Çetenin, "joker" diye adlandırdığı terör örgütü sempatizanı adamlarını zorla başkasının yerine sınava soktuğu, bu yolla hem gelir sağladığı hem de devlet dairelerine adamlarını yerleştirdiği belirlendi.
İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Suçlar ve Suç Gelirleriyle Mücadele Bürosu ekipleri, bir istihbaratı değerlendirerek özellikle Güneydoğu illerinde başkalarının yerine üniversite, KPSS ve Kamu Personeli Dil sınavlarına, "joker" tabir edilen ve daha önceki sınavlarda başarılı olan kişilerin sokulduğunu belirledi. Polis, bağlantılarını ve çalışma yöntemlerini belirlediği şebekeye yönelik yedi aylık takibin ardından, KPSS'nin yapıldığı saatlerde İzmir, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Gaziantep, Mardin, İstanbul ve Ankara'da eşzamanlı operasyonlar düzenledi. Mali Polis, şebeke üyelerinin yanısıra sahte belge hazırlayan, başkasının yerine sınava giren, parayla yerine başkasını sokan ve buna izin veren, aralarında araştırma görevlileriyle sınav sorumlularının da bulunduğu ilk aşamada 40'ı aşkın kişiyi gözaltına aldı. Polisin, başkasının yerine sahte kimliklerle sınava girecek kişilerin gerçek kimliklerini belirlediği, sınava girecekleri noktalarda tedbir aldığı öğrenildi.
ŞEBEKE ÜYELERİ KCK'LI
Şebeke elebaşı ve üyelerinin birçoğunun, PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK ile bağlantılı olduğu, birçok defa bu suçtan haklarında işlem yapıldığı öğrenildi. Zanlıların, bazı üniversitelerdeki öğretim üyeleri aracılığıyla belirledikleri, kendi sempatizanları olan başarılı öğrencileri zor da kullanarak başkasının yerine sınava soktuğu anlaşıldı. Şebekenin, başarısız olan ancak kendi amaçlarına hizmet edeceğini düşündükleri sempatizanlarını seçerek yerlerine jokerleri görevlendirdiği, yüksek puan almalarının ardından da kendi belirledikleri devlet dairelerine girmelerini istediği belirtildi. Şebekenin amacının, çoğu sınavlarda tam puan almış gibi görünen sempatizanlarını önemli kurumlara kolaylıkla yerleştirerek devletin içine sızmak olduğu kaydedildi.
20 BİN LİRA SINAV ÜCRETİ
Polisin soruşturmasında, zanlıların LYS, YGS, KPSS, KPDS gibi sınavlarda 150 kişinin yerine başkalarını soktuğu, kazanma garantisi karşılığında yerine girilen kişilerden 20 bin lira aldığı belirlendi. Polis ayrıca şebeke tarafından çok yüksek devlet kurumlarına yerleştirilen kişileri de tespit etti. Terör örgütü bağlantılı şebekenin, bu yolla milyonlarca liralık gelir sağladığı da ileri sürüldü.
Bu arada polisin takip sırasında, yerine başkası sınava sokulan kişilerden bazılarını, terör örgütü PKK lehine düzenlenen korsan gösterilere katılırken de görüntülediği öğrenildi. Bu görüntülerin, delil olarak savcılığa göndereceği bildirildi. Operasyonların devam ettiği, gözaltı sayısının artabileceği öğrenildi.