehiri Ankaralı tüketiciye seyreltilmiş olarak içirmek'' anlamı taşıdığını kaydeden Çetin, ''Kızılırmak suyunda bulunan yüksek sülfat ve klorür oranlarının'' başta kanser olmak üzere insan sağlığında yol açabileceği hastalıkları sıraladı.
Gerede projesinin neden hala hayata geçirilmediğinini hesabının verilmesi gerektiğini ifade eden Çetin, şöyle devam etti:
''Gerede sisteminin birinci evresinin tamamlanma yılı 2003'tür ve maliyeti 238 milyon dolardır. Oysa, Gökçek'in yol, köprü, alt-üst geçit için harcadığı para 350 milyon dolardır.
Maria Antuanet'in (ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler) şeklindeki söylemi gibi Gökçek de Ankaralı'ya (tatile gidin) demektedir.
Üstelik bu felaketten bir vurgun yapılmaktadır. Büyükşehir Belediyesine bağlı ANFA A.Ş, 20 ton bahçe sulama suyunu 175 YTL'ye satmaktadır. Birinci elden ANFA'nın taşeronluğunu ise 2006 yılında kurulan Derya Peyzaj Çevre Düzenleme şirketi yapmaktadır. Özel kişiler ise aynı suyu 100 YTL'ye satmaktadır.
Sahibi iki bayan gözüken bu şirketin gerçek sahipleri kimler? Bunlar Ankara'nın susuz kalacağını öngörerek şirket kurup yatırıp yapıp, su tankerleri satın alırlarken, Ankara Büyükşehir Belediye görevlileri niçin gerekli tedbiri almayıp uyudu?'' Çetin, su sıkıntısına dönük iktidarın olaya el atması gerektiğini vurgulayarak, Kızılırmak projesinin beklemeye alınarak, Gerede projesinin acilen devreye sokulması gerektiğini söyledi.
Melih Gökçek: "Paniğe kapılmayın"
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise, 1'inci bölgede 2 günlük kesintinin ardından kot farkı nedeniyle su alamayan semtlerdeki vatandaşların paniğe kapılmamalarını isteyerek, "36 saat içinde herkes suyunu alacak. Bunun için kesintiyi iki gün olarak planladık" dedi.
Melih Gökçek, söz konusu durumun yüksek kot farkından kaynaklanabildiğini söyledi.