Karayollarında trafik yön ve işaretlemeleri için kullanılan "Düşey işaretler"e en çok maganda kurşunlarının zarar verdiği bildirildi.
Karayolları 12. Bölge Müdürü Şenol Altıok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sorumluluk alanlarında yaklaşık 40 bin adet trafik işaret levhası bulunduğunu söyledi.
Trafik güvenliğinin sağlanması için karayollarında bulunan levhaların bilinçsiz kişilerin kurşunlarına hedef olduğunu ifade eden Altıok, "İnsanların güvenli bir şekilde ulaşımlarının sağlanması için konulan levhalara zaman zaman bilinçsizlikten, bazen de kötü niyetli yaklaşımlarla zarar veriliyor" dedi.
Trafik levhalarının kurşunlanmasının kendilerini sıkıntıya soktuğunu belirten Altıok, şunları kaydetti:
"Trafik işaret levhalarının hedef tahtası olarak kullanılması hem sürücüleri hem de bizi sıkıntıya sokuyor. Levhaların üzerine yazı yazılması veya üzerindeki bilgilerin kazınması, görünürlüklerinin yok edilmesi çok ciddi problem. Ekiplerimiz anında müdahale etmeye çalışıyor. Trafik canlı bir olay olduğu için anında müdahale gerekiyor. Zaman zaman bunları değiştirmekte güçlük çekiyoruz. Birkaç gün geciktiğimizde oradaki trafik işaretlerinin yokluğu birçok kazaya ve sıkıntılara sebep olabiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz."
"Bu konuyu psikologların ve sosyal bilimcilerin incelemesi ve irdelemesi gerekir"
Trafik işaretlerini atış levhasına dönüştüren kişilerle ilgili psikolog ve sosyologların inceleme yapması gerektiğini de dile getiren Altıok, şöyle devam etti:
"Aslında bu konuyu psikologların ve sosyal bilimcilerin incelemesi ve irdelemesi gerekir. Bunu anlamak, buna anlam vermek hakikaten mümkün değil. Çünkü orada bir levhaya kurşun atan veyahut o levhayı kıran, görünürlüğünü ortadan kaldıran bir insanın belki çok yakını biraz sonra o yoldan geçip orada kaza yapabilir. Vatandaşlık bilincinin eksik olduğunu düşünüyorum. Bu konuyu eğitimle çözebileceğimizi düşünüyorum. Vatandaşların güvenliği için yerleştirdiğimiz ve çok pahalıyı mal olan levhalar hakikaten çok kötü duruma geliyor. Bu nedenle bizler de bunları değiştirmekte, vatandaşlara sürekli, kalıcı ve güvenli bir hizmet sunmakta zorlanıyoruz."
Her yıl yüzde 20'si yenileniyor
Altıok, yol kenarlarındaki trafik levhalarının 75 liraya mal olduğunu, bilgi levhalarının da her birinin metrekaresinin 250 liraya yapıldığını vurguladı.
Altıok ayrıca, "düşey işaret" olarak adlandırılan trafik levhalarının her yıl yüzde 20'sinin yenilendiğini, bu çalışma için de yaklaşık 3 milyon liranın harcandığını bildirdi.
Trafik Güvenliği Başmühendisi Yusuf Erbay da, bölgede zaman zaman levhaların kurşunlara hedef olduğunu, söz konusu eylemle birlikte trafik levhalarının kullanılamaz hale geldiğini ifade etti.
Erbay, kurşunlanan levhaları örnek vererek, "Bu levhaların yerinde olmaması vatandaşların başka kavşak ve yerlere gitmesine sebebiyet veriyor. Böylece vatandaş zaman ve iş kaybı yaşıyor. Mesela ambulans bilmediği bir yöreye doğru yolunu trafik levahaları sayesinde bulur ve gider. Ama trafik levhası yerinde değilse veya silinmiş ise ne olacak ,Bu hem maddi külfet hem de can güvenliği açısından sakıncalı bir durum. Bilgi ve uyarı levhalarımız insanların can ve mal güvenliği için konur. Toplumsal bir duyarlılığın olması gerekir. Trafik levhalarına zarar verilmemesi gerekir" diye konuştu.