Sinema ve tiyatronun efsane oyuncusu Aydemir Akbaş'tan acı haber

Kolpaçino filmiyle gönüllerde taht kuran Yeşilçamın usta isimlerinden Aydemir Akbaş, 88 yaşında hayatını kaybetti. Acı haber menajeri Özgür Aksoy tarafından duyuruldu.

İki gün önce, yakınları tarafından evinde baygın halde bulunan ve hastaneye kaldırılan 88 yaşındaki oyuncu, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Aydemir Akbaş, gece saatlerinde yaşamını yitirdi.

Akbaş'ın ölüm haberi sonrası sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan İbrahim Tatlıses, "45 yıllık dostum, ağabeyim Aydoşum mekânın cennet olsun" ifadelerini kullandı.

Aydemir Akbaş, iki yıl önce verdiği röportajda vasiyetiyle ilgili soruları yanıtlamıştı. Oyuncu, "Galatasaray ve cenazem hakkımda hakkında bir vasiyetim olabilir" demişti.

Aydemir Akbaş: Sürmeneli bir anneni oğlu olarak İstanbul'da Doğdu, tiyatronun ve sinemanın unutulmaz isimlerinden biri oldu

1936 yılında İstanbul Feriköy'de, Arnavut bir baba ve Sürmeneli bir annenin oğlu olarak dünyaya gelen Aydemir Akbaş, Türk tiyatro ve sinema dünyasının önemli isimlerinden biri olmuştur. Babası, Balkan Savaşları sırasında İstanbul'a göç etmiş, amcası ise Hareket Ordusu'nda yer almıştır.

Galatasaray Lisesi'nde eğitim aldıktan sonra kısa bir süre gazetecilik yapan Akbaş, meslektaşı Altan Erbulak'ın yönlendirmesiyle tiyatro oyunculuğuna adım attı. Bu alanda Gülriz Sururi, Ayfer Feray, Nisa Serezli ve Ali Poyrazoğlu gibi dönemin ünlü isimleriyle çalıştı. "Keşanlı Ali Destanı", "Direkler Arası", "Zilli Zarife" ve "Ferhat ile Şirin" gibi oyunlarda sahne aldı.

1968 yılında Ayfer Feray - Nisa Serezli Tiyatrosu'nda "7 Kocalı Hürmüz" oyununda rol aldıktan sonra, 1969'da Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu ve Ortakları Tiyatrosu'nun ortaklarından biri oldu. Bu dönemde "Nikâh Kağıdı" ve "Düşenin Dostu" gibi oyunlarda yer aldı. Aynı zamanda birçok tiyatro oyununun yönetmenliğini üstlendi.

Sinemaya 1964 yılında Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Keşanlı Ali Destanı" filmi ile adım atan Aydemir Akbaş, bu filmden önce aynı eserin tiyatro gösteriminde sahne amirliği yapmış ve "Sipsi Selim" karakterini canlandırmıştır. Sinemada ise Yılmaz Güney'in filmlerinde oynayarak kariyerine devam etti. 1974 yılında Yeşilçam'ın erotik komedi furyasında birçok filmde yer aldı. İlerleyen yıllarda İbrahim Tatlıses ile senaryo çalışmaları yaptı ve Şafak Sezer ile "Kolpaçino" serilerinde rol aldı.

Aydemir Akbaş, çoğunlukla komedi türünde olmak üzere 100'ü aşkın filmde oyunculuk yapmış, 8 kez yönetmenlik koltuğuna oturmuştur. Ayrıca 30 kadar tiyatro oyununda yer almış ve 33 filmin senaryosunu kaleme almıştır. Akbaş, Türk sinema ve tiyatrosunda iz bırakan bir sanatçı olarak hafızalara kazınmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri