Liderler Türkiye'yi konuşuyor

Değişimin önünde durulamayacağını belirten Erdoğan, “Toplumun değişim talebine kulak tıkayan her lider yenilgiye uğrayacaktır. Değişimin gerisinde kalan liderler bir zalime dönüşür” dediBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen

Değişimin önünde durulamayacağını belirten Erdoğan, “Toplumun değişim talebine kulak tıkayan her lider yenilgiye uğrayacaktır. Değişimin gerisinde kalan liderler bir zalime dönüşür” dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Değişim Liderleri Zirvesi’nin açılışında konuştu. Başbakan Erdoğan, Zirveye katılan liderlere “değişime direnen kaybeder” mesajı verdi:

MEVLANA’DAN ÖRNEKLE DEĞİŞİMİ ANLATTI

Değişimin gerisinde kalan lider, öncü olmaktan çıkar ve bir zalime dönüşür. Her lider, değişimin önünde durulmayacağını görmek durumundadır. Toplumun değişim taleplerine kulak tıkayan her lider, değişim rüzgarı karşısında er ya da geç yenilgiye uğrayacaktır... Her gün bir yerden göçmek ne iyi, her gün bir yere konmak ne güzel, bulanmadan, donmadan akmak ne hoş, dünle beraber gitti cancağızım, ne kadar söz varsa düne ait, şimdi, yeni şeyler söylemek lazım... Şimdi, insanların, demokrasi, hak, refah taleplerini karşılama zamanı. Bugün, sanal tehditlerle insanları korkutma, değişimi erteleme değil, derhal değişim sürecini başlatma zamanı...

DARBEYE ÇANAK TUTAN BİR MEDYA OLAMAZ

Zaman zaman, bazı art niyetli kampanyalarla, Türkiye’deki reform mücadelesine gölge düşürülmek istendiğine de şahit oluyoruz. Zira gelişmiş ülke ve demokrasilerde, darbelere vesayete çanak tutan bir medya olmadığını biliyoruz. Tamamen yargının tasarrufu operasyonların, basın özgürlüğünün kısıtlanması olarak lanse edilmesi Türkiye’ye yapılacak en büyük haksızlıktır. Başta Avrupa Parlamentosu olmak üzere, Türkiye’yi takip eden ve rapor hazırlayan, çevrelerin, meselelerin özüne hakim olarak görüş beyan etmelerinin daha hakkaniyetli olacağı inancındayım.

İSTANBUL’DA LİDERLER GEÇİDİ

• İki günlük Değişim Liderleri Zirvesi’ne katılanlar arasında ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore, BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, BM Kalkınma Programı Başkanı Helen Clark, Fransa eski Başbakanı Lionel Jospin, Hollanda eski Başbakanı Wim Kok, Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Bekir İzzetbegoviç ve Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi gibi isimler bulunuyor.

TARİH BURADA YAZILIR

• TÜGAV ve İstanbul Üniversitesi tarafından düzenlenen, star’ın da iletişim sponsorları arasında yer aldığı zirvede konuşan TÜGAV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eyüp Özgüç, “Burası İstanbul; Roma ve Avrupa, Hıristiyanlığı burada benimsedi. Fatih, peygamberin övgüsüne burada mazhar oldu. Museviler ilk buraya sığındı. Tarih burada yazılır, burada her mesaj dünyaya duyurulan küresel bir mesajdır. Dünyanın karar alma merkezlerinden biri de İstanbul olacak” dedi.

KATILIMCILAR TÜRKİYE’NİN SON DÖNEMDEKİ ETKİSİNE VURGU YAPTI

Türkiye artık tavsiye alınacak bir ülke oldu

Yazar Stephen Kinzer: Türkiye’nin bölgesindeki önemi giderek artıyor. Türkiye artık tavsiye alınabilecek bir ülke. Amerika tavsiye vermeye alışkındır, tavsiye almaya alışkın değildir. Bu mantalitenin değişmesi lazım. Türkiye, bu coğrafyada bu yaklaşımı benimsemiş. Türkiye, yumuşak gücün olumlu etkiler ortaya koyduğunu en iyi gösteren ülkelerden biri. 

Bölge açısından gelecek değişti

• Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Ortadoğudaki olaylar ‘tarihin doğal seyrine dönüşüdür.’ 20 yıl gecikmeli olarak yaşandı. Gelecek değişti. Tahrir’deki genç, zenginlik için değil insani muamele görmek istemesinden dolayı ayaklanıyor.

