Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Slovakya Büyükelçisi Milan Zachar'ın, Çankaya Köşkü'nde güven mektubu sunması öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gül, Hrant Dink davasındaki karara ilişkin soru üzerine, mahkeme sürecinin devam ettiğini ve kamuoyunun tepkisini gördüğünü belirterek, ''Mahkeme sürecinin bitmesini beklemek lazım. Nihayetinde temyize gidecek daha gördüğüm kadarıyla. Dolayısıyla kesin karar çıktıktan sonra bakmak lazım'' diye konuştu.
''Siz de Devlet Denetleme Kurulunu görevlendirmiştiniz. Rapor ulaştı mı elinize?'' sorusu üzerine Gül, ''Herhalde hazırlıklar bitmek üzere. Bugün sordum 'ne durumda?' diye. Biliyorsunuz o tamamen bağımsız olarak oradaki üyeler ve uzmanlar tarafından yürütülen bir çalışma. Dolayısıyla sadece bitince bana sunarlar. O kadar. Ondan sonra açıklanır. Yakında herhalde bitireceklerini söylediler'' dedi.
Başbakan Yardımcısı Arınç: Karar vicdanları tatmin etmedi
Bülent Arınç, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davada 5 yıl sonra çıkan karara ilişkin görüşlerini açıkladı.
Arınç, Hrant Dink cinayetiyle ilgili mahkeme kararını değerlendirirken, ''Bu kararın, vicdanları tatmin etmediği görülüyor. Ben de işin o tarafındayım. Ama bunun yolu sokaklara çıkıp bağırmak çağırmak, hükümeti suçlamak, devleti ağır kelimelerle itham etmek değil; yargıdan bu işin sonucunu beklemekle mümkün olabilir'' dedi.
Arınç, Dink cinayetine karışanların kısa sürede yakalandığını belirterek, ''Hükümetimize düşen tek bir şey vardı; bu işin faillerini ortaya çıkarmak. Sanıyorum 30 saat içinde adalete teslim ettik. Hükümet olarak bizim işimiz bitti. Eleştiri yapanlar lütfen vicdanlı olsunlar. Bizim dönemimizde siyasi suikast anlamında, cinayet anlamında örgütlü suç anlamında ne işlenmişse son 10 yılda en geç 36 saat içinde ortaya çıkarılmıştır. Ondan sonrası yargıya ait. Hükümetin yapması gereken ne varsa birileri bize söylesin'' diye konuştu.
Adalet Bakanı Ergin: Süreç bitmedi
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de Hrant Dink davasının kararıyla ilgili, yargılama sürecinin devam ettiğini ve süreç hakkında, bütünüyle bittikten sonra değerlendirme yapacağını bildirdi.
Dink davasında yargılama sürecinde kovuşturma ve soruşturma aşamalarının tamamlandığını, temyiz aşamasına henüz gelinmediğini anımsatan Ergin, ''İlk iki aşama tamamlandı. Bu dava bitmiş değil, süreç devam ediyor. Sürecin bitimiyle bir değerlendirme yapılır'' diye konuştu.
Bağış: Karar kamu vicdanını rahatsız etti
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bir gazetecinin Dink davası ile ilgili Avrupa Birliğinin, konunun biraz daha araştırılması yönündeki çağrısı hakkında, ''Kararın kamu vicdanını yargıladığı bir gerçek. Hepimiz üzüldük, ama henüz yargı süreci bitmiş değil. Savcının üst mahkeme başvurusu var, eminim savunma avukatlarının bu konuda bir yaklaşımı olacaktır. Bu aşamada yargıya biraz daha fırsat vermemiz gerektiğine inanıyorum. AB'nin bu çağrısını tabii ki not ettik. Ama gönül isterdi ki, Roj Tv kararında Danimarka'ya da böyle bir çağrıda bulunsunlar. Gönül isterdi ki bu hassasiyetleri Türkiye'nin hassas olduğu konularda da göstersinler." diye konuştu.
Günay: Cinayetin üzerini örtmek isteyen mekanizmalar etkili
Kültür ve Turizm Bakanı Günay da konuyla ilgili ''Yargıyla ilgili bir ağır terim kullanmak istemiyorum ama bu, bu cinayetin üzerini örtmek isteyen bazı mekanizmaların ne kadar direndiği ve ne kadar etkili olduğu konusunda ne yazık ki çok umut karartıcı bir gelişme oldu'' diye konuştu.
Kılıçdaroğlu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hrant Dink davasına ilişkin ''Parasız eğitim isteyen öğrencileri örgüt üyesi yapanlar, Hrant Dink'i öldürenleri örgütsüz yargılıyorlar. Bu AKP'nin adaletidir'' değerlendirmesini yaptı.
Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da konuyla ilgili ''Hrant Dink derin devlet tarafından taammüden öldürülmüştür'' dedi.