Maden Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre, maden ruhsatları ve buluculuk hakkı Bakan onayı ile devredilecek.
Maden Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre, maden ruhsatları ve buluculuk hakkı Bakan onayı ile devredilecek. Devir yapılmadan önce arama ve işletme ruhsatlarının devredildiği tarihteki ruhsat bedelinin iki katı tutarında devir bedeli alınacak. Çevresel etki değerlendirmesi ile ilgili karar, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, mülkiyet izni olmadan veya on üçüncü fıkraya aykırı faaliyette bulunduğunun tespiti halinde 50 bin TL tutarındaki idari para cezası uygulanarak bu alandaki işletme faaliyeti durdurulacak. Bu ihlallerin üç yıl içinde üç kez yapıldığının tespiti halinde ise ruhsat iptal edilecek. Ruhsat sahibi veya vekilinin mahallinde yapılan tetkik ve incelemelere katılmaması veya ruhsat sahibince herhangi bir nedenle tetkik ve incelemelerin engellenmesi halinde 20 bin TL, bu fiilin tekrarı halinde ise iki katı tutarında idari para cezası uygulanacak.
50 BİN LİRA CEZA
Beş yıllık sürede mücbir sebepler ve beklenmeyen haller dışında üç yıldan fazla üretim yapmayan ruhsat sahiplerine 50 bin TL idari para cezası verilecek. Bu üç yıllık süre içerisinde yapılan toplam üretimin projede beyan edilen bir yıllık üretim miktarının yüzde 10'undan az olması halinde de bu tür hüküm uygulanacak. İdari para cezasının uygulanmasından başlamak üzere bu fıkraya aykırı bir fiilin tespit edilmesi halinde ise ruhsat iptal edilecek. Ancak işletme projesinde, işletme izninin yürürlük tarihinden itibaren üç yıl içinde madene ulaşmak amacıyla galeri, kuyu ve dekapaj yapılacağı beyan edilmiş ve ruhsat sahasındaki faaliyetler bu beyanlara uygun olarak gerçekleştirildiği tespit edilmiş ise idari para cezası uygulanmayacak ve ruhsat iptali yapılmayacak.
Çevre ile uyum çalışmasının Hazine'nin özel mülkiyetindeki yerler ile devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde yapılması halinde uygulamanın yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ve Maliye Bakanlığı'nca müştereken belirlenecek.
Mücbir sebep veya beklenmeyen haller dolayısıyla işletme izni alınmış işletme ruhsat sahalarında faaliyetin geçici olarak tatiline ruhsat sahibinin müracaatı üzerine Genel Müdürlükçe karar verebilecek. Ruhsat sahibince müracaat tarihi, geçici tatilin başlama tarihi olarak kabul edilecek. Geçici tatili kabul edilen işletme ruhsatlarına 24'üncü maddenin on ikinci fıkrası hükümleri uygulanmayacak. Ruhsat hukukundan kaynaklanan diğer yükümlülükler devam edecek.