Yeni düzen belki de düzensizlik olacak

Atlantik Konseyi Avrasya Direktörü Ross Wilson: Yeni düzen, belki de düzensizlik olacak. Bence yeni düzen karşımıza büyük bir düzensizlik olarak da çıkabilir. ABD ve Türkiye gibi müttefikler için bu anlamda birlikte çalışmak, başka müttefiklerle işbirliği yapmak çok önemli. Düzensiz yeni düzeni şekillendirebilmek için birlikte çalışabilmemiz lazım.

En güzel örnek Türkiye

• Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İslam ve demokrasinin bir arada olamayacağı eleştirilerine katılmadığını, Türkiye'yi örnek vererek dile getirdi. "Deneyimlerin İslam ve demokrasinin" bir arada yaşayabildiğini çok net şekilde ortaya koyduğunu vurgulayan Lavrov, "Deneyimler, İslam ve demokrasinin gayet uyumlu olduğunu göstermiştir. Bunun en güzel örneği Türkiye" diye konuştu.

Küreselleşmenin getirisi

• Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Değişim Liderleri Zirvesi’nin küresel değişimin nabzını tutma ve değişim süreci içinde artan diyalog ihtiyacını karşılamaya yardımcı olma bakımından büyük önem taşıdığını söyledi. Yazıcı, “Otoriter ve totaliter rejimlerin, kaçınılmaz olarak yıkılmakta oluşu, büyük ölçüde küreselleşmenin getirdiği toplumsal bilinçlenmeden kaynaklanmaktadır” dedi.

Güçlü bir uluslararası liderliğe ihtiyaç var

• AKPM Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu: Günümüzde barışı inşa edip kalıcı kılabilmek için ‘’hard security’’ olarak tanımlanan askeri güç ve ittifakların ötesinde ‘’soft security’’ kavramının önemi arttı. ‘Soft security’ kavramı demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi Avrupa Konseyi’nin temel değerleri üzerine inşa edildi. Fakat şu ana kadar hiçbir uluslararası kuruluş; ekonomik krizler, sosyal güvenlik mekanizmalarının aşınması, hoşgörüsüzlük ve şiddetin artması gibi felaketlere karşı toplumları tam olarak koruyamamıştır. Uluslararası kuruluşlar iklim değişikliğinin önlenmesi, uluslararası terörizm ve organize suçlara da tam olarak karşı koyamamışlardır.  Bugün uluslararası işbirliği ve entegrasyona daha fazla ihtiyaç var.

Bosna’dan Kosova’ya

Erdoğan, zirvenin ardından, Erdoğan ilk olarak Bakir İzzetbegoviç, daha sonra Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi’yi kabul etti. Erdoğan, Kosova Başbakanı Haşim Taci ve Ukrayna Başbakanıyla da görüştü. Erdoğan’ın son görüşmesi ise, Kofi Annan’la oldu.

Kaddafi’ye ‘başkan ata’ telefonu

• Başbakan Erdoğan, Libya lideri Muammer Kaddafi’yi arayarak önerilerde bulunduğunu açıkladı. El Arabiya televizyonuna verdiği demeçte Kaddafi’nin “bu yönde olumlu adımlar” atacağını umduğunu belirten Erdoğan, “Kaddafi ve oğlunu üç kez aradım ve her zaman kendisinin devlet başkanı olmadığını söyleyen Kaddafi’ye arkasında Libya halkının desteği olan, onun tarafından seçilmiş birini (bu göreve) ataması tavsiyesinde bulundum” diye konuştu. Erdoğan, “Bunu ondan talep ettim” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin Tunus, Mısır ve Libya’daki olayları endişeyle izlediğini belirtti.

Al Gore’dan çevreci seyahat

• Nobel Barış Ödülü Sahibi BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan, zirvede bugün uluslararası diplomasinin 5 kuralını anlatacak. Bir başka Nobel ödüllü isim olan ve iklim değişiklikleri ile çevrenin korunması alanında yaptığı çalışmalarla bilinen ABD 45. Başkan Yardımcısı Al Gore ise “21. Yüzyıl Çevre ve Ekonomi Stratejileri” adlı oturuma katıldı. Çevreci yönüyle tanınan Algore, İstanbul’da da hibrit araç kullanmasıyla dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri