Demirden kağıda topladıkları birçok atığı yeniden sanayinin kullanımına sunan hurdacılar, çok sayıda iş yerinin hammadde ihtiyacını karşılayarak ithalatın önüne geçerek milli servetin yurt dışına transferine engel oluyor.
Doğal kaynakların tasarrufuna katkı sağlamasına rağmen doğada kaybolması uzun yıllar alan plastiği de toplayan hurdacı esnafı, ekonomiye yaptığı katkının yanı sıra çevrenin korunmasında da önemli rol üstleniyor.
Ülke ekonomisindeki yeri ve öneminin her geçen gün artmasına rağmen hurda atık ve geri dönüşüm sistemindeki mali sorunların halen daha tam bir çözüme kavuşmadığını belirten genç işletmeci Hasan Yılmaz “Bu sektörden ekmek yiyen binlerce insan var. Hepimiz mağduruz” dedi.
"Kriz bizleri perişan etti"
Ankara Mamak’ta Geri Dönüşüm işletmeciliği yapan Hasan Yılmaz “Babamla birlikte Almanya’dan gelerek ülkemize katkı sunmak ve istihdam yaratmak için bu işe girdik. Beklentilerimiz çok büyüktü ama son süreçte yaşanan ekonomik kriz bizi perişan etti” dedi.
"Devletimiz bize sahip çıkmalı"
Almanya’da yıllardır geri dönüşüm ile birlikte ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağlandığını bu noktada toplumun çok bilinçli olduğunu belirten Yılmaz “Son yıllarda devletimiz bu sektörün önemini fark etti, destek oldu ama arkası gelmedi. Sektörde ekmek yiyen binlerce insan bu durumdan oldukça kaygılı” ifadelerini kullandı.
Geri Dönüşüm sektöründe küçük esnafın artık dayanma gücünün kalmadığına da değinen Hasan Yılmaz “Dış ülkelerden gelen atıklar iç piyasaya zorluk çıkarıyor. Biz de küçük ölçek işletmeler bu rekabete dayanamıyoruz. Bir yıl öncesi 10 işçim vardı son krizle bu sayı üçe indi” şeklinde tepkisini dile getirdi.